Indiase whisky wint wereldwijd aan populariteit en staat bekend om z’n unieke smaken, een tropisch klimaat en verrassende diversiteit. Van blends tot single malts, Indiase whisky biedt een breed scala aan smaken en stijlen. Je leest er hier alles over.
India is wellicht niet het eerste whiskyland waar je aan denkt, maar toch laat men zien hier uitstekende whisky te maken. Amrut en Paul John zijn toonaangevende merken en ook Rampur whisky timmert goed aan de weg. Lees hier meer over Indiase whisky in de breedte zoals de geschiedenis, productie, bekende merken en soorten. Ook deel ik enkele tips met je om direct zelf te ontdekken.
Belangrijke punten samengevat
| Kenmerk | Uitleg |
|---|---|
| Land van herkomst | India |
| Belangrijkste merken | Amrut, Paul John en Rampur |
| Stijlen | Single malt, blended |
| Smaakprofielen | Fruitig, kruidig, complex |
| Prijsklasse | instapwhisky tot premium expressies |
Geschiedenis van Indiase whisky in het kort
Indiase whisky heeft een historie die teruggaat tot halverwege de 19e eeuw toen Britse brouw- en distilleerapparatuur z’n weg naar het Himalaya gebergte vond. India was een Britse kolonie, wat verklaart hoe Britse apparatuur hier terechtkwam. Een berglocatie werd door de Britten gekozen om een malt whisky te gaan maken en dit leidde tot de oprichting van de Kasauli Distillery, die het doel had om de Britse troepen van whisky te voorzien zoals zij thuis ook dronken. Hiervandaan is de whisky-industrie verder vormgegeven en jaren later leidde dit tot de oprichting van commerciële merken, waarvan Amrut en Paul John het bekendst zijn.
Bijzonder detail: India is zelfs één van de allergrootste landen op gebied van Schotse whiskyconsumptie, waardoor te begrijpen is dat ook ‘eigen’ distilleerderijen opgericht zijn
Hoe wordt Indiase whisky gemaakt?
Hoe whisky gemaakt wordt is sowieso een interessant onderwerp, en dit geldt ook voor whisky in India. Er zijn namelijk verschillen tussen de productie voor binnenlandse- en buitenlandse whisky’s. Wat hieraan opvalt is dat de regels voor de productie van whisky die in eigen land wordt gemaakt relatief los zijn in vergelijking met internationale standaarden. Er wordt echter bijvoorbeeld ook single malt whisky gemaakt en deze whisky voldoet aan alle internationaal geldende normen, zoals bijvoorbeeld ook geldt voor single malt whisky uit Schotland of Ierland.
Indiase whisky in het binnenland
Opvallend aan ‘whisky’ die in het binnenland wordt verkocht, is dat deze gemaakt wordt met een melassebasis in plaats van een granenbasis. In de praktijk blijkt dat hier vaak malt of grain whisky aan wordt toegevoegd om de smaak en kleur te beïnvloeden. Dan volgt het blenden en bijkleuren waarna men dit product whisky noemt zonder dat er een minimale rijpingsduur is. De keuze voor melasse als basis is niet gek gezien India een rijke historie op gebied van de suikerproductie heeft. Melasse-dranken zijn relatief goedkoop en hierdoor populair bij een groot deel van de lokale bevolking.
Indiase whisky in het buitenland
Whisky uit India die je in het buitenland terugvindt zoals whisky van Amrut, Paul John en Rampur wordt op een – voor ons – bekendere manier gemaakt. Indiase single malt wordt gedistilleerd op basis van gemoute gerst via koperen pot still ketels. De rijping vindt plaats in vaten van eikenhout met een minimale rijpingsduur van drie jaar. Bijkleuren met een karamelvloeistof om kleurconsistentie te creëren tussen verschillende batches is toegestaan, zoals ook in Schotland en Ierland geldt.
Blended whisky uit India wordt gemaakt door malt en grain whisky met elkaar te combineren. Ook hiervoor geldt dat de blends die je bijvoorbeeld in Europa terugvindt volgens de daarvoor geldende regels zijn gemaakt.
Alle whisky uit India die je bij DrankDozijn terugvindt, is conform de internationale standaard gemaakt.
