Cubaanse rum is een begrip in de drankenwereld en kijkend naar de prachtige merken die dit land hun thuis noemen dan is dit goed te begrijpen. Lees meer over Cubaanse rum in de breedte om te kijken of rum uit dit land het best bij jou past.
Cubaanse rum: dit is wat je moet weten
Rum uit Cuba biedt liefhebbers van over de gehele wereld veel moois. De rum uit dit land kennen we onder andere om cocktails mee te maken, zoals de Mojito of Daiquiri, maar er is meer te ontdekken dan enkel dit. Bacardi, Havana Club, Santiago de Cuba Rum en andere merken hebben hier hun roots liggen, waarbij iedere merk bekendstaat om de eigen, unieke smaken. Binnen het aanbod van deze merken kun je ook vele kanten op, variërend van rum die gemaakt is om mee te mixen tot premium expressie die het waard zijn om puur te drinken.
Een stukje uit de geschiedenis van rum uit Cuba
Zoals we in het productieproces van rum hebben geleerd, is ‘melasse’ een van de bijproducten van de productie van suiker en hier kan men uiteindelijk rum van maken. Melasse is dan ook het ingrediënt waarvan veel rum wereldwijd gemaakt wordt, hoewel het bijvoorbeeld ook mogelijk is om rum op basis van suikerrietsap te maken. Het verbouwen van suikerriet in Cuba begon rond 1502 in het toenmalig Hispaniola, hedendaags bekend als Haïti en de Dominicaanse Republiek.
Deze twee landen hebben een lange historie als het aankomt op het verbouwen van suikerriet. Hierbij zijn er wisselende verhalen over wanneer de rumproductie exact startte, waardoor we dit in het midden laten. Wat we wel weten is dat men in beide landen ‘aguardiente‘ maakte; een drank gemaakt van rietsuiker die we als de oude voorganger van rum kunnen zien. Op de basis die daar is gelegd is daarna verder gebouwd in verschillende Caribische landen en tevens in het moderne Cuba.
Kenmerken uit de productie van Cubaanse rum
De klimatologische omstandigheden zijn in Cuba perfect om suikerriet te telen, waardoor er een uitstekende basis voor rum ligt. Cubaanse rum is over het algemeen lichter van stijl en smaak als we dit vergelijken met rum uit andere landen. Dit ontstond in het verleden, ten tijde van de Spaanse overheersing, doordat de Spanjaarden de voorkeur gaven aan een lichtere rum. Cubaanse rum is uniek door het feit dat de suikerrietindustrie van het land zo groot is dat alle producenten die rum in het eigen land maken ook Cubaans suikerriet gebruiken. In verschillende landen komt het namelijk voor dat er niet voldoende suikerriet is, waardoor dit geïmporteerd wordt. Maar naast dat gegeven zijn de productiemethoden vergelijkbaar met deze van producenten uit andere landen.
Suikerriet: het begin van rum
Om rum te maken oogst men het suikerriet dat vervolgens geplet wordt zodat het sap vrijkomt. Dit sap noemt men guarapo. De volgende stap is het koken van het sap zodat uiteindelijk het bijproduct hiervan ontstaat; melasse. Dit is een stroperige vloeistof die overblijft na het koken van suikerriet als de gekristaliseerde suiker is verwijderd. De volgende stap is het toevoegen van water en gist aan de melasse, zodat suikers omgezet worden in alcohol. De alcohol distilleren ze in koperen kolomdistillaties, waarna een hoogalcoholische vloeistof ontstaat die vervolgens rijpt in eikenhouten vaten. Dit zijn vaten van Amerikaans eiken waar de drank minstens 2 jaar in rijpt.
Het blenden van rum
Na het rijpen ondergaat de meeste rum de fase die we ‘blenden’ noemen. De vaklieden die zich hierover ontfermen kennen we als Maestros Roneros, ofwel de Rum Meesters. Zij mengen rum distillaten om hier één harmonieus geheel op gebied van geur en smaak van te maken. Afhankelijk van de wensen van een producent gaat de rum relatief snel, bijvoorbeeld na 2 jaar te hebben gerijpt, op de fles of rijpt deze langer door.
Witte Cubaanse rum, zoals de Havana Club 3 años ondergaat een houtskoolfiltering voordat deze op de fles gaat. Hierdoor verzachten de smaken van de rum en verliest deze z’n kleur, waardoor een witte rum het resultaat is. We kennen ook donkere rumsoorten die hun kleur verkrijgen als resultaat van de rijping in eikenhouten vaten, zonder dat de rum een filtering ondergaat. Toch kan donkere rum ook bijgekleurd worden met een karamelvloeistof, wat soms gebeurt om kleurconsistentie te realiseren.
Zoek de rum die bij jou past!
Het aanbod aan rum uit Cuba is zéér divers waardoor de kans groot is dat je hier iets kunt vinden dat aansluit op jouw smaak. Begin je ontdekkingsreis bij bekende merken zoals Havana Club of Bacardi om daarvandaan de rest van ons Cubaanse rum assortiment te bekijken. Belangrijk om voor jezelf duidelijk te hebben is of je op zoek bent naar een rum om mee te mixen of dat je voorkeur uitgaat naar het puur drinken van rum.
Suggesties om te mixen met rum:
- Havana Club 3 años: soepel en levendig van smaak – dit is de ideale rum om als basis voor een mojito te gebruiken.
- Bacardi Carta Blanca: een van de meest bekende rum soorten van allemaal en onlosmakelijk verbonden aan de Cuba Libre cocktail, ook bekend als de Baco (Bacardi Cola).
- Bacardi Spiced: een toegankelijke en vooral kruidige rum. Heerlijk om te mixen met frisdranken of vruchtensappen.
Suggesties om puur te drinken:
- Havana Club 7 años: minstens 7 jaar gerijpt in eikenhouten vaten en hierdoor vol en rijk van smaak met tonen van hout, kruiden en fruit.
- Havana Club Selección de Maestros: een complexe rum die rijk is aan smaakinvloeden van o.a. zoetigheden, fruit, kruiden, hout en een vleugje rook.
- Bacardi Gran Reserva Diez: een minstens 10 jaar lang gerijpte rum met een diepgaand karakter waarin zoetigheden, hints van (tropisch) fruit, vanille en hout elkaar aanvullen.
Tot slot: gaat je voorkeur uit naar het puur drinken van rum? Dan hebben we nog een interessant blog voor je klaarstaan!
Sinds 2016 ben ik werkzaam bij DrankDozijn als online marketeer. Dranken zijn mijn passie met whisky als absolute nummer één.
Ik voorzie je van informatie, nieuws en wetenswaardigheden via ons blog op gebied van al je favoriete dranken. Proost!