Qua wijnregio’s zijn er een aantal wereldwijn bekend en een van deze regio’s is Bordeaux. hier lees je meer over wijn uit Bordeaux. Denk aan het terroir, bekende druivenrassen uit de regio en natuurlijk wijnen uit ons aanbod.
Lees meer over wijn uit Bordeaux
Bordeaux ligt in het zuidwesten van Frankrijk en deze wijnregio heeft de meeste AOC (Appellation d’Origine Contrôlée) wijngaarden van Frankrijk. Wanneer AOC op een etiket staat, dan wordt hiermee aangegeven dat alle geldende productieregels uit de regio zijn opgevolgd. Deze regio staat hoog aangeschreven in de wijnwereld door een constante hoge kwaliteit aan wijnen evenals de grote diversiteit aan goede wijngaarden. Met name voor liefhebbers van rode wijn is Bordeaux dé regio bij uitstek, maar ook vind je hier goede witte wijnen terug. Opvallend is dat de wijnen die men hier maakt blends betreffen, wat betekent dat meerdere druivenrassen samenkomen in één wijn.
Het terroir in Bordeaux
Met het terroir doelen we in grote lijnen op het klimaat in een wijnregio, de bodemsoort en de ligging van de wijngaard ten opzichte van de zon, maar ook het de algemene wijntechnieken die wijnmakers toepassen in die regio. Het samenkomen van deze onderdelen bepaalt in grote lijnen de kwaliteit van de wijn. Over het algemeen is het klimaat in Bordeaux regenachtig; wat niet gek is gezien dit zich dichtbij de Atlantische oceaan bevindt. De bossen in het departement Landes beschermen dit enigszins van de ergste stormen, maar toch regent hier veel. Ondanks de regen is het klimaat mild, maar dit zorgt wel voor uitdagende omstandigheden om druiven te groeien. Een van de bekendste druiven, de cabernet sauvignon, is namelijk gek op veel zon. Hoe lossen de wijnmakers dit dan op? Door meer focus op de bodemsoort te leggen; de bodem bepaalt welke druiven zij groeien.
De bodemsoorten
Bordeaux wordt als het ware in tweeën gedeeld door het het gebied waarin de Dordogne en Garonne rivieren samenkomen. Van een landkaart af bekeken, heeft het linkerdeel van Bordeaux met name wijngaarden met een grindbodem, terwijl het rechterdeel meer klei en kleisteenbodems heeft. Hierdoor zien we dat het linkerdeel van Bordeaux met name garantstaat voor het voortbrengen van cabernet sauvignon. Het rechterdeel van Bordeaux brengt veelal merlot wijnen voort, waardoor hier een duidelijk verschil te zien is. Tot slot nog even de cabernet franc die in deze regio meer een bijrol vertegenwoordigt. We zien de cabernet franc in Bordeaux in beide delen van de regio terugkomen.
Onderstaand lees je meer over welke druivenrassen het beste op welke bodemsoort gedijen. Ook lees je wat je op smaakgebied van deze druiven kunt verwachten.
De bekendste druiven uit deze regio
Meer dan 90% van alle wijnen die men in Bordeaux maakt, zijn rode wijnen. De top qua druivennamen bestaat uit de cabernet sauvignon, merlot en cabernet franc. Dit zijn lang niet alle druiven die je hier terugvindt, doordat de semillon en sauvingon blanc ook bekende namen zijn. Echter beperken we ons voor de behapbaarheid van dit stukt tot de top 3 druiven.
Cabernet sauvignon
- Over het algemeen stevig van smaak met name zwart fruit, relatief wat tannines, stevige zuren en kruidenachtige invloeden.
- Qua bodemsoort vind je de cabernet sauvignon in Bordeaux hoofdzakelijk terug op grindbodems. Door het relatief milde klimaat ontwikkelt dit druivenras zich niet optimaal, doordat deze druif warmte nodig heeft. Grindbodems houden echter meer warmte vast dan kleibodems bijvoorbeeld doen, waardoor de wijnmakers toch een oplossing hebben gevonden om cabernet sauvignon druiven aan te planten.
Merlot
- Dit kennen we als een soepele wijnsoort met aangename fruitsmaken (rood en donker fruit) en vaak subtiele tannines.
- Qua bodemsoort heeft de merlot minder strenge eisen en heeft de druif niet zoveel warmte nodig als de cabernet sauvignon. Hierdoor vind je de aanplant van merlot druiven met name op wijngaarden met een kleibodem terug. Zodoende vinden we de merlot ook verspreid over de gehele wijnregio terug, maar toch is het rechterdeel van Bordeaux volgens kenners het beste deel om dit druivenras te groeien.
