Logo laden
Whisky: NAS of NASTY?

Whisky: NAS of NASTY?

Whisky – NAS of NASTY? Het is een hot-topic in de wereld van whisky en houdt de gemoederen nu nog steeds bezig; NAS whisky, ofwel whisky zonder expliciete leeftijdsaanduiding. Uiteraard is deze whisky wel altijd ouder dan drie jaar plus één dag, daar het distillaat anders geen whisky genoemd mag worden. Distilleerderijen kampen met voorraadtekorten door de alsmaar toenemende vraag naar de godendrank. Relatief oude whisky wordt steeds schaarser en duurder, waardoor distilleerderijen de stap hebben gemaakt om NAS whisky te introduceren. Dit heeft ervoor gezorgd dat er sneller whisky op de markt gebracht kan worden, doordat de distilleerderij de whisky minder lang laat rijpen. Op deze manier kan sneller aan de alsmaar toenemende vraag worden voldaan. Whisky wordt immers sneller verkocht dan het wordt geproduceerd. Het is gemakkelijker om een distillaat korter te laten rijpen en dan te verkopen. Dit zorgt ervoor dat er sneller omzet wordt binnengehaald. Iets wat de gemoederen ook erg bezig houdt is de kwaliteit van deze NAS whisky. De gedachte bestaat soms nog dat oudere whisky gelijk staat aan betere whisky, waardoor NAS whisky dus per definitie minder goed zou zijn. Dit is niet waar!   Persoonlijk lijkt het mij dat de kwaliteit van een […]

Wat in een goed vat zit… verzuurt niet

Wat in een goed vat zit… verzuurt niet

Wat in een goed vat zit… verzuurt niet. Voor de productie van Single Malt whisky mogen slechts drie ingrediënten worden gebruikt; water, gerst en gist, that’s it. Maar veruit het belangrijkste ingrediënt is hout, eiken om precies te zijn. Eikenhout heeft alles wat een goed vat nodig heeft; het is sterk, hard, het is te buigen en bovendien ademt het hout zuurstof. Dit beïnvloed op een positieve manier de smaak van de whisky. Na het distilleren is de jonge drank nog erg scherp van smaak, volledig kleurloos en vrijwel ondrinkbaar. Daarom wordt de whisky in de eiken vaten gepompt, waarna de lagering begint. De drank komt tot rust en verjaart langzaam in de eiken vaten.  De kleur, geur en smaak wordt beïnvloed door de omgeving en door het hout. Hierbij worden voornamelijk de Amerikaanse witte eik (Quercus alba), maar soms ook de duurdere Europese Eik (Quercus robur), gebruik. Eikenhout zit vol natuurlijke oliën met vanilline, een stof met een naar vanille ruikende geur. De drank trekt deze oliën tijdens het rijpingsproces uit het vat en onder andere hierdoor ontstaat de complexe smaak van de whisky. Bij het rijpen worden verschillende formaten vaten gebruikt, maar kleinere vaten hebben een grotere invloed […]

Tiramisu recept met een twist

Tiramisu recept met een twist

Tiramisu recept met een twist. Er zijn maar weinig toetjes zo bemind, begeerlijk, beroemd én wellicht berucht als een échte Tiramisu! Een echt origineel Tiramisu recept gaat over van mama op mama. Dit zijn de best bewaarde keuken geheimen. Maar het is eigenlijk niet moeilijk, want dé perfecte Tiramisu bestaat niet. Gewoon proberen en wellicht overtref je de stoutste verwachtingen met dit recept! Wist je dat tiramisu vrij vertaald ‘trek mij omhoog’ betekent, waarmee men eigenlijk wil zeggen; ‘fleur mij op’ of ‘maak mij blij’. Tiramisu is zoveel meer dan een dessert; het is een tover-toetje, het maakt je super blij, het is een humeur medicijn, dé passionele zoete liefdesverleidring op een bord. KLASSIEKE ITALIAANSE TIRAMISU MET AMARETTO DISARONNO Ingrediënten 2 eetlepels Amaretto DiSaronno 1 kop sterke espresso of sterke koffie 250 gram mascarpone 30 gram suiker 3 hele eieren 1 pak lange vingers En wat cacaopoeder Mijn bereidingswijze, succes verzekerd: Splits de eitjes en klop het eiwit goed stijf, want voor dit Tiramisu recept is het erg belangrijk dat het eiwit niet te slap blijft. Meng nu het eigeel met al het suiker tot je een schuimig geheel krijgt. Voeg nadien de mascarpone al roerend aan het geheel toe. Doe de […]

