Populaire biersoorten uitgelicht.
Bier komt in allerlei soorten waardoor je hier ontzettend veel over kunt schrijven. Dit is een blog voor de liefhebber waarin je meer over bekende biersoorten leest. Kan je een pilsje of een goed speciaalbier altijd waarderen? Pak er dan een bij en ga er lekker voor zitten.
Bier is al jaren aan een opmars bezig waardoor er met verloop van tijd veel verschillende soorten zijn ontstaan. Deze biersoorten verschillen van elkaar op het gebied van geur, kleur, smaak maar ook zeker de prijs. Samen zorgt dit ervoor dat er ontzettend veel te ontdekken is. Tevens is de kans hierdoor groot dat er altijd wel een biersoort is die aansluit op je smaak. Is bier als onderwerp nog enigszins nieuw voor je of bekijk je de basis graag nog eens? Lees dan eerst hoe bier gemaakt wordt, zodat je de basis beter begrijpt.
Hier lees je meer over diverse bekende biersoorten. Ideaal voor wanneer je op zoek bent naar een handig overzicht. Je leest hier meer in de breedte wat betreft algemene kenmerken, maar ook uit welke ingrediënten het bier bestaat, of het een bovengistend of ondergistend bier is, wat het alcoholpercentage is etc. Zodoende kun je deze mini-gids er altijd naast houden op het moment dat je meer over een specifieke soort wilt weten. De soorten bier die we uitlichten zijn pils, witbier, bokbier en IPA. Tevens vind je hier meer over blond, dubbel en tripel bier terug.
Pils: de meest bekende biersoort
Pils is de meest bekende biersoort en deze vind je steevast in de supermarkt. Van origine is dit afkomstig uit de Tsjechische stad Pilsen (ook bekend als Plzeň) en hiervandaan veroverde het de gehele wereld. Dit bier zien we als ‘standaardbier’ dat toegankelijk van smaak is. Het is een dorstlesser die niet té bitter is en relatief gemakkelijk drinkt. De toegankelijkheid van pils hangt samen met het alcoholpercentage hiervan, wat vaak rond de 5% ligt. De ingrediënten van pils zijn qua basis mout, water, hop en gist maar producenten kunnen ervoor kiezen om suiker en/of ongemoute granen toe te voegen.
Pils is een ondergistend bier, wat ook bekendstaat als laaggistend. Dit betekent dat het fermentatieproces (= het omzetten van suiker in alcohol) zich afspeelt bij lage temperaturen en de gist gaandeweg het proces naar de bodem van de gistkuip zakt. Vandaar ook de naam ‘ondergistend’. Pils is het meest commercieel van alle biersoorten en weinig onderscheidend op smaak, wat mede een gevolg is van een filtering die men toepast voordat het bier op de fles gaat. Mede hierdoor spreekt het bier een zo groot mogelijke doelgroep aan. Wil je meer karaktervolle bieren? Dan zijn de overige soorten meer voor jou weggelegd.
Witbier & Weizen: ontdek de verschillen
Dit zijn twee biersoorten die op het eerste oog synoniemen van elkaar lijken, maar er is toch echt een wezenlijk verschil. Onderstaand lees je meer over de verschillen tussen witbier en weizen.
- Witbier is fris, fruitig en toegankelijk van smaak. Het is van origine afkomstig uit België en staat bekend als een bovengistend bier. Dit betekent dat het fermentatieproces zich bij hogere temperaturen afspeelt en de gist hierbij bovenop het brouwsel blijft drijven. Hiermee zie je dus ook een direct verschil met pils (hierboven beschreven), wat een ondergistend bier is. De ingrediënten van witbier zijn vaak gerst en ongemoute tarwe, water en (weinig) hop. Doordat hop niet rijkelijk aanwezig is, is het bier niet heel bitter. Witbier heeft een alcoholpercentage dat rond de 5% ligt en men filtert dit bier niet.
- Weizen is voller van smaak met veel fruitige tonen en vaak hints van kruiden. Dit bier is afkomstig uit Duitsland en is een bovengistend bier. Leuk om te weten: de naam van het bier betekent tarwe in het Duits en deze graansoort is dan ook rijkelijk vertegenwoordigt in het productieproces. Men maakt weizen bier op basis van minstens 50% tarwe en vult dit eventueel aan met andere graansoorten. Verder gebruiken ze hop en water. Het alcoholpercentage van het eindproduct ligt vaak rond de 5% en ook dit bier ondergaat geen filtering, vandaar het troebele uiterlijk.
Bokbier: biersoorten voor bij het seizoen
Bokbier is een van origine Duits bier dat voor de meest koude dagen van het jaar bestemd was. Hedendaags verschijnt dit seizoensbier vaak al in oktober op de markt; de herfstbok. Daarnaast is er ook een lentebok die, je raadt het al, vanaf de lente beschikbaar is. Bokbieren zijn over het algemeen niet heel bitter van smaak en hebben een alcoholpercentage dat tussen de 6-9% ligt.
