Franse wijnen: een blog voor de liefhebber
Franse wijnen staan al jaren aan de top. De wijnboeren ademen vakmanschap en teren op een ontzettend lange productiehistorie. Door de jaren heen is de ambacht geperfectioneerd en genieten we met volle teugen van de beste Franse wijnenen. Dit is een blog voor de wijnliefhebber.
Je leest meer over Franse wijnen in de breedte met de onderstaande focuspunten:
- Een stukje achtergrondinformatie.
- Meer over terroir.
- Franse druifsoorten: cabernet sauvignon, chardonnay & sauvignon blanc.
- Franse wijnregio’s: Bordeaux, Languedoc-Roussillon & Provence.
Lees meer over Franse wijnen
De wijnbouw in Frankrijk is eeuwen oud en gaat naar verluidt terug naar de 5e eeuw voor Christus. Toch duurde het nog zeker tien eeuwen voordat de wijnen écht populair werden en een breder publiek dit dronk. Een belangrijk onderdeel hiervan was de opkomst van verschillende Franse steden en waar de wijn rijkelijk vloeide. Later groeide de wijnen uit tot een belangrijk export product, ook buiten de landsgrenzen waardeerde men het vakmanschap. Dit zorgde voor een enorme toename in de productie en ook hedendaags is wijn nog steeds cruciaal voor het land op gebied van export.
Hoewel Frankrijk door de jaren heen steeds meer concurrentie heeft gekregen, staat het land nog altijd aan de top. Wijnmakers begrepen vrij vlot dat de productietechnieken aan verbetering toe waren en investeerden hier volop in. Een ontwikkeling waar zij hedendaags de vruchten van plukken. Historie, traditie en natuurlijk vakmanschap komt samen in de eindproducten.
Het belang van terroir voor Franse wijnen
Het proces van wijn maken hangt nauw samen met de bodem waarop producenten de druiven telen. Misschien komt de term ’terroir’ je bekend voor? Dit is een een combinatie van de bodem waarop de druiven groeien en het klimaat waarin de wijngaard ligt. Samen is dit van invloed op de kwaliteit van de wijn. Het bijzondere aan het terroir is dat van regio tot regio ontzettend verschilt en soms zelfs van wijngaard tot wijngaard.
Er is geen eenduidige definitie als het op Franse wijn aankomt. Het karakter van elke wijn hangt af van het terroir, maar ook van de vinificatiemethoden van een producent. Franse wijnmakers hebben zich eeuwenlang bezig gehouden met het verbeteren van de ambacht. Daarnaast is de teelt van druiven afgestemd op lokale omstandigheden, een belangrijk aspect voor de wijnbouw waar de Fransen ontzettend vroeg mee begonnen.
Het mooie aan Franse wijnen is dat er zoveel verschillende soorten zijn, waardoor er altijd wel íets voor je tussenzit. Het land kent verschillende klimaten waardoor uiteenlopende druivenrassen geteeld worden. Dit leidt weer tot verschillende productiestijlen met als gevolg een ontzettend breed aanbod aan rode wijn, witte wijn en natuurlijk rosé. In elk glas wijn proef je al het goede van Frankrijk!
De belangrijkste Franse druifsoorten
Frankrijk herbergt tal van uiteenlopende druifsoorten, namen die je ongetwijfeld bekend voorkomen. Er zijn meer dan honderd druivenrassen uit eigen land en veel van deze vind je hedendaags terug in uiteenlopende wijnlanden. Sommige kom je tegen in verschillende Franse wijnregio’s, andere enkel in een select aantal. Ieder ras heeft zijn eigen eigenschappen die van invloed zijn op het karakter van de wijn. Dit gaat gepaard met het eerder genoemde terroir en de vinificatiemethoden van het betreffende wijnhuis. Onderstaand lichten we de drie bekendste Franse druifsoorten uit.
