Jenever: ontdek deze oer-Hollandse drank
Lees meer over de productie van jenever en kom erachter hoe men deze drank maakt. Jenever is al eeuwen lang een van de meest bekende Nederlandse dranksoorten, waardoor het hoog tijd is hier verder op in te gaan. Fan van deze oer-Hollandse drank? Lees dan verder.
De drank in het kort:
Jenever is een sterke alcoholische drank die in Nederland, België en enkele delen van Frankrijk en Duitsland wordt gemaakt. Ondanks dat de productie plaats kan vinden in verschillende landen, is de drank uit Nederland het meest bekend van allemaal. De productie van deze drank is al enkele eeuwen oud en het gebruik van jeneverbessen speelt hierbij een cruciale rol.
Hoe wordt jenever gemaakt?
De productie van jenever begint bij jeneverbessen, moutwijn en alcohol. De grondstof waarvan producenten alcohol maken wil echter nog wel eens verschillen. Om moutwijn te maken gebruiken producenten graansoorten, zoals gerst, rogge en mais. Deze grondstoffen bevatten allemaal zetmeel en dit kan omgezet worden naar suiker, om hier uiteindelijk alcohol van te maken. Onderstaand nemen we je mee door het algemene proces.
Wanneer een producent graan gebruikt, gebruiken ze water om dit enige tijd te weken. Tijdens deze fase wordt het zetmeel dat graan bevat door enzymen omgezet naar suiker. Het resultaat is een suikerwater waar in een volgend stadium dan gist aan wordt toegevoegd, zodat alcohol ontstaat.
De alcoholische vloeistof vertoont ontzettend veel gelijkenissen met bier en bevat ongeveer 6-8% alcohol. Dit ‘bier’ ondergaat een distillatie waarna een laag-alcoholische drank ontstaat die ongeveer 20% alcohol bevat. Hieropvolgend vinden er nog maximaal twee distillaties plaats waarna moutwijn ontstaat. Leuk detail: het percentage moutwijn dat de uiteindelijke jenever bevat, is van invloed op het feit of je over een jonge of oude jenever spreekt, zoals ook de verdere productiewijze van de dranksoort dit is. Dit heeft dus niets met de leeftijd van de drank te maken ondanks dat men dit vaak denkt.
De smaak van jenever
Na deze stap maakt men pas écht de drank zoals we deze kennen. De alcohol brengen producenten op smaak met in ieder geval jeneverbessen en veelal ook nog een mix van andere kruiden en specerijen. Dit gebeurt op basis van een receptuur die per Meester Distillateur van ieder merk verschilt. Daarnaast hanteren Meester Distillateurs ook een eigen wijze om smaak te onttrekken uit de ingrediënten.
Het weken van de ingrediënten is een bekende optie, maar ook het distilleren van een ingrediënt is een mogelijkheid. Bekende ingrediënten zijn onder andere koriander, kaneel, vanille, engelwortel en bijvoorbeeld de zeste van fruit zoals citrus of sinaasappels.
De aanwezigheid van moutwijn is verder cruciaal voor het karakter van kwaliteitsjenever doordat dit voor de heerlijke graansmaken zorgt. Moutwijn vind je dan ook terug in zowel jonge als oude jenever en ook zeker in korenwijn, waarbij het aanwezige percentage per soort verschilt. Meer hierover lees je terug in ons blog over verschillende jenever soorten.
Wil je naar aanleiding hiervan direct een goede jenever kopen? Bezoek dan onze website!
Sinds 2016 ben ik werkzaam bij DrankDozijn als online marketeer. Dranken zijn mijn passie met whisky als absolute nummer één.
Ik voorzie je van informatie, nieuws en wetenswaardigheden via ons blog op gebied van al je favoriete dranken. Proost!