Het zijn van origine ondergistende biersoorten waarvoor een relatief grote hoeveelheid aan mout wordt gebruikt. Dit zorgt voor extra veel suiker in het productieproces dat omgezet wordt naar alcohol. Hierdoor krijgt het bier meer karakter. Wat tevens belangrijk is, is dat men de mout vaak bij hoge temperaturen droogt zodat dit karameliseert en voor een kenmerkende zoetig- en kruidigheid in het bier zorgt. Hedendaags kom je dit tegen bij de herstbieren.
Mocht je je afvragen wat de verschil tussen herfst- en lentebok is; herfstbok is zwaarder van karakter en heeft vaak meer alcohol. Je proeft hierin veelal zoetigheden en kruiden terug. Lentebok daarentegen is lichter van kleur en karakter en vaak frisser van smaak.
IPA: een biersoort met een verhaal
IPA, wat voluit voor India Pale Ale staat, is een van de meest populaire soorten bier van het moment. Het is een bier met historie die teruggaat naar de 17e eeuw toen vanuit Engeland bootreizen naar India werden gemaakt met bier aan boord. Om te voorkomen dat het bier de lange zeereis niet zou overleven, voegden zij hier extra hop aan toe om de houdbaarheid te verlengen. Dit werkte uitstekend, maar zorgde tegelijkertijd voor éxtra veel bitterheid in het bier.
Het alcoholpercentage van een IPA verschilt erg; van een relatief lage 5% tot om en nabij de 10%. Er zijn dus IPA-soorten die toegankelijk zijn, maar ook zeker varianten die juist erg complex en krachtig zijn. Het bijzondere ingrediënt dat dit bovengistende bier van z’n karakteristieken voorziet is hop. Net als bij ieder bier gebruiken de brouwers hop, maar bij een IPA is dit een veel grotere hoeveelheid. Hier verkrijgt het bier een zeer aromatisch karakter en tegelijkertijd éxtra bittere smaken. De overige ingrediënten van een IPA zijn gist, mout en water. De kleur van deze bieren verschilt van goud tot koperachtig.
Bierstijlen: blond, dubbel & tripel
Blond, dubbel en tripel bieren zijn bekende verzamelnamen op het gebied van bier. Iedere bierliefhebber heeft er waarschijnlijk wel eens van gehoord, maar lang niet iedereen kent de verschillen. Goed om te weten is dat de classificatie van het bier niet samenhangt met het alcoholpercentage, maar juist met de hoeveelheid mout die in het productieproces gebruikt wordt.
- Blond bier is licht van kleur en bevat ergens tussen de 4-7% alcohol. Dit bovengistende bier brouwt men van mout, gist, hop en water. De kleur van het bier is het resultaat van het gebruik van vooral lichte moutsoorten. Typerend voor blond bier is de frisse en toegankelijke smaak doordat relatief weinig hop gebruikt wordt. De hoeveelheid mout in dit bier is relatief gezien minder dan dit bij een dubbel of tripel bier.
- Dubbel bier is donkerder van kleur dan een blond bier. Kenmerkend voor een dubbel is dat er zowel lichte als donkere moutsoorten worden gebruikt. In z’n totaliteit gebruiken de brouwers relatief veel mout en het gebruik van juist de donkere moutsoorten geeft dit bovengistende bier z’n kleur mee. Dit verdere ingrediënten van een dubbel bier zijn gist, hop en water. De hoeveelheid mout die brouwers gebruiken is vaak meer dan een blond bier, maar minder dan bij een tripel. Het alcoholpercentage van een dubbel ligt vaak rond de 6%.
- Tripel bier, wat een bovengistend bier is, is vaak te herkennen aan z’n lichte kleur als gevolg van het gebruik van vooral lichte moutsoorten. Daarnaast is dit bier wat zwaarder van karakter dan een blond of een dubbel. Dit zie je terug in het alcoholpercentage dat vaak om en nabij de 10% zit. Ook dit bier brouwt men op basis van water, gist en hop naast het gebruik van graan. Een interessant gegeven is dat brouwers voor de productie van een tripel relatief gezien meer mout gebruiken dan bij een dubbel of blond.
Zo, je weet nu meer over deze biersoorten. Heb jij er ook dorst van gekregen? In ons assortiment vind je deze en nog veel verschillende soorten terug. Goed om te weten is dat het overgrote deel van ons assortiment uit grote bier flessen van 75cl bestaat. Lijkt dit je wat? Je vindt het allemaal terug op onze website.
Sinds 2016 ben ik werkzaam bij DrankDozijn als online marketeer. Dranken zijn mijn passie met whisky als absolute nummer één.
Ik voorzie je van informatie, nieuws en wetenswaardigheden via ons blog op gebied van al je favoriete dranken. Proost!
Dit heeft me veel geholpen voor mijn hoofdstuk biersoorten. Ik werk namelijk aan een universiteit project.
Hi Molia,
Fijn om te lezen dat je hier wat aan hebt gehad. Er zullen in de toekomst zeker nog meer informatieve blogs volgen waar we dit soort onderwerpen uitlichten.
Veel succes gewenst met je project.