Lees meer over de verschillende soorten.
Er zijn verschillende champagne soorten die allen unieke karakteristieken bezitten. Hierdoor is er voor jou ontzettend veel te ontdekken. In dit blog lees je alles over de meest bekende soorten champagne en waarin deze van elkaar verschillen.
Voordat we meer de diepte ingaan over champagne is het goed om te weten dat de naam ‘champagne’ gebonden is aan diverse regels. Hierdoor mag wijn met bubbels enkel champagne genoemd worden als dit via deze regels is gemaakt. Voorbeelden hiervan zijn dat de productie zich beperkt tot de grenzen van de Champagnestreek in Frankrijk en dat producenten gebonden zijn aan het gebruik van een aantal geselecteerde druivenrassen. Bekende merken op het gebied van deze wijnsoort zijn onder andere Moët & Chandon en Piper-Heidsieck, maar na het lezen van dit blog weet je dat er nog véél meer te ontdekken is.
Goed om te weten is daarnaast dat andere wijnsoorten met bubbels, zoals prosecco en cava per definitie geen champagnes zijn. Men maakt ze enerzijds buiten de Champagnestreek en daarnaast op basis van andere druivenrassen.
Welke soorten champagne zijn er?
Champagne verschijnt in verschillende gedaantes op de markt, waarvan brut champagne en de demi-sec champagne de meest bekende soorten zijn, maar toch is er nog meer te ontdekken. De benamingen van de champagnes vloeien voort uit verschillen op gebied van het suikergehalte, de gebruikte druiven en het jaartal. Onderstaand nemen we je mee door de meest bekende champagne soorten op basis van smaakverschillen.
Champagne soorten: verschillen op gebied van smaak
- Brut champagne
Het overgrote deel van alle champagne soorten die we op de markt tegenkomen betreft een brut champagne. Zowel bekende als minder bekende merken maken deze variant. Goed om te onthouden is dat wanneer je ‘brut’ op het etiket ziet staan, dit om een relatief droge champagne soort gaat. Dit komt doordat een brut minder dan 12 gram suiker per liter champagne bevat.
- Demi-sec champagne
De demi-sec is, na de brut, een van de meest bekende varianten. Kenmerkend voor demi-sec champagnes is dat de smaken relatief gezien wat zoeter zijn als gevolg van een hoger suikergehalte. Wijnmakers maken een demi-sec en voegen hier tussen de 33 en 50 gram suiker per liter champagne aan toe.
- Extra brut champagne
Voor wie graag zéér droge champagne drinkt, is er extra brut champagne. Het suikergehalte van deze soort ligt tussen de 0 en 6 gram per liter, waardoor deze beduidend droger van smaak is dan een klassieke brut champagne.
- Sec champagne
De sec is een champagne die als een soort van gulden middenweg dient tussen droge en zoete champagne. Dit vloeit voort uit het gebruik van minimaal 17 tot maximaal 35 gram suiker per liter champagne. Hierdoor is een sec zoeter dan een brut, maar droger dan een demi-sec.
- Doux champagne
Voor wie champagne niet zoet genoeg kan smaken, is er de doux. Dit is de meest zoete champagne soort waarvoor wijnmakers méér dan 50 gram suiker per liter gebruiken. Dit is vooral een soort die we vroeger veelal tegenkwamen en hedendaags vaak niet meer door champagnehuizen wordt gemaakt.
Champagne soorten: verschillen op gebied van druivenrassen
Naast dat champagne op gebied van smaak onderling van elkaar verschilt, zijn er ook soorten die op basis van diverse samenstellingen qua druiven worden gemaakt. Hierdoor merk je het al; dit betreft een uiterst diverse wijnsoort. Er zijn drie druivenrassen onlosmakelijk verbonden aan de productie van champagne, waarbij de exacte verhoudingen per soort champagne of per wijnhuis kunnen verschillen.
- Chardonnay druiven: zorgen voor elegante, frisse smaakinvloeden
- Pinot noir druiven: geven body en structuur mee.
- Pinot meunier druiven: zorgen voor soepele, fruitige smaken.
Er zijn echter uitzonderingen op de regel, waardoor eens te meer de diversiteit van champagne soorten ontzettend goed naar voren komt. Champagnes die (deels) afwijken van het gebruik van alle drie de bovenstaande druivenrassen zijn of hier zelfs iets aan toevoegen, zijn:
- Blanc de Blancs champagne
Wanneer je Blanc de Blancs, wat ‘wit van wit’ betekent, op een etiket ziet staan dan betekent dit dat de champagne volledig van chardonnay druiven gemaakt is. De chardonnay druif is de favoriet van menig wijnboer en onlosmakelijk verbonden aan champagne in het algemeen. In een Blanc de Blanc champagne proef je het beste van deze druiven terug.
- Blanc de Noirs champagne
Waar de Blanc de Blancs uitsluitend chardonnay druiven bevat, zijn dit voor Blanc de Noirs champagnes enkel pinot noir of pinot meunier druiven of eventueel een mix van beide. Hoewel dit van origine blauwe druivenrassen zijn, is de champagne in de fles ‘gewoon’ helder van kleur. Dit komt doordat de druivenschillen, die de kleurstoffen bevatten, niet in aanraking met het sap komen.
- Rosé champagne
Rosé champagne kan zowel zoet als droog van smaak zijn, wat afhangt van de werkwijze van de producent. Wijnmakers kiezen in sommige gevallen om een rode bruisende wijn toe te voegen aan de champagne, zodat deze z’n roze kleur krijgt. Andere producenten laten de most (= versgeperst druivensap) enige tijd in aanraking komen met de druivenschillen, zodat deze hun kleur afgeven.
Champagne soorten: verschillen op gebied van jaargang
Champagne kenmerkt zich verder door een onderscheid tussen zogeheten vintage en non-vintage expressies, waarover je onderstaand meer leest.
- Vintage champagne
Vintage champagne staat ook bekend als champagne millésime, wat ‘met jaartal‘ betekent. Wanneer een fles een vintage (jaargang) op het etiket heeft staan, dan betekent dit dat de druivenoogst uitsluitend uit één jaar afkomstig is. Dit is over het algemeen een iets luxere champagne die je vaak als brut (kennen we de term nog?) tegenkomt en vaak langer dan gemiddeld rijpt.
- Non-vintage champagne
Ook bekend als champange sans millésime, wat ‘zonder jaartal‘ betekent. Deze champagne soort kom je vaker tegen en kenmerkend hierbij is een constante kwaliteit op smaakgebied. De wijnmakers kunnen wijnen van diverse jaren met elkaar combineren om zo karakter te creëren dat altijd hetzelfde smaakt.
Ook interessant: Lees alles over rode wijn of ontdek wijnmerk Dom Brial.
Sinds 2016 ben ik werkzaam bij DrankDozijn als online marketeer. Dranken zijn mijn passie met whisky als absolute nummer één.
Ik voorzie je van informatie, nieuws en wetenswaardigheden via ons blog op gebied van al je favoriete dranken. Proost!