Cask Strenght: Prachtig, Krachtig en Machtig

Cask Strenght: Prachtig, Krachtig en Machtig

Cask Strenght: Prachtig, Krachtig en Machtig. Cask Strenght is een veel voorkomende term in de wereld van whisky, waarbij dit wordt weergegeven op bijvoorbeeld de verpakking, het etiket of in de artikelomschrijving. Wat betekent het nu eigenlijk als een whisky ‘Cask Strenght’ wordt genoemd? Zoals beschreven in deze blog (klik) moet aan een aantal regels worden voldaan, eer spirit de naam whisky mag dragen. Een daarvan is het alcoholpercentage; dit moet minimaal 40% zijn. De whisky in het vat heeft een bepaald alcoholpercentage. Als de whisky wordt gebotteld op vatsterkte, dus het alcoholpercentage wat de spirit in het vat heeft, spreekt men van de term ‘cask strenght’. Dit houdt in dat de whisky die in de fles belandt niet is verdunt met water om zo uit te komen op lager alcoholpercentage. Als whisky gebotteld is op een alcoholpercentage van bijvoorbeeld 40% of 43% dan geeft dit aan dat er water aan toegevoegd is om het alcoholpercentage terug te dringen. Persoonlijk vind ik Cask Strenght whisky een aanrader, doordat achteraf altijd nog wat water toegevoegd kan worden om het alcoholpercentage te verlagen en de whisky zo meer ‘gangbaar’ te maken. Cask Strenght whisky kan vrij overheersend zijn door de alcoholdampen. Met […]

Orderpickers: van 0 tot 12 in 3 minuten…

Orderpickers: van 0 tot 12 in 3 minuten…

Drankdozijn orderpickers: van 0 tot 12 in 3 minuten. Zij zijn sneller dan het licht, stressbesteding en zo lenig als een aap; de orderpickers van Drankdozijn. Zij zien het verzamelen van uw bestelling als een olympische topsport. Het tempo ligt hoog, maar zij houden het hoofd altijd koel. Hier op Facebook vindt u een video van onze (h)orderpicker Wesley 🙂 Benieuwd hoe de “slijterij van de toekomst” precies werkt? Dagelijks verstuurt Drankdozijn.nl vele pakketten met een diversiteit aan lekkere dranken; van bekende merken tot en met de meest exclusieve single malt whisky’s. Uw order wordt direct digitaal verwerkt, waardoor er géén pen en papier meer aan te pas komt. De orders worden verdeeld onder de orderpickers die werken met een geavanceerd voice-pick systeem. Dit is te vergelijken met een navigatiesysteem, waar vele auto’s mee zijn uitgerust. Dit systeem navigeert de orderpickers door de straten van ons magazijn. Ons slimme systeem plant speciaal voor uw bestelling de meest efficiënte route door ons drankendoolhof; ons state-of-the-art magazijn van ruim 10.000 m2. Terwijl u thuis lekker op de bank of achter de computer zit gaan wij uw order verzamelen.  De inhoud wordt anti-breuk verpakt, het pakket wordt gewogen en de inhoud wordt gefotografeerd. Dit alles […]

