Ontdek Camus cognac.
In de wereld van cognac zijn er verschillende huizen die de dienst uitmaken. Eén van de prachtige merken die tot de top behoort is Camus cognac en over dit merk gaan we hier de diepte in. Lees meer over de achtergrond van dit merk, hun manier van werken én ontdek twee interessante expressies uit het assortiment. Dit is een blog voor de liefhebber van goede cognac.
Lees meer over de achtergrond van dit merk
Camus is een familiebedrijf uit Borderies dat sinds de oprichting in 1863 werkt aan het creëren van uitmuntende dranken. Ze zijn volledig onafhankelijk en anno 2021 is de vijfde generatie van de familie inmiddels nauw betrokken bij de bedrijfsvoering. Het zijn vaklieden met oneindig veel passie voor cognac die de historie en fundering van het merk omarmen, terwijl ze eveneens vooraan staan om met nieuwe ontwikkelingen of technieken te komen die de kwaliteit van hun drank naar een nóg hoger niveau kunnen tillen. Met name het aromatische aspect van Camus cognac is een belangrijke pijler, waarmee zij zich onderscheiden van het gros aan cognachuizen. Naar hun idee is de meest aromatische cognac tevens de beste cognac; dat is de visie die zij erop nahouden.
Hoe maken zij cognac?
Bij Camus gelooft men er heilig in dat hun wijze van distilleren kenmerkend is voor het bijzonder aromatische karakter van hun cognac. Wat opvallend is aan de werkwijze van Camus is dat zij zelf spreken van een ‘intensieve distillatie’. Simpel uitgelegd: bij Camus doet men de dingen nét even anders. Ze passen uiteraard een dubbele distillatie toe, zoals wettelijk verplicht is voor de productie van cognac, maar middenin dat proces maken zij het verschil. De eerste 20 liter van de tweede distillatie houden zij bewust apart, doordat het estergehalte hiervan relatief gezien het hoogst is, om dit later aan het uiteindelijke distillaat toe te voegen en dit zo éxtra te aromatiseren. Esters zijn hetgeen wat de drank z’n aromatische en fruitige tonen meegeeft. Door hun unieke manier van distilleren is de cognac, naar eigen zeggen, tot zeven keer aromatischer in vergelijking met andere cognac soorten.
Het proces
Er zijn diverse regels die gelden voor de productie van cognac en één omvat het gebruik van geselecteerde druiven. Bij Camus gebruikt men enkel ugni blanc, folle blanche en colombard druiven die zich ontwikkelen op een bodem bestaande een kleisteen, kalk en klei. Deze druivenrassen persen zij binnen twee uur na het oogsten, zodat de aroma’s hiervan zo goed mogelijk behouden blijven. Wat volgt is de fermentatie; het omzetten van suiker naar alcohol. Het resultaat is een wijn die 8% alcohol bevat en met de droesem naar de distilleerketel gestuurd wordt. Een dubbele distillatie volgt dit op waarna een eaux-de-vie van 72% alcohol ontstaat. Dan selecteren zij de meest aromatische liters en deze beoordelen zij apart om dit vervolgens toe te voegen aan de eaux-de-vie. Relatief kleine vaten van Frans eiken worden gevuld met de drank, waarna het tijd is om te rijpen in de kelders van Camus.
Het aanbod aan Camus cognac
Het aanbod van Camus bestaat uit tal van soorten. Sommige cognacsoorten zijn hier een vast onderdeel van en andere brengen zij als limited edition uit. Onderstaand nemen we je mee langs twee bekende expressies van dit merk, zodat je alvast kennis kunt maken met hun vakmanschap.
- Camus VS Elegance
De Camus VS is een smaakvolle instapper om bekender te worden met de huisstijl van dit merk. Verschillende eaux-de-vie worden geselecteerd door de keldermeester om deze daarna samen te voegen in één eindproduct. De Elegance doet zijn naam eer aan; verwacht een elegante en toegankelijke cognacsoort met een fruitig en floraal karakter. Dit is een uitstekende keuze om mee te mixen of om in cocktails te verwerken, maar ook puur kun je ‘m proberen. - Camus VSOP Intensely Aromatic
In de Intensely Aromatic cognac van Camus staat het aromatische karakter van hun drank centraal. Deze variant stellen zij samen op basis van enkel distillaten uit Borderies die geroemd worden om hun florale smaken. De gebruikte distillaten rijpen langer dan bij de VS van het merk, wat voor meer diepgang op smaakgebied zorgt. Aroma’s van bloemen, tropisch fruit, vanille kruiden en tonen van eikenhout vormen de basis. Deze cognac heeft een veelzijdig karakter waar je zowel puur als in de mix van geniet.
Sinds 2016 ben ik werkzaam bij DrankDozijn als online marketeer. Dranken zijn mijn passie met whisky als absolute nummer één.
Ik voorzie je van informatie, nieuws en wetenswaardigheden via ons blog op gebied van al je favoriete dranken. Proost!