Italiaanse wijnen ontdekken.
Afkomstig uit misschien wel het meest diverse wijnland en al ontzettend lang een begrip: Italiaanse wijnen. Het is bijzonder interessant om verder in te gaan op de complexiteit en diversiteit van dit wijnland. Dit is een blog voor de liefhebber.
Lees meer over Italiaanse wijn
Italië is één van de meest toonaangevende landen wanneer het op wijn aankomt. Met een ontzettend lange historie, tal van uiteenlopende wijnregio’s en een overvloed aan inheemse druifsoorten, heeft dit land menig liefhebber wat te bieden. Typerend voor het land zijn de grote onderlinge verschillen tussen de regio’s wat zich doorvertaalt naar de wijnen. Dit zorgt ervoor dat er een ware ontdekkingsreis in het verschiet ligt; iedere wijn is uniek op z’n eigen manier.
Toch heeft Italië niet altijd zo’n prominente positie in de wijnwereld gehad en liep het achter ten opzichte van wijn uit Frankrijk en Spanje. Dit was mede een gevolg van het niet-moderniseren van de productietechnieken en de focus op massaproductie, waardoor de kwaliteit achterbleef. Toen dit eenmaal rond de helft van de twintigste eeuw gemoderniseerd werd, klom het land de internationale wijnladder op. Hedendaags behoren Italiaanse wijnen tot de absolute top en zorgt het brede aanbod ervoor dat er voor ieder wat wils is.
De invloed van terroir
Terroir is van invloed op het karakter en de kwaliteit van de uiteindelijke wijn. Denk aan de bodemsamenstelling waarop de druiven groeien, maar ook het klimaat in de herkomstregio is hierbij belangrijk. Sommige druiven ontwikkelen zich beter bij méér zonuren en andere juist niet. Door de grote onderlinge verschillen tussen de wijnregio’s, is geen Italiaanse wijn hetzelfde. In ons blog over Franse wijnen gaven we al aan dat terroir per regio en zelfs per wijngaard verschilt, dit geldt natuurlijk ook voor Italiaanse wijnen.
De classificaties
Je hebt de verschillende classificaties misschien wel eens voorbij zien komen, maar weet je ook wat deze betekenen? We leggen het je onderstaand graag uit. Belangrijk om te weten is dat deze classificaties in de regel geen kwaliteitskeurmerken zijn, maar herkomstbenamingen.
- Vino da Tavola: simpel gezegd is dit ’tafelwijn’ zonder verdere productieregels. In de praktijk zijn dit vaak eenvoudige wijnen gemaakt van een mix aan druiven, ook wel een ‘blend’ genoemd.
- IGT of IGP(Indicazione Geografica Tipica / Protetta): duidt aan dat wijn uit een specifieke regio afkomstig is, maar nog niet in aanmerking voor één van de onderstaande stempels komt. Bijvoorbeeld doordat de wijnboer andere druiven of technieken gebruikt dan voorgeschreven staat.
- DOC (Denominazione di origine controllata): DOC is een traditionele benaming die de herkomst van de gebruikte druiven en productiemethoden garandeert. Zodoende weet je zeker dat wat op het etiket staat ook waar is. Er vindt hier ook controle op plaats en bij misleiding kan een wijnboer zijn DOC-stempel verliezen en gedegradeerd worden tot een IGT/IGP-stempel.
- DOCG (Denominazione di Origine Controllata e Garantita): de hoogst haalbare classificatie en wijn die dit stempel draagt is gebonden aan strenge productieregels. Waar het DOC-stempel stopt, gaat de DOCG verder. Zo wordt voor deze wijn wel nadrukkelijk naar de kwaliteit gekeken, waar dit tevens getest wordt door een proefcommissie ter waarborging hiervan.
Populaire Italiaanse druifsoorten
We lichten hieronder drie populaire Italiaanse druifsoorten uit om het verhaal enigszins behapbaar te houden, ondanks dat het land véél meer geliefde druifsoorten kent. Onderstaand lees je meer over de Barbera, Pinot Grigio en Prosecco.