![]()
Klimaat en rijping
Het klimaat van Schotland en Ierland is relatief koud en dit biedt mogelijkheden om whisky in alle rust, en dit voor vele jaren achtereenvolgend, te rijpen. India daarentegen heeft een tropisch klimaat dat het rijpingsproces versnelt, wat leidt tot een relatief grote mate van interactie tussen het distillaat en het hout. Dit draagt eraan bij dat de whisky sneller ‘volwassen’ van karakter is.
- Snellere rijping: in klassieke whiskylanden kan whisky tientallen jaren of langer rijpen en zo op een rustig tempo verrijkt worden op gebied van geur, kleur en smaak. In India zorgt het klimaat ervoor dat dit proces versnelt plaatsvindt en er een grote mate van interactie tussen het distillaat en het hout ontstaat. Dit leidt ertoe dat de whisky op een jonge leeftijd al over een hoge mate van complexiteit en body beschikt.
- Angel’s share: In alle landen waar men whisky maakt, heeft men te maken met een verschijnsel dat we kennen als ‘Angel’s Share‘. Jaarlijks verdampt er een bepaalt percentage uit de vaten en in Schotland en Ierland is dit ongeveer 2%. In tropische klimaten zoals Taiwan en India kan dit al gauw jaarlijks méér dan 10% zijn. Dit zorgt ervoor dat het langdurig rijpen van whisky heel erg kostbaar wordt. In tropische klimaten verdampt er water uit de vaten, wat ervoor zorgt dat het alcoholpercentage oploopt. Als whisky in India decennia blijft rijpen, dan komt er een punt dat er enkel nog alcohol in de vaten zit en al het water verdampt is – en dit kan dan niet meer als whisky op de markt gebracht worden.
Productiemethoden en ingrediënten
Het klimaat is niet het enige dat van invloed is op de smaak van Indiase whisky. Lokale ingrediënten in de vorm van Indiaas graan en bronwater wordt door veel distilleerderijen gebruikt. In India experimenteert men ook nadrukkelijk met het rijpen en finishen van whisky in een diversiteit aan vaten, wat voor een breed smaakaanbod zorgt. Verder wordt conform traditionele methoden gewerkt, maar toch zorgt dit totaalpakket voor een interessant punt van onderscheid ten opzichte van distilleerderijen uit andere landen.
Indiase whisky vs. Schotse whisky
Klimaat
Een belangrijk verschil tussen whisky uit India en Schotland is terug te leiden naar het klimaat. Waar men in Schotland in een koel klimaat leeft, is dit in India tropisch. Een koel klimaat vormt de basis voor het ‘slow and steady’ rijpen van whisky, terwijl dit in India op een veel hoger tempo gaat.
De hogere temperaturen in India zorgen ervoor dat er een grotere mate van verdamping optreedt in de vaten. In een warm klimaat verdampt relatief meer water dan alcohol en in een koel klimaat is dit andersom: daar verdampt relatief meer alcohol dan water. Dit leidt er in warme landen toe dat het alcoholpercentage in de vaten stijgt, terwijl dit in koelere klimaten juist afneemt. Hierdoor zien we weinig whisky’s met een hoge leeftijd terug uit warme landen, want op een gegeven moment, als de whisky maar lang genoeg rijpt, dan verdampt al het water en zit er alleen nog maar alcohol in het vat.
Ingrediënten en vatrijpingen
Naast dat er klimatologische verschillen tussen Indiase en Schotse whisky zijn, zijn er ook verschillen te vinden op gebied van ingrediënten en vatrijpingen. Het gebruik van lokale ingrediënten in het proces van whisky maken is iets wat veel Indiase producenten doen. Denk bijvoorbeeld aan het gebruik van Indiaas bronwater en lokaal geteelde gerst.
Whisky moet in vaten van eikenhout rijpen voor een periode van minimaal drie jaar, maar producenten hebben zelf vrijheid om te kiezen welk soort eikenhout ze gebruiken. Rampur was bijvoorbeeld het eerste merk dat een whisky uitbracht met een rijping in ex-rode wijnvaten afkomstig uit India. Voor de liefhebbers: dit is de Rampur Asava.
Lees meer over de invloed van eikenhout op de smaak van whisky.
