Logo laden
Whisky flavour map

Whisky flavour map

Over smaak valt te twisten; daarom de whisky flavour map. Waarom een flavour map? Vrijwel alle smaak van whisky is afkomstig van het contact met eikenhouten vaten. De beleving is persoonlijk en over smaak valt niet te twisten. De ontdekkingsreis door het land der whisky kent meer verrassingen dan teleurstellingen, geloof me. In het algemeen kunnen we stellen; Hoe jonger de whisky, hoe meer we het karakter van de distilleerderij proeven. Hoe ouder de whisky, hoe meer we de invloed van het eiken vat kunnen herkennen. Maar er is nog zoveel meer te ontdekken. Dankzij Diageo kunnen wij nu via hun flavour map de whisky rangschikken in 4 hoofdgroepen. LICHT & BLOEMIG: De whisky in deze groep bevat geen rook, denk eerder aan knisperend fris, groen, gras. Lekker bloemig in de mond, ideaal voor een zwoele zomer avond. Je proeft nog wel altijd delicaat wat rijp fruit. Mijn favoriet is de Knockando 12 yrs. FRUITIG & KRUIDIG: De fruitigheid is zacht met een scherp stevig randje van citrus; citroenschil. Wellicht wat bosbessen, jam van roodfruit, vaak ook honing. Er is iets meer rijke kruidigheid aanwezig, ik proef vaak wat kaneel en heel zacht een pepertje. Deze groep is iets complexer, de […]

Talisker 10 years vs. Talisker Skye

Talisker 10 years vs. Talisker Skye

Bottle Battle: Talisker 10 years vs. Talisker Skye. Het gerucht ging dat de Talisker 10 years vervangen zou worden door de Talisker Skye. Hierdoor zijn wij meerdere keren gevraagd of de Skye de opvolger is van de 10 jaar oude variant en of beide bottelingen enigszins te vergelijken zijn met elkaar. Onderstaand geef ik graag mijn bevindingen weer. Talisker 10 years Talisker 10 years staat bekend om het maritieme karakter, evenals de rokerige en gekruide invloeden. In mijn ogen is dit een echte bang-for-your-buck whisky; scherp geprijsd en lekker van smaak. Het aroma doet denken aan rook en aan de Schotse kust. Met een klein drupje water lijkt de whisky zich enigszins te openen. De geur doet nu denken aan vanille en vers fruit. De smaak is verder lekker rokerig, ziltig en gekruid. Ook hier lijkt de smaak over te gaan naar zoete fruitnotities bij het toevoegen van een druppeltje water. De afdronk is relatief lang en waarin de rook weer terugkomt. Het rokerige en kruidige profiel zorgt ervoor dat dit, in mijn optiek, een ideale whisky is om te nuttigen op koude avonden bij een openhaard. Talisker Skye Talisker Skye staat bekend als een botteling die is uitgebracht om […]

Drankdozijn Groupon actie

De deal: €10 voor een waardebon van €20 voor alle dranken van DrankDozijn! Met de lente in het vooruitzicht of gewoon een super gezellig samenzijn met een stel goede vrienden, kan een waardebon voor alle dranken van DrankDozijn.nl een goede aankoop zijn. De waardebon van €20 kan voor het gehele assortiment van DrankDozijn.nl gebruikt worden Voor meer info zie: Groupon.nl.

DrankDozijn krijgt predikaat Uitstekend op Trustpilot

DrankDozijn krijgt predikaat Uitstekend op Trustpilot

DrankDozijn wordt als betrouwbaar bestempeld op de onafhankelijke reviewsite Trustpilot. Hier krijgen wij zelfs het predikaat uitstekend. En daar zijn wij uiteraard erg tevreden mee. Maar natuurlijk zijn wij pas tevreden, als u tevreden bent. Helpt u ons mee om serviceniveau te vegroten en uw ervaring met DrankDozijn te delen? Schrijf dan snel een review op Trustpilot en laat andere klanten weten wat u van ons vindt.

Diageo Distillers Editions

Diageo Distillers Editions

Diageo Distillers Editions, waar kijk jij naar uit? Een jaarlijkse traditie in whiskyland, de Diageo Distillers Editions. Een serie met limited editions vormen de paradepaardjes van iedere distilleerderij. En als eerbetoon aan het karakter van het merk verschijnt slechts eenmaal per jaar de speciale Distillers Editions botteling. Elk merk naar de definitie van zijn eigen karakter met gebruik van verrassende vaten. Dit, zodat er een goede aansluiting plaatsvind op het karakter van de whisky. Dit zijn de namen, waarvan jaarlijks nieuwe Distillers Editions worden uitgebracht: Talisker is een robuust merk, met stevige turf rook, een woest maritiem karakter en gerijpt in Amoroso Sherry vaten. In de buurt van absolute perfectie, de harmonie van bitterzoet welke het turf verzacht. Samen met een subtiel pepertje en sappig fruit een waanzinnige Talisker met een heerlijk toegankelijk karakter. Lagavulin brengt intensiteit en finesse bij elkaar.  Dubbel gerijpt in overheerlijke Pedro Ximinez vaten, een turfrijke medium zoete Lagavulin. Ontembaar, met een sterke turfsmaak, vergelijkbaar met de ruige kustlijn die het eiland Islay kenmerkt. Het droge, complexe karakter met hinten van de zee wordt perfect vergezeld door de zoetige finesse die afkomstig is van lagering op Pedro Ximenez vaten. Caol Ila van Islay geeft evenwichtige rook en pit. De Caol […]

