Logo laden
Wat is bourbon? De Amerikaanse godendrank.

Wat is bourbon? De Amerikaanse godendrank.

Wat is bourbon? Wat is bourbon? Bourbon is Amerikaanse whiskey die geproduceerd wordt volgens wettelijk vastgestelde regels. Een bekend whisky gezegde is alle bourbon is whiskey, maar niet alle whiskey is bourbon. Een Amerikaanse whiskey mag dus enkel een bourbon genoemd worden wanneer de productie hiervan in lijn is met de wettelijk vastgestelde richtlijnen. Meer lezen over bourbon? Bekijk dan dit blog. 

Feathery whisky, een verborgen parel?!

Feathery whisky, een verborgen parel?!

Heb jij al gehoord van … The Feathery Whisky? Af en toe maak je het mee; een whisky die op het eerste oog enkel een leuke blended malt lijkt te zijn, maar niet gelijk bijzonder in het oog springt. Maar als de blend dan bestaat uit whisky van gerenommeerde namen, maakt dat het verhaal dan toch nét even wat aantrekkelijker.  Via deze blog zetten wij graag The Feathery Whisky in de spotlight.

Aberlour A’bunadh – altijd goed

Aberlour A’bunadh – altijd goed

Aberlour A’bunadh: altijd goed. Aberlour A’bunadh geldt al geruime tijd als een belangrijke (en vooral erg smaakvolle) aanvulling op het Aberlour assortiment. De naam ‘A’bunadh’ betekent ‘the original’ en is een ode aan de oprichter van het merk; James Fleming. Hedendaags is whisky zonder leeftijd iets waar veel over wordt geschreven en gesproken. Toch laat men vanuit de Aberlour distilleerderij al jaren zien dat de Aberlour A’bunadh serie een enorm succes is. De Aberlour A’bunadh serie wordt uitgebracht in #batches, waarbij het etiket niet wordt gesierd door een leeftijd, maar door een nummer. Dit nummer refereert naar de betreffende batch. De eerste batch is uitgebracht in 1997 en inmiddels hebben wij A’bunadh Batch 57 eind 2016 in het assortiment opgenomen. De gehele A’Bunadh serie wordt gebotteld op vatsterkte, waarbij het alcoholpercentage veelal rond de 60% zit, dit is niet mis dus. Meer weten over vatsterkte? Zoek niet verder en lees ons eerdere blog over Cask Strenght whisky. Iedere uitgebrachte batch bestaat uit whisky van verschillende leeftijden, voornamelijk tussen de vijf en vijfentwintig jaar oud. De rijping vindt plaats in Oloroso sherry butts, waardoor de whisky zeer volle smaken bevat, die gepaard gaan met de nodige invloeden uit kruiden, fruit, rozijnen en […]

De tröts vøn Zweden: Mackmyra

De tröts vøn Zweden: Mackmyra

De tröts vøn Zweden: Mackmyra. Ik ben stiekem een groot liefhebber van Mackmyra uit Zweden. Wel heb ik van nature een kleine voorliefde voor Schotland, maar in de basis ontlopen de landen elkaar niet eens zo gek veel. Mackmyra is een beetje de Volvo onder de Malts, of moet ik zeggen de Koenigsegg onder de Malts, want gød wat gaan ze hard! Het lijkt wel een jongensboek, acht vrienden / studiematen hebben tijdens een skivakantie een briljant en absurd idee, onder het genot van zelf meegebrachte whisky ontstond de droom om zelf lokaal Zweedse whisky te gaan produceren. Makkelijker gezegd dan gedaan, want pas na 170 recepten waren ze eindelijk tevreden. De grondstoffen zijn, op de gist na, allemaal lokaal met als absoluut uniek ingrediënt het zeer pure smelt water van een eeuwenoude gletsjer. Dit zie je dan weer niet in Schotland. 🙂  Naast dit water is er ook een prachtige natuur met rijke bebossing. Bomen genoeg voor de productie van vaten en de omstandigheden zijn dus perfect. De MackMyra whisky rijpt veelal op origineel Zweeds eiken wat maar langzaam groeit door het harde klimaat daar. Dit geeft een complexere smaak aan de whisky, heel anders dan bijvoorbeeld Amerikaans eiken. Een van […]

Japan, ’t land van de rijzende zon..

Japan, ’t land van de rijzende zon..

Japan, ’t land van de rijzende zon.. prijzen! Enige tijd geleden was Japan geen land wat onder menig whiskyliefhebber bekend was, vandaag de dag is dit wel anders. Op het gebied van whisky zijn in Japan enorme stappen gemaakt. Grote merken als Yamazki, Nikka en Hibiki zijn nu alom bekend en geroemd.  Het aantal distilleerderijen is slechts een fractie in vergelijking met dat van Schotland. Japanse whisky is in het begin van de 20e eeuw begonnen door toedoen van twee mannen, waarvan er één op reis ging naar Schotland om zich in whisky te verdiepen. Na een terugkeer in Japan is hier uiteindelijk de Yamazaki distilleerderij uit voortgevloeid, een nu wel bekende naam in de whiskywereld. De stijlen whisky die geproduceerd worden in Japan zijn verrassend, complex en heel divers.  Op het gebied van productietechnieken zijn er overeenkomsten met Schotland en ook op het gebied van het klimaat zijn er overeenkomsten. Toch heeft iedere distilleerderij haar eigen huisstijl en eigen methode van werken. Japanse whisky is uniek en het proberen waard.  Een nadeel van het relatief lage aantal actieve distilleerderijen is dat de vraag naar kwalitatief goede whisky vele malen groter is dan het aanbod. Dit geldt zonder meer voor de whisky met een […]

Whisky: NAS of NASTY?

