Een blog voor de liefhebber; ontdek de verschillende whisky soorten.
Er zijn heel veel verschillende whisky soorten waardoor het soms lastig is om deze uit elkaar te houden. Gelukkig zijn wij er om je op weg te helpen! In dit blog lees je over onder andere meer over single malts, blended whisky’s en bourbon. Lijkt dit je wat? Je leest het hier.
Indien je nog redelijk nieuw bent in de whiskywereld, dan is het wellicht een idee om eerst nog een stapje terug te gaan en meer over het productieproces van deze drank te lezen. Dit is interessante materie om je whiskykennis bij te schaven. Lees ook zeker meer over de verschillen tussen whisky en whiskey, zodat ook dit onderwerp geen geheimen meer voor je heeft en je direct begrijpt waarom we in dit blog whisky soms met én soms zonder een ‘e‘ schrijven.
Ongeacht of je een beginner of doorgewinterd liefhebber op het gebied van whisky bent, je merkt snel dat de keuze ontzettend groot is. Whisky (of whiskey) wordt in veel landen vervaardigd waarbij producenten er hun eigen werkwijze op nahouden. Daarnaast rijpen ze de drank in uiteenlopende vatsoorten- en types, waardoor nieuwe dimensies op het gebied van geur en smaak gecreëerd worden.
De basis van de whisky bestaat uit graan, gist en water. Binnen deze drie pijlers hebben producenten de mogelijkheid om met verschillende graan- of gistvariteiten te werken en ook verschilt de watersoort vaak. Belangrijk detail: bij sommige whisky soorten zijn producenten verplicht een specifieke graansoort te gebruiken. Door de (mogelijke) verschillen whisky soorten onderling, krijg je een breed scala aan eindproducten die allen uniek op hun eigen manier zijn.
Lees meer over de verschillende whisky soorten.
Onderstaand lees je de belangrijkste punten met betrekking tot de meest gangbare whisky soorten die we onderscheiden. Zodoende weet je meer over bepaalde vereisten die gesteld worden en worden de verschillen steeds duidelijker. Een overeenkomst voor alle soorten (en whisky in het algemeen) is dat de drank minstens 40% alcohol moet bevatten. Ontdek hier meer over single malts, blended whisky’s, bourbon whiskey en meer.
Single malt whisky
Single malt whisky staat bekend als de meest prestigieuze whisky soort van allemaal. Dit is whisky die qua graansoort verplicht van gemoute gerst gemaakt moet worden. Verder wordt gist en water toegevoegd. Een vereiste is dat de whisky afkomstig is van één distilleerderij, vandaar het woordje ‘single’ in de naamsoort. Verder moet de whisky gedistilleerd zijn in koperen pot still ketels waarbij men minstens twee distillaties uitvoert.
Single malt whisky moet minstens drie jaar rijpen op vaten van eikenhout. Het maakt niet uit of de gebruikte vaten eerder een andere drank hebben bevat, zoals sherry, wijn, rum of een andere whisky, zolang het maar eikenhout betreft. Bekende whiskymerken zoals Ardbeg, Lagavulin, Laphroaig en Macallan behoren tot deze whisky categorie.
Blended whisky
Blended whisky is de grootste whisky soort qua productie in liters. Kenmerkend hiervoor is dat de whisky samengesteld is uit een mix (een blend) van whisky’s afkomstig van twee of meer distilleerderijen. Hiermee verschilt het dus ook ten opzichte van single malt whisky (= whisky van één distilleerderij). Goed om te weten is dat blended whisky een mix is van single malt whisky’s en grain whisky’s. Mocht je dit interessant vinden, we hebben een blog over de verschillen tussen single malt en blends geschreven.
Doordat blended whisky uit een combinatie van meerdere single malts en grain whisky’s kan bestaan, kunnen producenten hier eindeloos mee combineren. Wel gelden de algemene regels per whisky soort ook voor deze gebruikte distillaten. Wil de producent een single malt gebruiken, dan moet deze aan de daarvoor behorende voorwaarden voldoen. Bekende merken zoals Johnnie Walker, Glen Talloch en Chivas Regal vind je hier onder andere bij de blended whisky’s terug.
