Sauvignon blanc en spijs combineren.
Sauvignon blanc is de favoriet van velen op gebied van witte wijn en gek is dit niet. Het is immers een druivenras dat in verschillende wijnlanden voorkomt en zich uitstekend ontwikkelt. Het resultaat is een wijn met een veelzijdig karakter en laat dit nu net ontzettend handig zijn wanneer we de sauvignon blanc en eten combineren. In dit blog lees je meer omtrent tips op het gebied van wijn en spijs.
Hedendaags vind je sauvignon blanc druiven terug over de gehele wereld; Chili, Frankrijk, Italië, Nieuw-Zeeland en Zuid-Afrika zijn bekende wijnlanden waar sauvignon blanc wijn uit vandaan afkomstig is. Het leuke aan deze druif is dat geen wijn hetzelfde is doordat de klimatologische omstandigheden, die per land en regio kunnen verschillen, van invloed zijn op het karakter van de wijn. Hierdoor vind je de nodige verschillen terug op smaakgebied.
Ben je ook op zoek naar meer algemene info over dit druivenras? Lees dan eerst hier alles over de sauvignon blanc.
Sauvignon blanc en eten: waar moet je op letten?
Er moet een bepaalde smaakbalans ontstaan wanneer we wijn en eten combineren. Een bepaalde mate van synergie, waarin de smaken elkaar aanvullen of balanceren. Dit klinkt misschien lastig, maar gelukkig zijn er bepaalde handvatten die we hiervoor inzetten en uiteraard delen we ze graag met je. Goed om hierbij in ogenschouw te nemen is hoe de wijn smaakt, doordat het karakter van sauvignon blanc wijn grotendeel gevormd wordt door het klimaat waarin de druiven zich ontwikkelen. In de basis is deze wijn fris van smaak met hints van fruit, een redelijke zuurgraad en kruidige invloeden. De mate waarin dit terugkomt en wat voor aroma’s je tegenkomt, verschilt per wijn. Hierdoor zijn er vele mogelijkheden om smaakvol te combineren.
In grote lijnen onderscheidende we twee sauvignon blanc stijlen:
- Een klassieke dorstlesser
- Een tropische verrassing
De veelal écht frisse variant vind je terug in de Frankrijk; hier komt de klassieke sauvignon blanc vandaan. Terwijl de tropische kant van dit druivenras pas écht goed tot uiting komt wanneer de druiven veel zonuren hebben gemaakt – Nieuw-Zeeland is hier het perfecte voorbeeld van. Wat bijvoorbeeld opvalt aan de wijn wanneer deze uit Chili of Zuid-Afrika komt, is dat deze soms een mix van smaken heeft die zowel overeenkomsten met de wijnen uit Frankrijk als Nieuw-Zeeland vertonen. De Chileense en Zuid-Afrikaanse sauvignon blanc zijn die hierdoor ook een absolute aanrader om te ontdekken.
Tips op gebied van gerechten
Goed om te weten is dat de Franse sauvignon blanc fris van smaak is met veelal tonen van klassiek fruit, aromatische hints van kruiden en soms invloeden van mineralen. Deze wijnen sluiten uitstekend aan op gerechten die over het algemeen niet te veel kruiden en/of pit hebben. Denk aan diverse vegetarische gerechten, groentegerechten, sushi, schaal- en schelpdieren, verschillende soepen of uiteraard bij diverse kleine hapjes. Tip: Domaine Pre Baron Touraine Sauvignon Blanc
Wanneer je de Nieuw-Zeelandse sauvignon blanc en eten wilt combineren, houdt dan rekening met tropische karakter van de wijn. Over het algemeen zijn deze wijnen uitbundiger van smaak en sluiten ze enerzijds uitstekend aan op frisse gerechten en anderzijds juist op gerechten met kruiden en pit. Qua frisse gerechten kun je denken aan tal van groentegerechten, zomerse pastasalades, maar ook zeker een lekkere club sandwich. Voor gerechten met kruiden en pit kun je bijvoorbeeld alle kanten op in de Oosterse keuken. Van vlees tot vis en groenten; de mogelijkheden zijn groots. Tip: Endless River Sauvignon Blanc
Voor een sauvignon blanc uit Chili of Zuid-Afrika kun je diverse kanten op qua gerechten, afhankelijk van jouw voorkeur. De wijnen die hiervandaan afkomstig zijn, hebben veelal rijke fruitinvloeden waarin je tonen van citrusfruit tegenkomt. Dit is lekker bij diverse gerechten, waaronder vlees- en visgerechten, maar ook bij tal van salades of (groente)wraps. Probeer ook zeker eens een gerecht met lichte kruiden bij een wijn uit deze landen, maar zorg er wel voor dat het gerecht niet té pittig wordt. Tip: El Pais Sauvignon Blanc (Chili) of Delheim Sauvignon Blanc (Zuid-Afrika)
Ook interessant: chardonnay en eten combineren doe je zo!

Sinds 2016 ben ik werkzaam bij DrankDozijn als online marketeer. Dranken zijn mijn passie met whisky als absolute nummer één.
Ik voorzie je van informatie, nieuws en wetenswaardigheden via ons blog op gebied van al je favoriete dranken. Proost!