Wat in een goed vat zit… verzuurt niet. Voor de productie van Single Malt whisky mogen slechts drie ingrediënten worden gebruikt; water, gerst en gist, that’s it. Maar veruit het belangrijkste ingrediënt is hout, eiken om precies te zijn. Eikenhout heeft alles wat een goed vat nodig heeft; het is sterk, hard, het is te buigen en bovendien ademt het hout zuurstof. Dit beïnvloed op een positieve manier de smaak van de whisky. Na het distilleren is de jonge drank nog erg scherp van smaak, volledig kleurloos en vrijwel ondrinkbaar. Daarom wordt de whisky in de eiken vaten gepompt, waarna de lagering begint. De drank komt tot rust en verjaart langzaam in de eiken vaten. De kleur, geur en smaak wordt beïnvloed door de omgeving en door het hout. Hierbij worden voornamelijk de Amerikaanse witte eik (Quercus alba), maar soms ook de duurdere Europese Eik (Quercus robur), gebruik. Eikenhout zit vol natuurlijke oliën met vanilline, een stof met een naar vanille ruikende geur. De drank trekt deze oliën tijdens het rijpingsproces uit het vat en onder andere hierdoor ontstaat de complexe smaak van de whisky. Bij het rijpen worden verschillende formaten vaten gebruikt, maar kleinere vaten hebben een grotere invloed […]