Populaire whiskymerken uit India
Toonaangevende merken op gebied van Indiase whisky zijn Amrut, Paul John en Rampur. Hieronder lees je meer over deze merken en welke soort je direct kunt ontdekken.
| Merk | Stijl | Smaakomschrijving |
| Amrut | Single malt | Fruitig en met een zoetje. |
| Paul John | Single malt en blended whisky | Zoetigheden, kruiden en vanille |
| Rampur | Single malt en blended | Fruit, vanille en kruiden |
Amrut
Amrut is opgericht in Bangalore in 1948 en interessant genoeg begon het als rum- en brandymerk dat produceerde voor het Britse leger. In 2004 lanceerden zij India’s eerste single malt whisky. Daarvandaan timmerde het merk aan de weg met verschillende internationale awards als resultaat. De whisky rijpt in een tropisch klimaat en is lekker fruitig van karakter met vaak een zoetje en hints van kruiden die dit ondersteunen.
Amrut whisky om te proberen:
Paul John
Whiskymerk Paul John uit het Indiase Goa werd in 1992 opgericht als John Distillers. Men stapte in 2006 over op single malts en bij de distilleerderij gebruikt men specifiek gerst uit het Himalaya gebergte. De whisky rijpt in het hete en vochtige kustklimaat, wat naar eigen zeggen de basis vormt voor de rijke smaak van de whisky.
Paul John whisky om te proberen:
Rampur
Rampur, afkomstig uit Uttar Pradesh, wordt geproduceerd door Radico Khaitan en dit is de oudste distilleerderij van het land. De oprichting hiervan vond plaats in 1943. Men heeft zich hier decennia lang gefocust op de massaproductie en bracht in 1998 al een whisky uit die vooral voor de binnenlandse markt was. Sinds 2016 produceert men ook Rampur single malt whisky. De productie vindt plaats in een regio die bekendstaat om grote temperatuurverschillen variërend van 5 tot 40°C.
Rampur whisky om te proberen:
Hoe drink je Indiase whisky?
Indiase whisky drinken doe je op de manier zoals jij het lekker vindt. Indiase whisky kun je dus heel goed puur drinken, met ijs, in de mix of in een cocktail – het is maar net wat je voorkeur heeft. Zelf geef ik de voorkeur vrijwel altijd aan het puur drinken van whisky, maar mocht de smaak niet naar wens zijn dan schroom ik een mix of cocktail zeker niet. Goed om te weten:
- Whisky puur drinken: dit is de beste manier om het vakmanschap te ontdekken zoals de maker dit bedoeld heeft.
- Whisky met een druppeltje water drinken: als je de whisky bijvoorbeeld wat scherp vindt, voeg dan eens een druppeltje water toe aan het glas. Dit helpt om ‘m verder ’te openen’. Ook kan het interessant zijn om te ervaren wat het verschil is tussen whisky puur drinken vs. whisky met een druppeltje water drinken; vaak ontdek je nieuwe geuren en smaken.
- Whisky met ijs drinken: een ijsklontje aan je glas toevoegen kan vrijwel altijd; zelf vind ik dit op warme dagen éxtra lekker. Door de whisky te koelen vind ik dat ‘ie wat toegankelijker wordt.
- Whisky in de mix of in een cocktail drinken: een simpele whisky mix maken met Cola of een whiskycocktail maken zoals een Old Fashioned is altijd een goede keuze.
Indiase whisky is een ontdekking waard
De single malts uit India die je bij ons terugvindt zijn een ontdekking voor de whiskyliefhebber. De whisky wordt op een vergelijkbare, maar toch onderscheidende manier gemaakt, wat de basis vormt voor een uiteenlopend smaakaanbod dat veelal anders is dan dit bij andere (klassieke) whiskylanden. Wie denkt dat men in India geen whisky kan maken die heeft het mis! Merken zoals Amrut, Paul John en Rampur laten zien kwalitatief uitstekende whisky’s te maken die een welkome aanvulling op het moderne aanbod zijn. Begin je ontdekkingsreis door een van de uitgelichte whisky’s uit dit artikel te proberen of check ons volledige aanbod op de website.
Sinds 2016 ben ik werkzaam bij DrankDozijn als online marketeer. Dranken zijn mijn passie met whisky als absolute nummer één.
Ik voorzie je van informatie, nieuws en wetenswaardigheden via ons blog op gebied van al je favoriete dranken. Proost!