Whisky – NAS of NASTY?
Het is een hot-topic in de wereld van whisky en houdt de gemoederen nu nog steeds bezig; NAS whisky, ofwel whisky zonder expliciete leeftijdsaanduiding. Uiteraard is deze whisky wel altijd ouder dan drie jaar plus één dag, daar het distillaat anders geen whisky genoemd mag worden.
Distilleerderijen kampen met voorraadtekorten door de alsmaar toenemende vraag naar de godendrank. Relatief oude whisky wordt steeds schaarser en duurder, waardoor distilleerderijen de stap hebben gemaakt om NAS whisky te introduceren. Dit heeft ervoor gezorgd dat er sneller whisky op de markt gebracht kan worden, doordat de distilleerderij de whisky minder lang laat rijpen.
Op deze manier kan sneller aan de alsmaar toenemende vraag worden voldaan. Whisky wordt immers sneller verkocht dan het wordt geproduceerd. Het is gemakkelijker om een distillaat korter te laten rijpen en dan te verkopen. Dit zorgt ervoor dat er sneller omzet wordt binnengehaald.
Iets wat de gemoederen ook erg bezig houdt is de kwaliteit van deze NAS whisky. De gedachte bestaat soms nog dat oudere whisky gelijk staat aan betere whisky, waardoor NAS whisky dus per definitie minder goed zou zijn. Dit is niet waar!
Persoonlijk lijkt het mij dat de kwaliteit van een groot gedeelte van de NAS whisky nog steeds zeer goed is. Waarom zou je anders als distilleerderij zijnde je naam te grabbel gooien? Ik ga er niet vanuit dat een distilleerderij whisky gaat bottelen die zij zelf niet goed vinden. Smaken verschillen wel, waardoor het eindresultaat niet iedereen zal kunnen bekoren, maar dit geldt net zo goed voor whisky met een leeftijd als zonder leeftijd. Whisky slecht noemen doordat het ‘NAS’ is.. Ik in ieder geval niet.
Enkele van mijn NAS-favorieten zijn;
Wat zijn jouw toppers?
Sinds 2016 ben ik werkzaam bij DrankDozijn als online marketeer. Dranken zijn mijn passie met whisky als absolute nummer één.
Ik voorzie je van informatie, nieuws en wetenswaardigheden via ons blog op gebied van al je favoriete dranken. Proost!