Blended malt whisky
Een blended malt whisky is een mix van twee of meer single malt whisky’s afkomstig van twee of meer distilleerderijen. Waar een reguliere blended whisky dus een single malt whisky met een grain whisky combineert, maakt uitsluitend een mix van verschillende single malt whisky’s onderdeel van een blended malt whisky uit. Verschillende bekende merken maken whisky’s toebehorend aan deze categorie waaronder alle Big Peat whisky’s van Douglas Laing, maar ook Johnnie Walker Green Label is er een.
(Single) grain whisky
Een single grain whisky is een grain whisky die afkomstig is van één distilleerderij. Deze whisky soort biedt producenten meer vrijheid doordat ze verschillende graansoorten kunnen gebruiken en niet per definitie vastzitten aan het gebruik van gemoute gerst zoals bij een single malt wel het geval is. Grain whisky, of blended grain whisky, is een mix van single grain whisky’s afkomstig van twee of meer distilleerderijen.
Het fraaie aan (single) grain whisky is verder dat de prijs-kwaliteitsverhouding nog vaak bijzonder goed is. Hierdoor koop je oude grain whisky’s doorgaans voor lagere prijzen aan dan single malts van een vergelijkbare leeftijd. Grain whisky is afkomstig van verschillende distilleerderijen, hier vind je ons aanbod terug.
Bourbon whiskey
Dit is dé trots van Amerika en de productie van deze soort whiskey vind je dan ook enkel hier terug. Alleen whiskey die in Amerika gemaakt is en aan vastgestelde regels voldoet, mag bourbon heten. Bourbon bestaat vaak uit een mix van granen, maar een vereiste is dat minstens 51% van het gebruikte graan mais betreft. Bourbon mag enkel rijpen op nog niet eerder gebruikte vaten van Amerikaans eiken en bevat minstens 40% alcohol. Vaten die al een keer gebruikt zijn, mogen producenten van bourbon niet nogmaals gebruiken, waardoor hier een duidelijk verschil is ten opzichte van andere soorten whisky.
Producenten van single malts, blends of grain whisky’s mogen deze vaten wel gebruiken om hun drank in te laten rijpen. In de praktijk betekent dit dat de gebruikte vaten vanuit Amerika op transport gaan naar andere landen waar men whisky maakt. Wat verder een opvallend detail is van bourbon is dat de minimale rijpingsduur één dag is terwijl andere soorten minstens drie jaar rijpen.
Mede door de korte rijpingsduur vind je vaak weinig over leeftijden terug bij bourbon whiskey. Rijpt een bourbon echter twee jaar, dan mag de whiskey een ‘Straight American Bourbon’ heten en bij een rijping van minder dan vier jaar moet de leeftijd van deze whiskey zichtbaar zijn op het etiket. Zodoende kun je hier toch onderscheid in maken. Bekende merken zijn Four Roses, Bulleit Bourbon, Jim Beam en Makers Mark.
Tennessee whiskey
Tennessee whiskey is een bijzondere soort die qua productieproces heel veel op bourbon lijkt, maar toch nét iets anders is. Het verschil zit ‘m in een laatste stap die men voor Tennessee whiskey toepast; Tennessee whiskey ondergaat namelijk een filtering over esdoornhoutskool ter verzachting van de smaken en dit is niet toegestaan voor bourbon. Daarnaast is Tennessee whiskey in de gelijknamige staat vervaardigd terwijl bourbon in het hele land gemaakt kan worden.
Jack Daniels is het bekendste voorbeeld van Tennessee whiskey. Soms denkt men dat Jack Daniels een bourbon whiskey is maar door de filtering die zij toepassen, is dit dus niet het geval. Goed om te onthouden dus.
Tot slot nog een aanrader: onze pagina met whisky en whiskey aanbiedingen; elke week vind je hier 100+ soorten met korting terug.
Sinds 2016 ben ik werkzaam bij DrankDozijn als online marketeer. Dranken zijn mijn passie met whisky als absolute nummer één.
Ik voorzie je van informatie, nieuws en wetenswaardigheden via ons blog op gebied van al je favoriete dranken. Proost!