Foodpairing met Glenmorangie: smaakvol genieten.
Wie denkt dat een combinatie van whisky en eten niet goed samen gaat, heeft het mis. In dit blog lees je meer over foodpairing met Glenmorangie whisky. De whisky’s die tot het kernassortiment van dit merk behoren, lopen behoorlijk uiteen op gebied van smaak waardoor je hier alle kanten mee op kunt. Altijd al whisky en spijs willen combineren of hier meer over willen lezen? Dit is je kans!
Ontdek de smaken van Glenmorangie whisky
De Glenmorangie whisky’s bieden een uitgelezen mogelijkheid om whisky en eten te combineren, doordat er de nodige verschillen op gebied van smaak zijn op te merken tussen de whisky’s onderling. Onderstaand lees je meer over wat iedere Glenmorangie whisky te bieden heeft op smaakgebied.
- The Original 10 years
Een klassieker binnen het aanbod aan Glenmorangie whisky: Glenmorangie 10 years. Zacht en soepel van karakter met delicate invloeden van sinaasappel, honing, citrus en romige toetsen van vanille. - The Nectar D’Or
Met de Glenmorangie Nectar D’Or neem je je zintuigen mee op reis naar een Franse patisserie. De overweldigende geur van zoetigheden vloeit deels voort uit een narijping op ex-sauternes vaten, een zoete Franse dessertwijn. Zijdezachte smaken van vers gebak, chocolade, karamel, amandelen, verse croissants en een vleugje kruiden. - The Lasanta 12 years
Door een narijping op ex-sherryvaten is de 12 jaar oude Glenmorangie Lasanta verrijkt met subtiele, zoete invloeden die de huisstijl smaakvol complementeren. Rozijnen, honing, chocolade, hazelnoten en kaneel zijn slechts enkele van de aroma’s die je hierin tegenkomt. - The Quina Ruban 14 years
Waar de Lasanta juist wat zoeter van smaak is, is de Glenmorangie Quinta Ruban een stuk fruitiger van karakter. Dit vloeit voort uit de narijping die deze 14 jaar oude whisky ondergaat op ex-portvaten. Naast de nodige lagen van donker fruit kom je hierin invloeden van pure chocolade, munt, peper en walnoten tegen.
Foodpairing met Glenmorangie
Je weet nu meer over de smaakstijl van deze Glenmorangie whisky’s en misschien zorgt dit direct al voor inspiratie om op een culinaire wijze aan de slag te gaan. Mocht je dit nog niet hebben, wees dan vooral niet getreurd. Onderstaand lees je veel meer over tips op gebied van foodpairing met Glenmorangie whisky’s, waardoor de kans groot is dat er ook iets tussen zit wat aansluit op jouw smaak.
Appelkruimel: Wie lust het niet? Dit dessert sluit naadloos aan op whisky’s die wat zoetigheden in de smaak hebben om hier zodoende een geheel nieuwe dimensie aan te geven. Kies voor de Nectar D’Or of Lasanta, afhankelijk van je eigen smaakvoorkeur.
Kaas: Kaas, en zeker gerijpte kaas, is een bekende verschijning op gebied van foodpairing met whisky, maar weet je ook hoe je het beste van beide in elkaar naar boven haalt? Een zachte kaas, zoals brie of geitenkaas, combineer je heerlijk met zachte whisky die een vleugje zoetigheden in de smaak heeft: The Original. Ook bij een gerijpte comté kaas of jonge cheddar is dit een aanrader. Kies je liever voor stevige blauwe kazen of gerijpte cheddar? Ga dan voor een whisky die gerijpt is op sherryvaten: de Lasanta.
Chocolade: Chocolade en whisky zijn veelal een voortreffelijke combinatie – met name de pure chocoladerepen doen het vaak goed. Experimenteer naar hartenlust en ontdek hoe de verschillende chocoladesmaken meer diepgang aan de smaken van je whisky geven. Pure chocolade met een vleugje sinaasappel is heerlijk bij The Original; de citrus- en sinaasappelsmaken die je terugvindt in de whisky versterken de sinaasappelsmaken vanuit de chocolade. Eerder fan van pure chocolade zonder smaaktoevoeging? Kies dan voor een combinatie met de Quinta Ruban van Glenmorangie.
Vlees en vis: Een vlees- of visgerecht is misschien niet het eerste waaraan je denkt op het gebied van foodpairing met Glenmorangie, maar toch kun je hier smaakvol mee combineren.
- Zeebaars, oesters, forel of bijvoorbeeld mosselen zijn een ontdekking waard met een glaasje van The Original hierbij geserveerd. De citrusachtige en vanille-invloeden die je terugvindt in de whiskyzorgen ervoor dat deze bij relatief veel schaal- en schelpdieren past.
- De Lasanta sluit uitstekend aan op haggis, chorizo, salami en parmaham. Uiteraard kun je hierbij ook zelf verder experimenteren met je eigen favoriet.
- Wild vleesgerechten en een glaasje Quinta Ruban zijn ook zeker een aanrader, doordat een smaakvolle synergie ontstaat tussen de portinvloeden van de whisky en de structuur van het vlees.
- Liever fan van licht verteerbare maaltijden op gebied van vlees of vis? De Nectar D’Or is dé perfecte allrounder doordat het evenwichtige smaakprofiel op verschillende wijzen meer diepgang kan meegeven aan tal van gerechten.
Nog een blog ontdekken? Lees alles over Cask Strength whisky.
Sinds 2016 ben ik werkzaam bij DrankDozijn als online marketeer. Dranken zijn mijn passie met whisky als absolute nummer één.
Ik voorzie je van informatie, nieuws en wetenswaardigheden via ons blog op gebied van al je favoriete dranken. Proost!