Geniet van goede champagne tijdens de feestdagen!
Het jaareinde komt langzamerhand inzicht, waardoor het tijd is om het weer over champagne te gaan hebben. In dit blog lees je meer over goede champagne voor de feestdagen. Zeg nu zelf; hoe kun je het jaar nu beter afsluiten dan met een goed glaasje bubbels?
Daarnaast delen we ook enkele tips over hoe je hiervan het best kunt genieten. Sommige champagne is ideaal als aperitief, andere varianten zijn erg lekker om met eten te proberen en tot slot delen we ook nog een cocktailrecept. Ongeacht wat je voorkeur heeft, genieten van een goed glaasje bubbels doe je met deze tips zeker!
Champagne als aperitief
Het jaareinde staat natuurlijk weer bol van de feestjes, waardoor een glaasje champagne hierbij niet mag ontbreken. Deze wijnen hebben over het algemeen een licht en toegankelijk karakter wat dit een ideaal aperitief maakt. Naast dat je hier gewoon heerlijk van kunt genieten, activeer en reinig je hiermee ook direct je smaakpapillen. Handig voor als je later gaat eten! Kies voor je favoriete champagne of ga voor klassiekers zoals de Piper-Heidsieck Brut of Moët & Chandon Impérial Brut. Dit zijn beide toegankelijke en fruitige champagnes met een wat droge smaak.
Mocht je meerdere champagnes gaan serveren, kijk dan of je een opbouw in de fris- of zoetheid kan maken. Van toegankelijk naar complex of van droog naar zoet(er) is vrijwel altijd goed.
Combineer je liever met eten tijdens de feestdagen?
Hoewel champagne en eten nog niet bij iedereen bekend staat als een uitstekende combinatie, is dit zeker het proberen waard. Samenhang vinden tussen de wijn en het gerecht is hierbij cruciaal. Als je voor licht verteerbare maaltijden gaat, zoals salades, witvis of misschien oesters, dan doe je er goed aan voor een eveneens lichte, toegankelijke champagne te kiezen zoals de Perrier-Jouet Grand Brut.
Als je voor ziltige gerechten gaat, combineer dan absoluut eens met een brut champagne. Deze droge champagnesoort geeft een mooie twist aan dit type gerecht. Een brut vind je bij tal van bekende merken, zoals Moët & Chandon, Piper-Heidsieck en Ruinart. Eet je liever pittig? Probeer dan een wat zoetere champagne, zoals een demi-sec. Het zoetje dat deze wijn met zich meebrengt brengt het kruidige van de eten op smaakvolle wijze in balans. Veel bekende merken hebben een demi-sec in het assortiment, waardoor je altijd even kunt kijken of jouw favoriet hiertussen zit.
Mocht je een stevigere maaltijd willen serveren, zoals vlees of gevogelte en serveer je hier romige sauzen bij? Ga dan absoluut voor een meer uitgesproken champagne, zodat de wijn zich kan matchen met de complexiteit van het gerecht. Een vintage champagne is hier vaak het best voor geschikt. Liever combineren op het gebied van desserts? Kies dan een demi-sec of doux (beide zoet) bij zoete desserts en eerder een brut (droog) bij hartige toetjes. Zoals als je ziet kun je dus alle kanten op en toch nog van een goed glaasje bubbels genieten.
Champagne cocktails maken kan natuurlijk ook
Is het (kerst)diner in stijl afgesloten en is het tijd om te borrelen? Voor wie een ‘gewone’ champagne niet voldoende is, zijn er champagne cocktails. We delen graag een smaakvolle suggestie die tevens eenvoudig te maken is. Onderstaand vind je de benodigde ingrediënten en het stappenplan.
French 75 cocktail
De French 75 is een ietwat zoete cocktail die bekend staat om een goed gebalanceerde smaak. Lekker om het feestje mee op gang te brengen, maar ook zeker een geschikte afsluiter. Fris, fruitig met hierbij een zoetje; de French 75 heeft het allemaal. Onderstaand lees je welke ingrediënten je nodig hebt waarbij de genoemde hoeveelheden voor één glas zijn. Hierdoor kun je dit eenvoudig aanpassen bij het serveren van meerdere glazen.
- Cocktailshaker
- 30 ml gin
- 15 ml citroensap
- 10 ml suikersiroop
- 90 ml champagne
- Schijfje sinaasappel of citroen als garnering
Vul de cocktailshaker met voldoende ijsblokjes en voeg hier een gin naar keuze aan toe samen met het citroensap en de suikersiroop. Schud het geheel goed door elkaar en serveer dit (eventueel via een zeef) in een mooi cocktailglas. Voeg een schijfje citroen als garnering toe en genieten maar!
Er zal later nog een champagneblog met cocktails volgen waarin me meerdere suggesties doen. Mocht dit onderwerp je wat lijken, houd het blog in de komende tijd dan in de gaten.

Sinds 2016 ben ik werkzaam bij DrankDozijn als online marketeer. Dranken zijn mijn passie met whisky als absolute nummer één.
Ik voorzie je van informatie, nieuws en wetenswaardigheden via ons blog op gebied van al je favoriete dranken. Proost!