De Mimosa is een bekende cocktail die vaak gepaard gaat met een brunch. Gezien Pasen voor de deur staat en de kans groot is dat we gaan brunchen, geven we je graag inspiratie om aan de slag te gaan met het maken van een Mimosa cocktail. Cocktailliefhebber of gewoon op zoek naar een lekkere Paascocktail? Check het hier.
Voordat we het recept erbij pakken waarmee je zelf een Mimosa maakt, lees je eerst meer over de achtergrond van deze cocktail. Interessant voor als je graag meer over dranken in de breedte leest. Sla je dit liever over en wil je direct zelf een Mimosa cocktail maken? Scroll dan verder naar onder.
Mimosa Cocktail: dit is wat we van de cocktail weten
Net als vele cocktails heeft ook deze cocktail en verhaal dat tot de ‘ontdekking’ ervan leidde. Hoewel er meerdere verhalen bekend zijn, beperken we ons hier tot de meest voorkomende. Naar verluidt is de Mimosa geïnspireerd op een andere bekende cocktail met sinaasappelsap, de Buck’s Fizz, die in 1921 voor het eerst gemaakt werd in Buck’s Club in Londen. Het verschil tussen een Buck’s Fizz en een Mimosa vloeit voort uit de verhoudingen. Een Mimosa maak je veelal met gelijke delen mousserende wijn en sinaasappelsap, waarover straks meer volgt, terwijl een Buck’s Fizz veelal twee keer meer wijn dan sinaasappelsap bevat. Ondanks deze verschillen, is het doel van beide cocktails redelijk gelijk; een toegankelijk en lekker drankje serveren dat perfect bij een brunch en lunch past.
Jaren na de introductie van de Buck’s Fizz, was het de toenmalig bartender van het Ritz Hotel in Parijs, Frank Meier genaamd, die met een twist op deze cocktail kwam en dit leidde tot een meer-moderne versie; de cocktail die wij hedendaags als de Mimosa kennen. Frank Meier koos ervoor om een cocktail te serveren die uit gelijke delen mousserende wijn en sinaasappel bestond, zodat dit de smaken toegankelijker maakte. De naam van de cocktail zou op z’n beurt afstammen van de Mimosaplant die qua kleur heel erg lijkt op de kleur van de cocktail.
Een Mimosa maken doe je zo!
Een Mimosa bestaat uit (verse) sinaasappelsap en mousserende wijn van een merk naar keuze. Je kunt hiervoor cava, prosecco of champagne gebruiken, wat samenhangt met je eigen voorkeur. Een voordelig geprijsde fles zoals Freixenet Cordon Negro werkt hiervoor prima, doordat we de inhoud van de wijn verdunnen met sinaasappelsap. Het is wellicht dus zonde om hier een dure champagne voor te gebruiken. Een Mimosa is een levendige, fruitige en verfrissende cocktail die je perfect serveert bij een brunch. De stappen zijn simpel;
- Vul een champagneglas voor 2/3e met verse sinaasappelsap en top dit af met mousserende wijn.
- Je kunt ook voor een 50/50 verhouding tussen sinaasappelsap en wijn kiezen als je een iets sterker drankje wilt serveren.
- Garneer eventueel met een sinaasappelpartje op de rand van je glas.
Gek op mixen en cocktails? Check deze tips om zelf Grand Marnier cocktails te maken of kies een van onze andere cocktailrecepten.
Sinds 2016 ben ik werkzaam bij DrankDozijn als online marketeer. Dranken zijn mijn passie met whisky als absolute nummer één.
Ik voorzie je van informatie, nieuws en wetenswaardigheden via ons blog op gebied van al je favoriete dranken. Proost!