Lees meer over de verschillen tussen beide jeneversoorten.
Het is tijd voor een nieuw jeneverblog waarin je meer te weten komt over dit fraaie stuk Hollandse ambacht. In dit blog ontdek je het verschil tussen jonge en oude jenever, waarna dit onderwerp geen geheimen meer voor je heeft.
Mocht je nog redelijk nieuw zijn met jenever als dranksoort, lees dan eerst ons eerdere jeneverblog over de verschillende soorten waartussen we onderscheid maken. Zodoende is je kennis weer even opgefrist en kun je je daarna verdiepen in het verschil tussen jonge en oude jenever.
Oude jenever: traditie
Oude jenever is een drank die historisch gezien al ontzettend lang aan ons land verbonden is. Dit is de meest klassieke jeneversoort waarvan de productie al ver voor 1900 plaats vond. Moutwijn is de basis van deze drank en moet minimaal voor 15% aanwezig zijn, maar in de praktijk is dit vaak veel meer. De aanwezigheid van moutwijn zorgt voor een onmiskenbare graansmaak. Verder gebruiken distillateurs uiteenlopende kruidensoorten om de drank verder op smaak te brengen, waarbij de samenstelling per expressie kan verschillen. Jeneverbessen spelen hierbij echter altijd een belangrijke rol.
Jonge jenever: innovatie
Waar oude jenever traditie en historie belichaamt, is jonge jenever een drank die pas later zijn intrede deed. Dit is een jeneversoort die maximaal 15% moutwijn bevat, waarbij dit in de praktijk vaak een stuk minder is. Jonge jenever heeft hierdoor een minder klassieke graansmaak en is neutraler van karakter. Ook hier spelen jeneverbessen een belangrijke rol, maar toch is de drank anders als gevolg van de productiewijze. En juist de productiewijze duidt het verschil tussen jonge en oude jenever aan. Daarover lees je hieronder meer.
Ontdek het verschil tussen jonge en oude jenever
Om het verschil tussen jonge en oude jenever verder te verduidelijken, is het goed wat de diepte in te gaan over de productiewijzen van beide soorten. Oude jenever is dus de traditionele vorm van deze dranksoort en goed om te weten is dat dit vóór 1900 de enige jeneversoort was. Jonge jenever bestond toen nog niet.
Oude jenever vervaardigt men op een ambachtelijke wijze via koperen ketels waarbij ze dit per batch stoken. Deze werkwijze is relatief arbeidsintensief en beperkt de hoeveelheid liters die producenten per keer kunnen vervaardigen. De drank bevat een hoog percentage aan moutwijn en dit vertaalt zich door naar de smaak, deze is vaak rijk en vol.
Jonge jenever deed pas na 1900 z’n intrede doordat toen een nieuwe distillatietechniek ten tonele verscheen; de kolomdistillatie. Deze ontwikkeling zorgde ervoor dat distillateurs een stuk efficiënter en sneller konden stoken. Daarnaast konden distillateurs ook op basis van andere graansoorten of zelfs suikerbieten alcohol vervaardigen. Vaak kijken ze hierbij naar de meest voordelige grondstof, maar dit verschilt uiteraard per producent. Men stookt méér liters en dit tegen in verhouding lagere kosten. Kenmerkend hierbij is dat de drank een stuk neutraler van karakter is.
De conclusie
Doordat er dus duidelijke verschillen tussen de productiewijzen zijn, werd gekozen om de dranken apart van elkaar te classificeren. Zodoende ontstond de scheiding tussen jonge en oude jenever. Vaak wordt gedacht dat de scheiding voortvloeit uit een verschil in leeftijd, maar dit klopt dus niet. De wijze waarop de jenever is vervaardigd, bepaalt of het een ‘jonge’ of ‘oude’ jenever is.
Indien je voorkeur uitgaat naar dranken met een veelal rijk en complex karakter dan doe je er goed aan oude jenever verder te ontdekken. Deze drank drink je idealiter puur uit een klein borrelglaasje. Mocht je liever een meer moderne twist op jenever willen ontdekken, dan is de jonge variant een uitstekende keuze. Ook deze kun je prima puur drinken, maar ook op gebied van mixdranken is dit een aanrader.
Sinds 2016 ben ik werkzaam bij DrankDozijn als online marketeer. Dranken zijn mijn passie met whisky als absolute nummer één.
Ik voorzie je van informatie, nieuws en wetenswaardigheden via ons blog op gebied van al je favoriete dranken. Proost!