Geen 13 in een dozijn, de nieuwe verzenddoos

Geen 13 in een dozijn, de nieuwe verzenddoos

Interview door DS Smith met Kees Kraakman in verband met de ontwikkeling van een nieuwe verzenddoos. Online slijterij geeft breukbestendige verpakking een tweede leven. DrankDozijn.nl is een digitale slijterij voor de ware liefhebber van gedistilleerd. E-Commerce specialist Kees Kraakman van DrankDozijn.nl legt uit: “Hier vind je een uitgebreid assortiment van speciale whisky’s, wijn, gin en rum. Tegen een zo laag mogelijke prijs en met de beste service”. Verzenden van drank lijkt me een kwetsbare aangelegenheid? “Een groot deel van ons assortiment is inderdaad zeer breekbaar en we versturen de flessen altijd per post. Dat is best een uitdaging. Wij hebben lang gezocht naar een goede en betaalbare verzenddoos die ons in staat stelde om snel en breukvrij te verpakken en te versturen. Uiteindelijk heeft een vliegtuigbouwkundig ingenieur samen met de verpakkingsspecialisten van DS Smith een concept ontwikkeld dat uniek is in de webwinkelwereld.”   Wat is er zo bijzonder aan jullie verpakkingsoplossing? “De verzenddoos van DrankDozijn.nl is ten eerste zeer stevig en daardoor breukbestendig. Door de gratis verzending bij 12 flessen is de verpakking bovendien een goede trigger voor up-selling. Maar wat onze doos écht uniek maakt is dat ‘ie is uitgegroeid tot een cult verpakking. Onze doos is duidelijk […]

Breek-de-Week, want scherven brengen geluk.

Breek-de-Week, want scherven brengen geluk.

Waar (hard) gewerkt wordt vallen spaanders, of flessen. Daarom verkopen wij elke woensdag op social media / hetwhiskyforum.nl een set met een aantal flessen die kleine beschadigingen vertonen of waarvan helaas de kartonnen cadeauverpakking ontbreekt. Soms is het etiket gescheurd of is de fles vochtig geweest. Bij een Breek-de-Week se controleren wij of het de flessen nog verkoopbaar zijn, waarna wij een set samenstellen op basis van het segment, het smaakprofiel, het budget en de merknaam. Vind je het niet altijd erg als flessen een mankement vertonen, het gaat immers om de inhoud, toch?! Wellicht is een dan interessant het whiskyforum in de gaten te houden; mooie flessen voor een zachte prijs. Een Breek-de-Week set bestellen werkt bijna hetzelfde als het bestellen van een standaard nieuw product, wij van de klantenservice vertellen je graag meer. Ook hier geldt: vandaag vóór 17.00 uur besteld en betaald = morgen in huis. Natuurlijk verzenden we `m gratis. Neem contact op met ons als je nog vragen hebt en houdt elke woensdagochtend hetwhiskyforum.nl in de gaten. Dan kan jouw week niet meer stuk.        

Whisky of whiskey, ken jij de verschillen?

Whisky of whiskey, ken jij de verschillen?

Is het whisky of whiskey? Ontdek de verschillen.  Whisky of whiskey, wat is nu de juiste schrijfwijze? De schrijfwijze heeft te maken met de geografische afkomst. In Amerika en Ierland spreekt men van whiskey, in de overige landen, zoals Schotland en Japan, wordt de term whisky gebruikt. In dit blog lees je meer over dit onderwerp en whisk(e)y maken in het kort. 

Single malt vs blended – de verschillen

Single malt vs blended – de verschillen

Single malt vs blended, wat zijn de verschillen? De bekendste whiskysoorten worden vaak met elkaar vergeleken, single malt vs blended. Het verschil tussen beide soorten is niet altijd even duidelijk, waardoor wij hier graag dieper op in gaan. In het kort; een single malt whisky is slechts afkomstig van één distilleerderij. Een blended whisky is een mix van twee of meerdere whisky’s, die samenkomen in één eindproduct. Benieuwd naar de rest van het stuk? Lees dan ons blog.