Cava, heerlijke Spaanse wijn.
Cava is als wijnsoort niet altijd even bekend bij iedereen. Met de feestdagen die langzamerhand in zicht komen is het een goed moment om deze mousserende wijn verder uit te lichten. Dan ben jij weer helemaal op de hoogte en wellicht helpt het je bij het uitzoeken van een lekker wijntje.
Ons laatste wijnblog gemist? Bekijk hier het stuk; wat is Appassimento?
Cava wordt geproduceerd in Spanje, waarbij dit veelal plaatsvindt in de streek Catalonië. Echter is dit niet verplicht, de wijn kan ook in andere streken worden vervaardigd. Traditiegetrouw wordt de fundering van deze wijn gelegd door drie druifsoorten; de macabeo, xarel-lo en parellada. Desalniettemin kan er ook gekozen worden voor andere druifsoorten of een blend.
De productiemethode is gelijk aan die van champagne, beide wijnen worden volgens de ‘méthode traditionelle’ geproduceerd. Toch mogen beide soorten niet met elkaar verward worden, champagne wordt streekgebonden geproduceerd, cava niet. De bubbeltjes van deze wijn ontstaan door een tweede gisting die plaatsvindt op de fles. Hier komt koolzuurgas vrij wat in de wijn trekt, waarna de bubbeltjes een feit zijn.
Wanneer u na het lezen hiervan op zoek wilt gaan naar een goede mousserende witte wijn, dan raden wij de brut van het merk Castell De La Comanda eens te bekijken. De wijn heeft een licht florale geur, elegante smaken en een lange afdronk. Combineer deze wijn bijvoorbeeld met visgerechten of kazen. Gaat uw voorkeur uit naar een zoetere variant? Probeer dan de Demi Sec van dit merk eens. Deze wijn is licht fruitig en sluit uitstekend aan op nagerechten en chocolade, of een combinatie hiervan.
Sinds 2016 ben ik werkzaam bij DrankDozijn als online marketeer. Dranken zijn mijn passie met whisky als absolute nummer één.
Ik voorzie je van informatie, nieuws en wetenswaardigheden via ons blog op gebied van al je favoriete dranken. Proost!