Whisky: NAS of NASTY?

Whisky – NAS of NASTY? Het is een hot-topic in de wereld van whisky en houdt de gemoederen nu nog steeds bezig; NAS whisky, ofwel whisky zonder expliciete leeftijdsaanduiding. Uiteraard is deze whisky wel altijd ouder dan drie jaar plus één dag, daar het distillaat anders geen whisky genoemd mag worden. Distilleerderijen kampen met voorraadtekorten door de alsmaar toenemende vraag naar de godendrank. Relatief oude whisky wordt steeds schaarser en duurder, waardoor distilleerderijen de stap hebben gemaakt om NAS whisky te introduceren. Dit heeft ervoor gezorgd dat er sneller whisky op de markt gebracht kan worden, doordat de distilleerderij de whisky minder lang laat rijpen. Op deze manier kan sneller aan de alsmaar toenemende vraag worden voldaan. Whisky wordt immers sneller verkocht dan het wordt geproduceerd. Het is gemakkelijker om een distillaat korter te laten rijpen en dan te verkopen. Dit zorgt ervoor dat er sneller omzet wordt binnengehaald. Iets wat de gemoederen ook erg bezig houdt is de kwaliteit van deze NAS whisky. De gedachte bestaat soms nog dat oudere whisky gelijk staat aan betere whisky, waardoor NAS whisky dus per definitie minder goed zou zijn. Dit is niet waar!   Persoonlijk lijkt het mij dat de kwaliteit van een […]

Wat in een goed vat zit… verzuurt niet

Wat in een goed vat zit… verzuurt niet

Wat in een goed vat zit… verzuurt niet. Voor de productie van Single Malt whisky mogen slechts drie ingrediënten worden gebruikt; water, gerst en gist, that’s it. Maar veruit het belangrijkste ingrediënt is hout, eiken om precies te zijn. Eikenhout heeft alles wat een goed vat nodig heeft; het is sterk, hard, het is te buigen en bovendien ademt het hout zuurstof. Dit beïnvloed op een positieve manier de smaak van de whisky. Na het distilleren is de jonge drank nog erg scherp van smaak, volledig kleurloos en vrijwel ondrinkbaar. Daarom wordt de whisky in de eiken vaten gepompt, waarna de lagering begint. De drank komt tot rust en verjaart langzaam in de eiken vaten.  De kleur, geur en smaak wordt beïnvloed door de omgeving en door het hout. Hierbij worden voornamelijk de Amerikaanse witte eik (Quercus alba), maar soms ook de duurdere Europese Eik (Quercus robur), gebruik. Eikenhout zit vol natuurlijke oliën met vanilline, een stof met een naar vanille ruikende geur. De drank trekt deze oliën tijdens het rijpingsproces uit het vat en onder andere hierdoor ontstaat de complexe smaak van de whisky. Bij het rijpen worden verschillende formaten vaten gebruikt, maar kleinere vaten hebben een grotere invloed […]

Tiramisu recept met een twist

Tiramisu recept met een twist

Tiramisu recept met een twist. Er zijn maar weinig toetjes zo bemind, begeerlijk, beroemd én wellicht berucht als een échte Tiramisu! Een echt origineel Tiramisu recept gaat over van mama op mama. Dit zijn de best bewaarde keuken geheimen. Maar het is eigenlijk niet moeilijk, want dé perfecte Tiramisu bestaat niet. Gewoon proberen en wellicht overtref je de stoutste verwachtingen met dit recept! Wist je dat tiramisu vrij vertaald ‘trek mij omhoog’ betekent, waarmee men eigenlijk wil zeggen; ‘fleur mij op’ of ‘maak mij blij’. Tiramisu is zoveel meer dan een dessert; het is een tover-toetje, het maakt je super blij, het is een humeur medicijn, dé passionele zoete liefdesverleidring op een bord. KLASSIEKE ITALIAANSE TIRAMISU MET AMARETTO DISARONNO Ingrediënten 2 eetlepels Amaretto DiSaronno 1 kop sterke espresso of sterke koffie 250 gram mascarpone 30 gram suiker 3 hele eieren 1 pak lange vingers En wat cacaopoeder Mijn bereidingswijze, succes verzekerd: Splits de eitjes en klop het eiwit goed stijf, want voor dit Tiramisu recept is het erg belangrijk dat het eiwit niet te slap blijft. Meng nu het eigeel met al het suiker tot je een schuimig geheel krijgt. Voeg nadien de mascarpone al roerend aan het geheel toe. Doe de […]