Tequila; de Mexicaanse godendrank
Tequila staat al sinds mensenheugenis bekend als dé nationale trots van Mexico. Wereldwijd groeit de populariteit van deze drank gestaag en ook in Nederlands zien we veel moois voorbijkomen. Er komen veel nieuwe soorten voorbij met heerlijke smaken en vaak ook nog een prachtig design. Reden te meer om wat dieper in te gaan op de achtergrond van Tequila.
Wat is tequila?
Tequila is een gedistilleerde drank die men maakt van Blauwe weber agave, die ook bekendstaat als ‘Agave tequilana’. De productie van deze drank is aan regels verbonden, zoals dat enkel deze specifieke agavesoort gebruikt mag worden, maar ook dat de productie specifiek plaats moet vinden binnen verschillende regio’s. Deze regio’s zijn onder andere Jalisco, Nayarit, Guanajuato, Michoacán en Tamauliapas.
Hoe maken ze het?
Blauwe weber agave vormt zoals benoemd de basis van tequila. De agave, die qua uiterlijk gelijkenissen met aloe vera heeft, wordt geoogst en valt eigenlijk pas de grote bol op die zich al die tijd in de aarde verstopte. De vaklieden die de agave klaarmaken voor de productie van tequila noemt men ‘Jimadores’. Zij strippen de agave met een speciaal mes, een ‘coa’ genaamd, van de bladeren totdat enkel de bol overblijft. De bol hakken ze volgens in vier delen en gaat daarna in de oven. Dit gebeurt met als doel om uiteindelijk bij de zetmeel te komen die de agave bezit.
Na het koken worden de agavestukken geplet tot pulp geplet door middel van een enorme vulkaansteen die in cirkel beweegt en machinaal aangestuurd wordt. Door middel van de druk van de steen, wordt zo het sap uit de agave geperst. Het sap dat hieruit voortvloeit vullen ze aan met gist. Zo krijgen ze een laag-alcoholisch distillaat dat ze daarna dubbel distilleren. Het resultaat is dan tequila. Dit is daarna klaar om op de fles te gaan of ze laten het rijpen op eikenhouten vaten, wat afhangt van de wensen van de producent.
De verschillende tequila soorten
Blanco tequila
- Rijpt tussen de 0-3 maanden op stalen tanks. Dit zorgt ervoor dat de drank helder van kleur blijft. In vergelijking met de andere tequila soorten is dit de meest ‘pure’ variant, doordat deze niet rijpt.
- Gekruid, soms licht fruitig met de nodige invloeden uit agave als bekende smaken. De smaken zijn veelal wel wat scherper als gevolg van het niet rijpen van deze soort.
- Onze aanrader: Patron Silver.
Reposado tequila
- Rijpt tussen de 3-12 maanden op eikenhout, wat de drank verrijkt op gebied van geur, kleur en smaak.
- Kenmerkend is de diversiteit in smaken; van eiken tot vanille tot (exotische fruitsoorten); het is allemaal mogelijk. Zachter van smaak dan Blanco tequila als resultaat van de rijpijng.
- Onze aanraders: Corralejo Reposado & Fortaleza Reposado.
Añejo tequila
- Rijpt minstens 12 maanden op eikenhout. Rijpt minstens twaalf maanden. Het gebruikte vat heeft hier een duidelijke invloed op de uiteindelijke smaak door de relatief lange rijpingsduur.
- De smaken zijn vol en puur met invloeden uit bijvoorbeeld zwarte peper en vanille. Deze invloeden zijn veelal afkomstig van de rijping op ex-bourbonvaten.
- Onze aanraders: Don Julio Añejo & Ilegal Mezcal Añejo.
Extra añejo tequila
- Rijpt minimaal zesendertig maanden en brengt hierdoor de langste tijd van alle soorten op eikenhout door.
- Veelal zéér rijk van smaak door de lange houtrijping. Veel voorkomende smaakinvloeden zijn toffee, zwarte peper en eiken. Er zijn verschillende soorten vaten in de omloop die producenten inzetten voor de rijping van deze tequila soort. Hierdoor kunnen de uiteindelijke smaakkenmerken variëren per expressie.
Sinds 2016 ben ik werkzaam bij DrankDozijn als online marketeer. Dranken zijn mijn passie met whisky als absolute nummer één.
Ik voorzie je van informatie, nieuws en wetenswaardigheden via ons blog op gebied van al je favoriete dranken. Proost!