DrankDozijn maakte afgelopen september een prachtige reis naar het Schotse eiland Skye samen met de gelukkige winnaars van onze winactie! Hier lees je alles over ons avontuur.
In het kort over Talisker & het eiland Skye
Talisker whisky is ‘made by the Sea’; van de omgeving waar het gemaakt wordt tot de smaak van de whisky. Letterlijk alles straalt de connectie met water uit. Het eiland Skye is prachtig, ongetemd en avontuurlijk – en dit belichaamt de whisky als geen ander. Eén van de belangrijkste trekpleisters is de Talisker Distillery; de plek waar de magie plaatsvindt en alles samenkomt.
Het belang van water voor Talisker is nog eens extra kracht bijgezet door de recente lancering van de Talisker Wilder Seas, die in samenwerking met milieuorganisatie Parley op de markt is gebracht. Voor iedere verkochte fles Talisker Wilder Seas doneert de distilleerderij geld aan Parley voor het behouden en beschermen van de oceanen. Als je een fan bent van Talisker is dit een aanrader om toe te voegen aan je collectie. De whisky is niet alleen uiterst smaakvol en interessant door de finish in cognacvaten tegelijkertijd steun je ook een goed doel!
Reisverslag dag 1: 28/09/2023
Eindelijk was het zover, 28 september 2023: de dag van vertrek! De totale groep bestond uit 17 mensen met grotendeels winnaars verdeeld over de acties van 2019 en 2023, aangevuld met medewerkers van DrankDozijn en Diageo. De groep stond onder leiding van Herman van der Meij; een naam die bij velen bekend zal zijn in de whiskywereld. Herman is Scotch Whisky Ambassador Benelux bij de importeur van Talisker en is in zijn rijke loopbaan bekroond met de titel ‘Keeper of the Quaich’ – iets wat slechts een klein gezelschap is gelukt.
Om 14.00 uur spraken we als groep zijnde af op luchthaven Schiphol. Na een eerste kennismaking gingen we daarvandaan verder langs alle formaliteiten om uiteindelijk aan boord te stappen van vlucht KL927 richting Inverness Airport. Na de aankomst gingen we met onze vaste chauffeur en gids op pad richting het Glenmoriston Town House voor een gezamenlijk diner. We zijn allemaal reizigers met whisky als passie en hobby, maar toch wisten we verder weinig van elkaar. Het was hoog tijd om daar verandering in aan te brengen onder het genot van een goede maaltijd en natuurlijk een glaasje!
Eilean Doan Castle
Na een kennismakingsdiner zette we de reis in naar ons hotel op het eiland Skye: het Duisdale House Hotel voor een late check-in. We hadden een gids genaamd Roger die (zo leek het) historicus in z’n vrije tijd was, want wat heeft hij ons overspoeld met verhalen en anekdotes over alles wat zich rondom de omgeving tussen Inverness en Skye heeft afgespeeld. Helaas was het op de heenweg al donker waardoor we weinig van het uitzicht hebben gezien. Wel hebben we ’s avonds een stop gemaakt bij Eilean Doan Castle en foto’s genomen. Het kasteel was een van de weinig verlichte punten in de duisternis. Dit mooie aanzicht werd nog even specialer toen Herman een Talisker 15 years Special Release 2019 uit de hoge hoed toverde. We genoten van een heerlijk glas Talisker whisky met in de verte achter ons dit prachtige kasteel.
Reisverslag dag 2: 29/09/2023
Na een uitgebreid ontbijt vertrokken we als groep omstreeks 09.30 uur voor een boottocht over de woeste wateren van het eiland. Talisker en water gaan hand in hand, zoals menig liefhebber kan beamen, waardoor we de wateren van het eiland uiteraard zelf willen verkennen. Althans, dat was het plan.
Het weer was zo onstuimig op het eiland dat de kapitein van het schip aangaf bij de reisleiding geen trip te willen maken uit voorzorg. Hierdoor moesten we improviseren en zijn we verdergegaan met sightseeing op het eiland. Ondanks dat de boottocht niet doorging, wat een domper was, heeft dit ons wel geholpen om het eiland in z’n meest pure vorm te verkennen. Van iconische bruggen tot hoge bergen met soms mythische verhalen én watervallen; we hebben het allemaal gezien. Het onstuimige weer, de wonderschone natuur en goed gezelschap maakte dit een ervaring als geen ander!
