Hoe wordt wodka gemaakt? Dit en nog veel meer ontdek je hier.
In dit blog nemen je mee door de basis van wodka. We delen meer achtergrondinformatie met betrekking tot deze drank en beantwoorden vragen zoals wat wodka is, hoe wodka gemaakt wordt en waar het vandaan komt. Je wodka kennis bijschaven? Dan is dit een blog voor jou.
Wat is wodka?
Voordat we dieper ingaan op hoe wodka gemaakt wordt, is het goed eerst te bekijken wat wodka eigenlijk is. Wodka is een heldere sterke alcoholische drank met een alcoholpercentage dat ongeveer tussen de 35-70% ligt. De drank distilleert men uit twee ingrediënten: water en een grondstof die suiker of zetmeel bevat. De grondstof kan graan (rogge, gerst, tarwe of mais) zijn, maar ook aardappel, suikerbieten en druiven behoren tot de mogelijkheden.
De naam van de drank betekent ‘watertje’ in het Russisch. Verder kent men twee schrijfwijzen die hetzelfde betekenen: wodka en vodka. De eerste is de gangbare algemene aanduiding voor deze drank in Nederland, terwijl vodka de internationale term van de dranksoort is. Vodka zit daarom ook vaak verweven in merknamen, zoals bij onder andere Smirnoff Vodka, Esbjaerg of Grey Goose Vodka het geval is.
Waar komt wodka vandaan?
Het antwoord op de vraag ‘waar komt wodka vandaan?’ is al jaren voer voor discussie. Zowel Polen als Rusland wordt in een adem genoemd met de oorsprong van deze drank. Het is echter niet duidelijk wie van de twee nu als eerst wodka vervaardigde door de nodige tegenstrijdigheden op dit gebied. Wat wel bekend is, is dat de productie naar alle waarschijnlijkheid in de 15e eeuw gestart is en men de drank als medicijn tegen ziektes gebruikte. Wodka heeft dus absoluut Oost-Europese roots maar welk land daadwerkelijk als eerste deze dranksoort vervaardigde, laten we in het midden.
Hoe wordt wodka gemaakt?
Je weet nu meer over de basis van deze dranksoort, waardoor het tijd is om je mee te nemen door het productieproces van wodka. Zoals we hierboven beschreven, vervaardigt men wodka op basis van twee ingrediënten: water en een suiker- of zetmeelhoudende grondstof. Graan is hiervan het bekendst, maar producenten hebben ook andere mogelijkheden om uit te kiezen, zoals aardappels of druiven.
Van graan naar alcohol
De exacte werkwijze verschilt wat per producent en per gebruikte grondstof, maar in grote lijnen is de basis hetzelfde. In ons voorbeeld houden we de algemene werkwijze van een producent aan die wodka op graanbasis maakt. De eerste stap is het malen van het graan zodat dit een stuk fijner wordt. Graan bevat zetmeel en om hier uiteindelijk alcohol van te maken, moet je dit omzetten naar suiker. Dit gebeurt door het te weken in heet water, waardoor de zogeheten ‘ontkiemingsfase’ start. Tijdens deze fase zetten de in het graan aanwezige enzymen het zetmeel zelf om naar suiker.
Het distilleren en filteren
Het resultaat van de ontkiemingsfase is een suikerwater dat klaar is om omgezet te worden naar alcohol. Hoe men dit doet? Door hier gist aan toe te voegen. Het gist zet de suikers om naar alcohol. De volgende stap is een belangrijke: het distilleren van de vloeistof. Hierbij vindt verhitting plaats in ketels, waarbij er verdamping optreedt. De damp wordt naar boven in de ketel geleid en gaat via de hals verder totdat het bij koelers uitkomt en hier condenseert. Het resultaat hiervan is een sterke alcoholische vloeistof. Des te vaker men distilleert des te hoger valt het alcoholpercentage uit. Daarbij wordt de drank ook vaak als ‘soepeler’ ervaren als dit meervoudig gedistilleerd is.
Veel producenten kiezen voor het gebruik van een kolomdistillatie. Dit is een opstelling waarmee in een continu proces efficiënt gestookt wordt. Ook kunnen producenten voor koperen pot still ketels kiezen, bekend van onder andere de productie van single malt whisky’s. Deze werkwijze kost in verhouding echter meer geld en is arbeidsintensiever dan het gebruik van de kolomdistillatie, doordat er een gelimiteerd aantal liters per keer gedistilleerd wordt.
Na de distillatie vindt de filtering plaats, wat eventuele onzuiverheden wegneemt uit de drank. Tegelijkertijd verzacht het de smaken van wodka. De hoeveelheid toegepaste distillaties en filteringen worden vaak als kwaliteitsaanduidingen ingezet door producenten. De wodka die uiteindelijk ontstaat, is niet drinkbaar door het hoge alcoholpercentage van vaak plusminus 90-95%. Om het drinkbaar te maken, wordt het aangevuld met water totdat het gewenste alcoholpercentage bereikt is.
Hoe wodka gemaakt wordt is duidelijk, maar hoe smaakt het eigenlijk?
De drank staat bekend om z’n neutrale en veelzijdige karakter. Dit is één van de redenen dat wodka het zo goed doet als onderdeel van mixdranken en cocktails. De mogelijkheden om hiermee te mixen zijn eindeloos. Toch zijn de geuren en smaken niet altijd volledig neutraal. In sommige expressies kom je zachte aroma’s van bijvoorbeeld graan, vanille of kruiden tegen, wat afhangt van de werkwijze van de producent en de gekozen grondstof. Als je een volgende keer wodka gaat drinken, kan je eens proberen of je geuren (en eventueel smaken) kunt ontdekken.
Zo, we weten nu een stuk meer over wodka in de breedte. Wanneer je graag zelf op onderzoek uitgaat en wodka wilt ontdekken, dan ben je bij DrankDozijn aan het juiste adres. Op onze website vind je meer dan 100+ soorten van zowel bekende merken als craft distilleerderijen.
Nog een blog lezen? Ontdek hoe whisky gemaakt wordt of lees alles over het puur drinken van rum.
Sinds 2016 ben ik werkzaam bij DrankDozijn als online marketeer. Dranken zijn mijn passie met whisky als absolute nummer één.
Ik voorzie je van informatie, nieuws en wetenswaardigheden via ons blog op gebied van al je favoriete dranken. Proost!