- Barbera: de Barbera kom je in heel Italië tegen, maar gedijt het beste in Piëmont. De verschillende regio’s waarin de druivenstokken staan aangeplant, zorgen voor verschillen in de wijn. Dit loopt uiteen van véél tonen van fruit (vaak wijn uit de regio Asti) tot juist méér aardse toetsen (afkomstig uit de regio Alba).
- Pinot Grigio: van origine afkomstig uit Frankrijk en hier bekend onder de naam Pinot Gris. Toch is het Italië waar deze druifsoort zijn doorbraak beleefde. Deze druifsoort staat zowel in warme als koelere klimaten aangeplant. De wijn is vaak zoeter van smaak als deze uit een warmer klimaat komt, waar een koeler klimaat vaak tot frissere en soms zelfs kruidige varianten leidt. Dit hangt verder samen met de productietechnieken van de wijnboer.
- Prosecco: de benaming van een bekende mousserende wijnsoort, maar ook de naam van de druif. Tevens wordt in sommige gebieden de naam Glera gebruikt om deze druifsoort aan te duiden. Oorspronkelijk afkomstig uit Veneto, maar hedendaags staat deze druifsoort op tal van plaatsen aangeplant. Kenmerkend voor de wijn is een fruitig en vaak toegankelijk karakter met verleidelijke bubbels.
Populaire Italiaanse wijnregio’s
Italië kenmerkt zich door tal van wijnregio’s met aparte productiewijzen. Net als bij de druivensoorten geldt dat hier grote onderlinge verschillen op te merken zijn. Onderstaand lichten we drie Italiaanse wijnregio’s uit die absoluut het ontdekken waard zijn.
- Piëmont: één van de meest geliefde wijnregio’s van Italië, gelegen in het noordwesten van het land. De streek kent warme zomerse en koele winters, waardoor de algemene wijnbouwomstandigheden uitstekend zijn. Verschillende druivenrassen staan hier aangeplant, maar de trots van de regio zijn toch wel de Barolo wijnen. Dit zijn krachtige rode wijnen met een flinke zuurgraad, lekker in combinatie met een stevig stuk vlees.
- Toscane: met recht één van de meest fraaie regio’s van Italië met een rijke geschiedenis, waarin wijn een belangrijke rol speelt. De Chianti wijnen zijn een absolute klassieker uit deze regio, een droge rode wijn die grotendeels op basis van de Sangiovese druif wordt vervaardigd. Mocht je Toscaanse wijnen (verder) willen ontdekken, sla deze dan niet over. Zeker wanneer je dit met lam of wild vlees combineert, dit is een heerlijke combinatie.
- Veneto: kwaliteitswijnen uit Noord-Italië. Een heuvelachtige streek met zeer goede klimatologische omstandigheden voor wijnbouw. De regio heeft een groot aantal beschermde herkomstbenamingen en de wijnboeren uit deze regio zijn erg innovatief. De Soave en Valpolicella zijn voortreffelijke wijnen uit deze regio, waarbij met name deze laatste erg populair is. Deze wijn wordt via de appassimento techniek vervaardigd, we hebben hier eerder een blog over geschreven. Lekker bij pasta’s met een rijke saus, maar ook bij verschillende vleessoorten een aanrader.
Hiermee komt een einde aan dit wijnblog. Maar wees niet getreurd, natuurlijk zullen er nog meerdere informatieve blogs volgen. Heb je genoeg inspiratie opgedaan en wil je wel eens zien welke wijnen uit Italië tot ons assortiment behoren? Neem dan een kijkje op DrankDozijn.nl!
Meer blogs bekijken? Lees alles over de sauvignon blanc of chardonnay.
Sinds 2016 ben ik werkzaam bij DrankDozijn als online marketeer. Dranken zijn mijn passie met whisky als absolute nummer één.
Ik voorzie je van informatie, nieuws en wetenswaardigheden via ons blog op gebied van al je favoriete dranken. Proost!