Bezoek aan de Talisker distilleerderij
Vervolgens was het tijd voor het absolute hoogtepunt van deze trip: een bezoek aan de Talisker distilleerderij. Als een groep bestaande uit doorgewinterde malt liefhebbers, met Talisker in het bijzonder, is de plek bezoeken waar dé whisky vandaan komt iets magisch. Het bezoekerscentrum is recentelijk vernieuwd en dit was goed te zien. Men heeft er een superluxe en moderne locatie van gemaakt inclusief tasting rooms, bar en uitgebreide shop. Tijdens de tour zagen we de belangrijkste onderdelen van de distilleerderij en nam onze gids Chris uitgebreid de tijd om zijn verhaal te doen. Van de plek de malting machine, tot de washbacks, de distilleerketels en de spirit safe – we hebben het allemaal gezien.
Daarna was het tijd voor een gezamenlijke tasting van 3 whisky’s;
- Talisker 10 years: het uithangbord van de distilleerderij en voor velen het vertrekpunt binnen het assortiment van dit merk. De Talisker 10 is altijd goed om mee te nemen in een proeverij doordat het DNA van Talisker hier op de best mogelijke manier naar voren komt. Fruitinvloeden, ziltige tonen en subtiele hints van rook waren veel genoemde kenmerken.
- Talisker 9 years Red Wine Finish Distillery Exclusive: als je met een grote groep ambassadeurs komt, moet er natuurlijk ook wat speciaals geschonken worden. Dit gebeurde in de vorm van een 9 jaar oude Talisker die initieel in Amerikaans eiken rijpte en gefinisht is in ex-rode wijnvaten. Deze single malt bottelde men op 54,5% alcohol, waardoor het een whisky met power is. Dit was een whisky met een duidelijk fruitig profiel waarin donker fruit de boventoon voerde. Dit werd aangevuld door hints van kruiden, ziltige tonen en uiteraard het Talisker pepertje in de afdronk.
- Talisker 11 years Special Release 2022: De laatste whisky van deze proeverij was een 11 jaar oude Talisker uit de Special Releases serie van Diageo. Deze whisky is volledig gerijpt in ex-bourbonvaten en gebotteld op een krachtige 55,1% alcohol. Het is een whisky die het pure DNA van Talisker belichaamt en dan nog eens op volle sterkte. Ziltige tonen, fruit- en kruideninvloeden komen hier samen met krachtige lagen van rook.
Na het eindigen van de tour hadden we voldoende tijd om te shoppen. Leuke hebbedingetjes, merchandise en uiteraard whisky is iets wat velen meenamen. Hiervandaan gingen we gezamenlijk naar de Oyster Shed; dé plek voor overheerlijke oesters op het eiland. En weet je wat de smaak van de oesters als geen ander complementeert? Talisker whisky.
Foodpairing
Herman haalde ditmaal een fles Talisker Wilder Seas te voorschijn voor een foodpairing met de oesters. Hoewel oesters iets is dat je eens moet proberen, geeft de plek waarop je dit eet, de whisky die je ernaast (of eroverheen schenkt) en het gezelschap waarin je verkeert, dit toch een andere dimensie mee. Na dit fraaie stukje foodpairing was het tijd om de terugreis in te zetten richting het hotel. Een vrije namiddag stond op de planning met daaropvolgend een gezamenlijk diner.
Na een lange avond waarin genoten is van het eten, goed gezelschap en goede whisky vertrokken we voldaan naar de kamers. Dit was alweer de laatste avond om daarna de terugreis naar Inverness Airport in te zetten met als uiteindelijke bestemming luchthaven Schiphol. Uiteraard zijn er op de weg terug nog voldoende fotomomenten geweest, zodat we de schoonheid van het eiland ook nog eens in daglicht volledig op konden nemen.
We kijken terug op een mooi avontuur waarin prachtige herinneringen zijn opgedaan en het merkgevoel optimaal tot leven is gekomen. Dank aan de winnaars voor deelname, aan Herman voor de uitstekende begeleiding en aan Talisker voor het mogelijk maken van deze trip!
Sinds 2016 ben ik werkzaam bij DrankDozijn als online marketeer. Dranken zijn mijn passie met whisky als absolute nummer één.
Ik voorzie je van informatie, nieuws en wetenswaardigheden via ons blog op gebied van al je favoriete dranken. Proost!