Twee topmerken slaan de handen in één: Big Peat en The Bastard. Centraal in deze samenwerking staat synergie op gebied van smaak tussen Big Peat whisky en gerechten die je bereidt met gebruik van de Bastard barbecue.
Voor liefhebbers van rokerige whisky zal Big Peat wellicht geen introductie behoeven, maar voor wie het merk nog niet kent is het wel zo handig. Daarna gaan we gelijk verder met heerlijke recepten die jezelf op de barbecue kunt klaarmaken.
In het kort: Big Peat
Big Peat is een Islay Blended Malt Scotch Whisky, wat betekent dat verschillende single malt whisky’s, afkomstig van het Schotse eiland Islay, met elkaar gecombineerd worden in één eindproduct. Het bedrijf achter dit iconische merk is de onafhankelijke bottelaar Douglas Laing & Co. De meest bekende en populairste serie die zij op de markt brengen is de Regional Malts Collection. Hier vind je verschillende blended malt whisky’s terug die de essentie van de verschillende whiskyregio’s van Schotland samenvatten.
Barbecueën en Big Peat whisky
The Bastard barbecue behoort tot de absolute top qua merken en wordt door veel enthousiastelingen gezien als de heilige graal. Robuustheid en verfijning komen hierin samen, en op dit vlak is een mooie link te leggen naar Big Peat whisky. Deze whisky is namelijk ook zeer robuust en rokerig van smaak, maar beschikt desondanks ook over een bepaalde finesse. Hierdoor gaat het stoere en uitgesproken karakter van de whisky heerlijk samen met verschillende barbecuegerechten. De vaklieden van The Bastard zijn vervolgens op zoek gegaan naar bijpassende gerechten waarin het beste van beide tot uiting komt – en dit is gelukt!
We raden dan ook zeker aan om een glaasje van Big Peat The Bastard Edition bij de onderstaande recepten te proberen.
Smoked poon with fries & tatziki
Met dit visrecept, waarin poonfilet de hoofdrol speelt, komt het beste van gerookte vis samen met het frisse van tsatziki, en natuurlijk de krachtige, uitgesproken smaak van Big Peat whisky. Dit gerecht, dat met frites als bijgerecht geserveerd wordt, is de juiste keuze voor liefhebbers van vis van de barbecue. Smaakvol in balans en een ware traktatie, waarin het beste van de verschillende ingrediënten samenkomt.
Voor het volledige recept zie: Smoked Poon with Fries & Tatziki recept.
Grilled Gamba’s with Chermoula
Toch meer liefhebber van gamba’s dan poonfilet? Probeer dan deze gamba’s met chermoulasaus. De sappige gamba’s worden eerst gemarineerd in een aromatische mix van onder andere olijfolie en kruiden, waarna het grillen kan beginnen. De saus is een onlosmakelijk onderdeel van dit gerecht en zorgt voor een ongekende toevoeging op gebied van smaak.
Voor het volledige recept zie: Grilled Gamba’s with Chermoula
Tomahawk & Jalapeño
De tomahawk is een stuk vlees met een bijzondere uitstraling door het lange bot eraan. Wanneer je vleesliefhebber bent en ook van een gerecht met een beetje pit houdt, dan kan dit zomaar de juiste keuze voor je zijn. De robuuste tomahawk wordt gemarineerd met onder meer knoflook, rozemarijn en tijm, waarna het grillen begint. Door een jalapeño te poffen, voegen we pittige en ietwat frisse accenten toe aan ons vlees. Uiteraard vind je in het recept terug wat de exacte stappen zijn en wat je hiervoor nodig hebt.
Voor het volledige recept: Tomahawk & Jalapeño
Sinds 2016 ben ik werkzaam bij DrankDozijn als online marketeer. Dranken zijn mijn passie met whisky als absolute nummer één.
Ik voorzie je van informatie, nieuws en wetenswaardigheden via ons blog op gebied van al je favoriete dranken. Proost!