Scotch en bourbon, de verschillen uitgelegd
Scotch en bourbon lijken in de ogen van sommige whiskydrinkers misschien hetzelfde, maar is dit ook daadwerkelijk het geval? Beide dranksoorten zijn meestal donker van kleur, worden gedeeltelijk gemaakt van dezelfde ingrediënten en rijpen beide in eikenhouten vaten. Er zijn dus zeker de nodige overeenkomsten, maar er zijn ook talloze verschillen. Meer lezen over beide soorten?
Om de verschillen helder uiteen te zetten bespreken wij de herkomst, ingrediënten, distillatie, manier van rijping én smaak. Op deze manier krijg jij een duidelijker beeld van wat je kan verwachten bij beide soorten. Vind je dit soort stukken leuk om te lezen? Kijk dan ook eens naar single malt vs blended whisky.
Scotch vs Bourbon – herkomst en distillatie
Herkomst
Scotch is de trots van Schotland en komt in verschillende categorieën, zoals single malt, blended en grain whisky. Schotse whisky moet vervaardigd worden in Schotland en indien er ‘Scotch whisky’ op het label staat, dan moet de whisky daar ook gebotteld zijn. Er is ook een uitzondering op deze regel; blended whisky. Voor deze whiskysoort is dit laatste geen verplichting.
De Amerikaanse godendrank, beter bekend als bourbon, mag in heel Amerika geproduceerd worden. Het is bekend dat het grootste aantal distilleerderijen zich in Kentucky bevindt, maar dit is geen verplichting. Meer dan tweederde van de bourbon wordt echter wel in Kentucky vervaardigd, waardoor dit the place to be is op het gebied van bourbon.
Distillatie
De manier van distillatie van scotch is divers, doordat dit samenhangt met de whiskycategorie (single malt, blended etc.) of de productiemethode. Single malt wordt veelal tweemaal gedistilleerd en in sommige gevallen zelfs driemaal. Ook het type van de gebruikte ketel kan verschillen; single malt wordt vervaardigd middels zogeheten pot stills en grain whisky’s bijvoorbeeld via column stills. Echter zullen er altijd uitzonderingen op de regel blijven. Voor de beeldvorming: pot stills zijn ouderwetse, grote koperen ketels die bovenaan een zwanenhals hebben. De Column still is een langwerpige stalen ketel.
In Amerika wordt veelal gebruik gemaakt van een column still, waarna een tweede distillatie plaatsvindt in een koperen pot still ketel. Deze ketel staat bekend als een ‘doubler‘ of ‘thumper‘. De damp die ontstaat tijdens de eerste distillatie komt in contact met de vloeistof die zich in de thumper bevindt. Uiteindelijk heeft dit als resultaat dat het alcoholpercentage en de temperatuur van de vloeistof stijgt. Dit is een efficiënte manier om een dubbele distillatie uit te voeren zonder veel extra arbeid te verrichten.
Scotch en bourbon – rijping en smaak
Rijping
Scotch kan in een uiteenlopende vatsoorten rijpen, dit kan afhangen van de visie van de distilleerderij. Veel distilleerderijen maken bijvoorbeeld gebruik van vaten waar eerst bourbon of sherry in heeft gezeten, maar ook oude wijn- en rumvaten worden gebruikt. Op deze manier wordt een breed smaakaanbod gecreëerd. De bourbon industrie is belangrijk voor de productie van Schotse whisky, doordat veel van de in Amerika gebruikte vaten de oversteek naar Schotland maken.
De regels op het gebied van het rijpen van bourbon zijn een stuk strenger dan deze voor Schotse whisky. Bourbon moet in nieuwe, ongebruikte eiken vaten rijpen. Na de rijpingsperiode kunnen de vaten niet nogmaals worden gebruikt, waarna deze in andere whiskylanden met open armen worden ontvangen.
Smaak
Het is moeilijk om een eenduidig antwoord te geven met de betrekking tot de smaak van zowel scotch als bourbon. Wij kennen op gebied van smaak veel uiteenlopende soorten, waardoor er voor ieder wat wils is. Voor Schotse whisky komen sommige smaakinvloeden veel voor in een bepaalde regio. Denk maar aan Islay whisky met het krachtige karakter, waarbij vaak rook of turf toetsen terug te vinden zijn. Een Speyside whisky kan bijvoorbeeld weer veel lichter en soepeler van smaak zijn. Toch heeft de uiteindelijke smaak ook te maken met de rijpingsduur, de gekozen vaten en het turfgehalte.
Binnen bourbon liggen de smaakstijlen iets dichter bij elkaar in de buurt, maar ook hier zijn toch zeker verschillen te vinden. Een bourbon waarbij relatief veel mais is gebruikt is vrij zoet van smaak. Veel voorkomende smaaknotities zijn bijvoorbeeld toffee, kaneel en vanille. Dit laatste is afkomstig van de vaten van Amerikaans eiken.
De beste whisky?!
Door de grote verschillen tussen scotch en bourbon is de beste whisky een persoonlijke keuze. Er is niet te stellen dat de ene whisky goed is en de ander niet, smaak is immers iets persoonlijks. Uiteindelijk draait het om wat jij lekker vindt. Om een goed smaakprofiel te ontwikkelen is het aan te raden zoveel mogelijk te proeven. Gelukkig hebben wij genoeg varianten om uit te kiezen. Whisky kopen doe je uiteraard bij DrankDozijn. 😉
Sinds 2016 ben ik werkzaam bij DrankDozijn als online marketeer. Dranken zijn mijn passie met whisky als absolute nummer één.
Ik voorzie je van informatie, nieuws en wetenswaardigheden via ons blog op gebied van al je favoriete dranken. Proost!