Gin-tonic, een verfrissende en bruisende mix van gin en tonic water, is uitgegroeid tot een van de meest populaire keuzes op gebied van cocktails. Eenvoudig te bereiden, maar toch boordenvol smaak, en met nagenoeg eindeloos veel mogelijkheden voor variatie – ontdek de ultieme voorjaarscocktail.
Wat is een gin-tonic?
Een gin-tonic is een cocktail die gemaakt wordt met gebruik van gin en tonic water, wat in een met ijsgevuld cocktailglas wordt geschonken. Vaak wordt een garnering hieraan toegevoegd naar gelang het recept of de smaak, zoals een limoen- of citroenschijfje. De verhouding van een gin-tonic is veelal één deel gin op drie delen tonic, maar afhankelijk van je eigen smaakvoorkeur kan je dit aanpassen.
Naar verluidt gaat de geschiedenis van gin terug naar de 18e eeuw in Groot-Brittanie waar men tonic aan gin toevoegde om de bittere smaak van de drank te verzachten. Het Verenigd Koninkrijk is ook een van de landen waar deze drank in latere eeuwen écht aan populairteit heeft gewonnen en daarvandaan heeft het uiteindelijk de wereld veroverd. Een gin-tonic is de ultieme cocktail voor verschillende momenten, maar als voorjaar- en zomercocktail drinken we ‘m het liefst.
Het kiezen van de juiste gin
Er is zoveel keuze op gebied van gin, waardoor je eindeloos veel mogelijkheden hebt om de basis van je gin-tonic te bepalen. Gin wordt gemaakt met jeneverbessen, waardoor je dit altijd terugvindt in welke gin dan ook, maar verder kan het met fruit, kruiden en specerijen gemaakt worden. Er zijn weinig dranken in de breedte zo gevarieerd als gin, wat zich doorvertaalt naar brede mogelijkheden op gebied van smaak. Van bloemige tot fruitige gin, of van kruidige tot juist gezoete gin; stuk voor stuk is het mogelijk. Frissere soorten doen het met name goed in de lente en zomer, terwijl stevigere gin soorten in de overige seizoenen vaak de voorkeur genieten.
Het belang van tonic water
Naast dat gin een onlosmakelijk onderdeel van een gin-tonic recept is, is tonic dat natuurlijk ook. Op gebied van tonic water zijn er door de jaren heen ook talloze soorten bijgekomen, waardoor je op dit vlak ook heel veel opties hebt om het beste gin-tonic recept te ontwikkelen. Goed om te weten is dat kinine het belangrijkste ingrediënt van tonic is en juist dit ingrediënt geeft dit frisdrank z’n kenmerkend bittere smaak. Dit ingrediënt vind je dan ook terug in elke tonic soort en soms is het sterk aanwezig en soms iets minder, waardoor je ook op dit vlak smaakverschillen krijgt.
Verder kennen we bijvoorbeeld ook soorten zoals elderflower tonic (aangevuld met vlierbloesem) en yuzu tonic (aangevuld met Japanse citrus). Hierdoor zijn er verschillende tonic soorten die elk op hun beurt iets unieks aan een gin-tonic meegeven.
Verhoudingen voor de juiste smaak
Je kunt een goede gin-tonic op zoveel manieren maken. Net zo belangrijk als het kiezen van de ingrediënten, zijn de verhoudingen waarin je deze schenkt. De balans op gebied van smaak is namelijk doorslaggevend voor de algemene smaakervaring. Het is belangrijk dat je voldoende ijsklontjes in het glas hebt zitten om de drank koel te houden. Daarnaast denk je na over de juiste verhouding tussen gin en tonic.
Als je een algemeen toegankelijke gin-tonic wilt maken, houd dan één deel gin op drie delen tonic aan. Gebruik je bijvoorbeeld 50 ml gin? Gebruik dan 150 ml tonic. Uiteraard kun je dit naar eigen inzicht aanpassen. Het is ook mogelijk om een verhouding van één op twee of één op vier te gebruiken; het is maar net wat jouw voorkeur heeft. Verder hebben we nog wat algemene tips:
- Kwaliteit van ingrediënten: des te beter de kwaliteit van je ingrediënten zijn, des te beter doorgaans je smaakervaring is.
- Garnituren: kies een garnering die de smaak van je gin-tonic aanvult. Populaire keuzes zijn verschillende fruit- en kruidensoorten, zoals sinaasappel, citroen, limoen, vanille en kaneel. Ook munt en rozemarijn zijn populaire keuzes.
- Roeren: om de smaak van de ingrediënten goed samen te laten komen in je glas, raden we aan de ingrediënten door elkaar te roeren met een (bar)lepel. Dit kan gewoon in je glas.
- Proef je drankje voordat je ‘m uitserveert: dit is vrij logisch maar wordt toch soms vergeten. Kom je er na het maken achter dat de smaak niet helemaal is zoals je ‘m voor ogen hebt? Voeg dan méér gin, tonic of een garnering toe om een betere smaakbalans te verkrijgen.