Born in the USA, Bourbon whiskey

Born in the USA, Bourbon whiskey

Born in the USA, Bourbon. Hamburgers, Elvis Presley en Bourbon whiskey zijn de bekendste export producten van de VS. Elke seconde worden er 17 hamburgers verkocht bij McDonalds en Elvis verkocht ruim 500 miljoen platen. Vandaag de dag is Bourbon (klik) niet meer weg te denken uit ons assortiment. Een stukje geschiedenis; Amerikaanse Bourbon Whiskey toont net zo veel verschillen als gelijkenissen met de Schotse Whisky. De benaming Bourbon is afkomstig van de gelijknamige County, een district aan de grens tussen de staten Virginia en Kentucky. Hier werden in de tweede helft van de negentiende eeuw talrijke bekende distilleerderijen gevestigd. In begin werd Bourbon voornamelijk gemaakt met rogge en maïs, dit waren de goedkopere gewassen en relatief eenvoudig te verbouwen. In Schotland wordt juist uitsluitend gerst-mout gebruikt. Door de strenge ‘Booze-wet’ dient het aandeel maïs tenminste 51% van het beslag te zijn voor het distilleren van de klassieke Straight Bourbon. Voor Straight Rye dienst het beslag voor minimaal 51% uit rogge te bestaan. Andere vereisten voor Bourbon zijn dat het niet meer dan 80% alcohol mag bevatten en altijd gerijpt moet zijn in ongebruikte (virgin) vaten, altijd van eikenhout. Nadat de vaten zijn gebruikt voor de lagering mogen ze niet […]

Singleton of Dufftown – bottle battle

Singleton of Dufftown – bottle battle

Bottle Battle: Singleton of Dufftown 12 years vs. Spey Cascade. In deze bottle battle bespreek ik twee bottelingen van Singleton of Dufftown, wat toebehoort aan het productportfolio van Diageo. Verder zijn er nog twee ‘Singleton of.. ‘ vertakkingen, namelijk die van Glendullan en Glen Ord. Alle drie de Singleton varianten zijn afkomstig van een andere distilleerderij. De gehele range aan Singleton bottelingen valt op door de stijl van de fles en verpakking, waarmee het een bepaalde ‘eenheid’ uitstraalt.  Persoonlijk is Singleton of Dufftown niet het eerste merk waar ik aan denk, wanneer ik het over whisky heb. Toch zijn de details, zoals eensgezindheid in het uiterlijk, belangrijke punten die mij bij goed scoren. Uiteindelijk draait het natuurlijk om de smaak, zoals bij iedere whisky het geval is, maar het oog wil ook wat..  🙂 Ik houd jullie niet langer in spanning, hier zijn mijn bevindingen; Singleton of Dufftown 12 years Het aroma is zacht, een beetje fris en doet mij denken aan een notenmix. Verder bevat het aroma tonen van  gerst en hout. De smaak is een mix van fruit, karamel, kruiden en wat eiken. afdronk is middellang met invloeden van fruit en ook hier wat hout. De 12 years […]

Moonshine: this is how they make it

Moonshine: this is how they make it

This is how they make the Moonshine! Als huilende wolven janken de rednecks, hillbillies en local farmers over uitgestorven delen van Amerika!  De populaire serie op Discovery Channel betekende een herontdekking van Moonshine, want nieuw is het zeker niet. Zelfgemaakte sterkedrank stoken was het antwoord op de drooglegging (anno 1851) in Amerika.  De term ”Moonshine” werd waarschijnlijk in het leven geroepen doordat het stoken van de illegale alcohol vaak ’s nachts stiekem bij maanlicht moest gebeuren, zo was de kans om betrapt te worden gering. Op stoken en smokkelen stonden gigantisch hoge straffen. Vaak na veel experimenteren en het wisselen met ingrediënten creëren de stokers hun eigen booze, een sterke drank naar persoonlijke ideale smaak en de smaak van dat moment, een combinatie van (vaak overrijp) fruit, granen of mais, wat gist en extra suiker en dan stoken maar! Of gewoon online bestellen natuurlijk. 🙂 Het hedendaagse aanbod aan Moonshine is bijzonder en verrassend; wat te denken van de Original variant of de Ole Smoky Blue Flame , met een ABV. van maar liefst 64%. Uiteraard kan het ook een stukje zoeter; een Apple Pie editie, een ode aan typische Amerikaanse appeltaart. Is appeltaart niet stoer genoeg, probeer dan een ware op […]

Tijd voor turf: Octomore & more & more

Tijd voor turf: Octomore & more & more

Octomore & more & more. Deze blog is een ode aan Bruichladdich en in het bijzonder aan hun Octomore whisky, wat het predicaat ‘most heavily peated whisky’ draagt. De productie hiervan vindt plaats in Schotland bij de Bruichladdich distilleerderij. Hier is het idee ontstaan om whisky te produceren met een hoger turfgehalte dan men ooit voor mogelijk had gehouden.  Octomore.. durf jij het aan? Het idee achter de Bruichladdich distilleerderij is produceren op basis van ingrediënten die afkomstig zijn van eigen grond en de nabij gelegen omgeving. Het eindproduct moet spreken voor de streek waar het vandaan komt en de passie waarmee het is gemaakt. Bruichladdich doet er alles aan om te laten zien dat het produceren van whisky geen industriële bedoeling is, maar juist écht vakmanschap. Octomore is vernoemd naar de boerderij die vlak bij de distilleerderij van Bruichladdich ligt. Hier wordt de whisky geproduceerd die bekend staat als ’s werelds meest geturfde whisky. Het effect van deze whisky op de markt is groots en succesvol. De drankenmarkt is van oudsher immers een markt die boordevol tradities zit. Bij Bruichladdich is men gek op experimenteren. Hierdoor hebben zij de stap genomen om verder te kijken dan de traditionele methoden van whiskyproductie. […]