- Cabernet sauvignon
Een klassieker op het gebied van Franse wijnen en van origine afkomstig uit Bordeaux. De druif heeft een relatief dikke schil en dit is de plek waar de geur-, kleur- en smaakstoffen van de zitten, waardoor de cabernet sauvignon vaak een volle wijn oplevert. Bekende aroma’s zijn onder andere rood en zwart fruit, peper en zoethout.
- Chardonnay
Eén van de meest bekende en geliefde witte wijnsoorten. Afkomstig uit de Bourgogne, maar ook een veelvoorkomende verschijning in andere regio’s en landen. De wijn is droog van smaak met vaak een elegant profiel. Als deze wijn rijpt op eikenhouten vaten dan valt dit meteen op; de wijn is dan lekker romig en boterig van smaak. Appel, honing, citroen en kruiden, deze en vele andere aroma’s kun je tegenkomen.
- Sauvignon Blanc
Een veel voorkomende druifsoort in zowel Frankrijk als Daarbuiten. De sauvignon blanc levert frisse, droge een levendige wijnen op met een kenmerkende zuurgraad. Maar net als bij iedere wijn hangt het karakter samen met de herkomstregio en de productieomstandigheden die daar van toepassing zijn. Vaak rijk aan verschillende fruit- en kruidensoorten.
Populaire Franse wijnregio’s
Frankrijk heeft tal van populaire wijnregio’s, ieder uniek op z’n eigen manier. We lichten hier drie regio’s uit, zodat je een beter beeld van deze gebieden krijgt. Later volgt nog een blog dat specifiek in gaat op deze (en andere regio’s) met hierbij méér diepgang.
- Languedoc-Roussillon
De grootste wijnstreek in oppervlakte; de Languedoc-Roussilon streek loopt van zuidoostelijke deel van de Rhône tot nabij de Spaanse grens. Het is een idyllisch landschap met prachtig veel groen en heuvels. Het droge klimaat maakt dit een top gebied om wijn te vervaardigen. Witte en rode wijnen produceert men in grote getale op basis van diverse druivenvariëteiten. Dit zijn onder andere de cabernet sauvignon, grenache, syrah (rode wijn), chardonnay, sauvignon blanc en vinognier (witte wijn).
- Bordeaux
Eén van de meest chique wijnstreken van Frankrijk en de wereld. Gesitueerd tussen Noord- en Zuid-Frankrijk, Bordeaux kent verschillende bodemsoorten en klimaten. Dit maakt de regio uitermate geschikt om verschillende druivensoorten in te telen. Je komt hier wijn op basis van diverse druifsoorten tegen. De bekendste zijn de sauvignon blanc, sémillon (witte wijn), cabernet sauvignon en merlot (rode wijn).
- Provence
We konden het niet laten om de Provence uit te lichten. De zonovergoten en schilderachtige streek is de thuisbasis van de beste rosé wijnen. Binnen de gehele regio vind je wijngaarden; van de Zuidelijke Alpen tot de Middelandse Zee, maar ook tot en met de grens met Italië. Je vindt hier grote verschillen in terroir met microklimaten (omstandigheden die op kleine schaal anders zijn dan in de rest van het klimaat). De belangrijkste druivensoorten zijn de ugni blanc (witte wijn), cinsault, grenache noir en mouvédre (rode wijn).
Gek op wijn?
Lees dan meer over de verschillen tussen chardonnay en sauvignon blanc wijn. Er zullen nog meer Franse wijnblogs volgen waarin we andere aspecten uitlichten. Kan je niet wachten tot het zover is en wil je de wijnen alvast ontdekken? Hier vind je ons uitgebreide aanbod aan Franse wijnen!
Sinds 2016 ben ik werkzaam bij DrankDozijn als online marketeer. Dranken zijn mijn passie met whisky als absolute nummer één.
Ik voorzie je van informatie, nieuws en wetenswaardigheden via ons blog op gebied van al je favoriete dranken. Proost!