Experimenteer voor het ultieme gin-tonic recept
De schoonheid van gin zit ‘m misschien wel in de diversiteit binnen deze dranksoort. Je kunt immers zoveel kanten op met qua geur en smaak. Het belangrijkste is dat je het ultieme gin-tonic recept vindt dat naadloos aansluit op jouw smaak, zodat je heerlijk geniet. We delen graag enkele suggesties om te experimenteren voor het geval je nog niet achter de beste gin-tonic samenstelling bent gekomen.
- Kies een andere gin: doordat gin op basis van verschillende ingrediënten gemaakt wordt, zijn er heel veel uiteenlopende smaken te ontdekken. Denk aan klassieke London Dry Gin of de zoete Old Tom gin stijl. Elke gin heeft unieke kenmerken die iets nieuws aan een gin-tonic toevoegen.
- Varieer met tonic water: we benoemden het eerder al in dit artikel, maar er zijn verschillende soorten tonic beschikbaar die ook elk unieke smaken toevoegen aan je cocktail. Check verschillende merken en smaken, variërend van klassieke Indian tonic tot yuzu tonic, vlierbloesem en meer. De kans is groot dat als je een specifieke gin mixt met elke keer een andere tonic, dat je steeds nieuwe smaken ontdekt.
- Voeg extra smaakmakers toe: Experimenteer met verse kruiden, fruit, specerijen of siropen om nieuwe smaken toe te voegen aan je gin-tonic. Voeg bijvoorbeeld schijfjes komkommer, aardbeien, frambozen, muntblaadjes, jeneverbessen, gember of lavendelsiroop toe voor een unieke en verrassende smaakcombinatie.
- Gebruik verschillende garneringen: de garnering geeft nét dat beetje extra mee aan je cocktail. Probeer verschillende fruitsoorten variërend van citroen tot sinaasappel en grapefruit, maar ook zeker rozemarijn, tijm, basilicum, salie of zelfs komkommer.
- Speel met de verhoudingen: Pas de verhoudingen van gin tot tonic aan om de smaak van je gin-tonic aan te passen aan je persoonlijke voorkeur. Méér gin resulteert in een sterker drankje, terwijl méér tonic een zachtere en verfrissende smaak zal geven.
- Proef en pas aan: Probeer verschillende combinaties en proef je gin-tonic voordat je hem serveert. Pas de ingrediënten en verhoudingen aan om de gewenste smaakbalans te bereiken. Het experimenteren met smaken is een leuke en creatieve manier om je eigen unieke gin-tonic te creëren die perfect past bij je smaakvoorkeuren en het seizoen.
Bekende gin merken
We hebben onderstaand enkele populaire gin merken voor je op een rijtje gezet inclusief een beknopte omschrijving van de gin qua smaak. Als je niet weet waar je moet beginnen met het ontdekken van gin, dan zijn dit uitstekende merken om verder te ontdekken. Ook als je graag eens iets anders proeft, is dit een goed vertrekpunt.
- Bombay Sapphire: op gebied van London Dry Gin merken is Bombay een van de meest bekende soorten. De gin wordt in een fraaie blauwkleurige fles geleverd en is verfrissend van smaak. Kenmerkend zijn hints van jeneverbessen, citrus en subtiele kruidentonen.
- Hendrick’s Gin: Hendrick’s is een Schots gin merk waarbij rozenblaadjes en komkommer de hoofdrol spelen. Dit is een eigenzinnig merk waar men gin volledig volgens een eigen visie maakt; extravagant en uitgesproken van smaak en karakter. Frisse en aromatische smaakinvloeden vind je met name terug bij Hendrick’s.
- Tanqueray: dit is een bekende naam op gebied van London Dry Gin. Tanqueray Gin is te herkennen aan een opvallend groenkleurige fles, frisse smaken en kruidige accenten. Citrusinvloeden vind je rijkelijk terug met kruidige hints die dit aanvullen.
- Beefeater: Beefeater Gin is een tradtioneel London Dry Gin merk en ook bij deze gin vind je heerlijk frisse invloeden van jeneverbessen en citrus terug, wat aangevuld wordt door kruidige hints.
- Monkey 47: Dit is een premium gin merk dat afkomstig is uit het Zwarte Woud in Duitsland. Onderscheidend aan deze gin is dat er maar liefst 47 botanicals gebruikt worden in het productieproces. Uniek, complex en uiterst smaakvol: dat is Monkey 47 Gin. Jeneverbessen, citrus, kruidnagel, jasmijn, salie en nog vele andere geuren en smaken ontdek je in deze gin.
Sinds 2016 ben ik werkzaam bij DrankDozijn als online marketeer. Dranken zijn mijn passie met whisky als absolute nummer één.
Ik voorzie je van informatie, nieuws en wetenswaardigheden via ons blog op gebied van al je favoriete dranken. Proost!