Het ijs is gebroken, whisky on the rocks;
Whisky on the rocks. Wat wordt er mee bedoeld, is het aan te raden en wat we er zelf van? vinden Aan het eind van dit blog ben jij weer helemaal bij over dit onderwerp. De term an sich is bekend, maar de oorsprong hiervan niet altijd.
Het ontstaan van whisky on the rocks
Whisky on the rocks roept bij vele een beeld op van whisky in een glas waar het vergezeld wordt met een/meerdere ijsblok(ken), maar klopt dit eigenlijk wel? Om deze vraag te beantwoorden dienen wij een terug in de tijd te gaan.
De term ‘whisky on the rocks’ is afkomstig uit Schotland. In een ver verleden werden stenen uit de rivier gebruikt om de whisky te koelen. Dit was dus letterlijk whisky on the rocks drinken, door het toevoegen van stenen. Het verkoelende effect dat de stenen hadden zorgden ervoor dat de whisky toegankelijker was en gemakkelijker gedronken kon worden.
Tegenwoordig is het toevoegen van een ijsblokje een stuk bekender. Er zijn voor- en tegenstanders, zoals dat met meerdere dingen het geval is. Een nadeel hiervan is echter het smelten van het ijs in het glas wat lijdt tot het verdunnen van de whisky. Hierdoor wordt deze vrij ‘waterig’. Een alternatief hiervoor wat vandaag de dag gebruikt wordt zijn koelstenen. Het principe hiervan is hetzelfde; de whisky wordt gekoeld, maar je hebt geen last van smeltend ijs.
Zelf hebben we een voorkeur voor pure whisky wanneer we bezig zijn om smaken/geuren te ontdekken. De smaak en geur openen zich niet zo goed als zou kunnen wanneer ijs/koelstenen worden toegevoegd. Hierdoor kunnen bepaalde geuren en smaken aan je voorbijgaan, wat zonde is bij een mooie fles whisky. Indien we enkel opzoek zijn naar een lekkere borrel die makkelijk weg drinkt, bij voorkeur op een warme dag, dan zijn ijsklontjes of koelstenen uiteraard een mooie aanvulling.
Wat is jouw mening omtrent het koelen van de whisky, kan dit of is het ‘not done’?
Sinds 2016 ben ik werkzaam bij DrankDozijn als online marketeer. Dranken zijn mijn passie met whisky als absolute nummer één.
Ik voorzie je van informatie, nieuws en wetenswaardigheden via ons blog op gebied van al je favoriete dranken. Proost!
Eens. Op zeer warme zomeravonden zoals we die in 2018 hebben gehad is het wel prettig de whisky “iets” koeler te drinken zonder hem te verdunnen.
Hi Jos, hier sluiten wij ons zeker bij aan! Voor ieder moment heb je een geschikte whisky, maar ook zeker een manier van drinken. Het belangrijkste is om jouw whisky te drinken zoals jij dat lekker vindt. 🙂