Wat is Angel Share?
In het land der whisky wordt (zo nu en dan) gesproken over Angel Share. Een chique term die in het Nederlands vrij vertaalt ‘het deel der engelen’ wordt genoemd.
Wanneer whisky in een vat zit voor rijping dan wordt dit vat blootgesteld aan een bepaalde temperatuur. In Schotland is het koele klimaat zeer goed voor het rijpen van whisky. Een warmer klimaat zorgt voor andere rijpingsomstandigheden dan wanneer het vat in een koeler klimaat ligt. Een voorbeeld hiervan is Amrut uit India; in India ligt de temperatuur doorgaans een stuk hoger dan in Schotland, dit heeft invloed op de vaten waarin whisky rust.
Tijdens de rijping treedt er verdamping op door de poriën van het hout, dit gaat om zowel water als alcohol. Onder relatief koude omstandigheden is de verdamping niet enorm, in Schotland bijvoorbeeld 2 á 3% procent. Bij warmere omstandigheden treedt verdamping in een hogere versnelling op. Hier kan het wel meer dan 10% zijn, afhankelijk van de temperatuur.
Een verlies van bijvoorbeeld twee á drie procent van de inhoud klinkt niet als bijzonder veel. Echter is het natuurlijk zo dat hoe groter het vat is, hoe groter het verlies ook is. Hoe groter het aantal vaten is dat een distilleerderij heeft, des te meer hebben zij te maken met Angel Share. Wanneer het verlies aan inhoud van alle vaten van een distilleerderij bij elkaar wordt opgeteld, betekent dit een fors verlies in inkomsten. Hedendaags wordt geëxperimenteerd om de Angels Share te verminderen. Ik ben erg benieuwd naar de stappen die op dit gebied gemaakt kunnen worden.
Hoe denk jij dat Angel Share vermindert kan worden?