- De merlot is een druif die sneller rijp is en mede hierdoor zijn koelere omstandigheden gunstiger. Dit is dan ook exact waardoor een kleibodem beter is voor dit druivenras.
Cabernet Franc
- Goede cabernet franc wijn herken je aan een flinke zuurgraad met aroma’s van rood fruit en peperachtige invloeden.
- Als we naar de bodemsoorten kijken dan is een kiezel-, zand- of kleibodem het beste voor dit druivenras. Daarnaast kan deze druif redelijk wat kou hebben en hierdoor ontwikkelt deze zich goed in Bordeaux.
Waarom vind je veel blends terug in deze regio?
Het klimaat van Bordeaux is suboptimaal voor de ontwikkeling van sommige druivenrassen en mede hierdoor maken wijnmakers frequent blends. Dit zijn wijnen waarin verschillende druivenrassen samenkomen. Wanneer een jaar relatief fris qua temperatuur is geweest in Bordeaux rijpt de cabernet sauvignon moeilijk doordat deze druif warmte nodig heeft. Een gebrek aan warmte leidt tot scherpere smaken in de wijn. Hierdoor is een bepaalde mate van verzachting nodig in de smaak en dit is exact wat de merlot te bieden heeft, doordat dit druivenras zich eenvoudiger ontwikkelt in deze regio. En dan is er ook nog de cabernet franc die wijnmakers kunnen kiezen om hun blend aan te vullen als de omstandigheden daarnaar vragen. Vaak zien we terug dat de cabernet franc slechts een klein aandeel in de totale blend heeft, maar toch geeft dit een wijn vaak net dat beetje extra.
Ontdek Bordeaux wijnen uit ons aanbod
Ons eigen aanbod aan wijnen uit Bordeaux bestaat uit wijnen van kleinere producenten die we met zorg hebben uitgekozen. Het overgrote deel van de wijnen die je hier terugvindt zijn rode wijnen, maar ook vind je enkele witte wijnen terug. Onderstaand zetten we drie soorten voor je op een rijtje.
- Chateau La Besage Grande Cuvee Bergerac
- Dit is een blend van merlot, cabernet sauvignon en cabernet franc druiven. De merlot zorgt voor fruitige invloeden en een subtiele soepelheid. De cabernet sauvignon en cabernet franc voegen diepgang en complexiteit toe. Deze wijn is 12 maanden in eikenhout gerijpt. Vol van smaak met hints van rood en donker fruit, zoethout, vanille, mokka en tannines.
- Chateau La Chapelle Des Landes Lussac-Saint-Émilion
- Deze rode wijn maken de wijnmakers van cabernet sauvignon, cabernet franc én merlot druiven. Dit is een soepele rode mijn met toegankelijke smaken.
- Kenmerkend voor de smaken van deze wijn zijn de tonen van donker fruit. Bessen- pruimenhints kun je hier voornamelijk in ontdekken met een toets van bramen die dit aanvult.
- Deze rode wijn maken de wijnmakers van cabernet sauvignon, cabernet franc én merlot druiven. Dit is een soepele rode mijn met toegankelijke smaken.
- Chateau du Moulin Rouge Haut-Médoc
- Dit is een blend van merlot, cabernet sauvignon en cabernet franc, waarbij het aandeel van de eerste twee druiven 90% is. Hierdoor zie je ook hier de voorliefde van wijnmakers voor het gebruik van meerdere druivenrassen terugkomen. De druiven zijn afkomstig van 40 jaar oude wijngaarden en deze wijn rijpt 12 maanden in eikenhout.
- Redelijk vol van smaak met smaakvolle tonen van rood fruit, chocolade, noten en wat tannines.
- Dit is een blend van merlot, cabernet sauvignon en cabernet franc, waarbij het aandeel van de eerste twee druiven 90% is. Hierdoor zie je ook hier de voorliefde van wijnmakers voor het gebruik van meerdere druivenrassen terugkomen. De druiven zijn afkomstig van 40 jaar oude wijngaarden en deze wijn rijpt 12 maanden in eikenhout.
Sinds 2016 ben ik werkzaam bij DrankDozijn als online marketeer. Dranken zijn mijn passie met whisky als absolute nummer één.
Ik voorzie je van informatie, nieuws en wetenswaardigheden via ons blog op gebied van al je favoriete dranken. Proost!