Rode wijn ontdekken begint hier!
Rode wijn, de favoriet van velen, staat centraal in dit blog. Je leest hier alles over deze wijnsoort in het algemeen, over verschillende druivenrassen en uiteraard vind je hier enkele tips terug op het gebied van wijn & spijs.
Rode wijn is als begrip zijnde ontzettend breed, wat mede een resultaat is van de grote hoeveelheid beschikbare druivenrassen. Ieder druivenras brengt iets unieks mee voor de uiteindelijke wijn, waardoor jij als liefhebber ontzettend veel mogelijkheden hebt. Naast dat er ontzettend veel druivenrassen zijn, is ook de productie in uiteenlopende landen een belangrijke factor. In ieder land houdt men er eigen werkwijzen op na en ook de klimatologische omstandigheden zijn van invloed op het eindresultaat. Zoveel mensen, zoveel wensen – en dit gaat zeker op voor wijn.
Wijnlanden
Rode wijn maakt men in nagenoeg alle bekende wijnlanden. Van klassieke wijnlanden zoals Frankrijk en Italië tot ‘Nieuwe Wereldlanden’ zoals Chili en Australië; overal vind je wijnboeren terug. Het land van herkomst en de klimatologische omstandigheden zijn van invloed op de kwaliteit van de uiteindelijke wijn. Hierdoor merk je de nodige verschillen tussen wijnen van hetzelfde druivenras die uit verschillende landen afkomstig zijn. Dit is één van de reden dat het ontdekken van rode wijn ontzettend leuk is. Iedere wijn is uniek in z’n soort als gevolg van de volledige weg die de druiven hebben afgelegd. Van het klimaat waarin de druivenstokken aangeplant staan tot hoe deze geoogst en geperst worden tot de eventuele (hout)rijping die de wijn ondergaat; alles draagt (deels) bij aan het karakter van de wijn.
Druivenrassen
Op het gebied van druivenrassen die wijnmakers gebruiken voor het maken van rode wijn, is héél veel te schrijven. Er zijn namelijk meer dan 100 druivenrassen die wereldwijd gebruikt. Ieder druivenras levert unieke karakteristieken af aan de wijn en dit vloeit mede voort uit het klimaat waarin deze zich ontwikkelen evenals de wijnmethoden die de wijnmakers toepassen.
Rode wijn: dit zijn de meest bekende druiven
Onderstaand nemen we je mee door de vier meest bekende blauwe druivenrassen die de basis van uiteenlopende, heerlijke wijnen vormen. Je vindt hier ook smaakinvloeden terug die je vaak tegenkomt bij wijn die van dit druivenras gemaakt is. Onthoudt echter dat dit per wijn kan verschillen, doordat dit samenhangt met tal van factoren
- Pinot Noir
Dit is een van origine Frans druivenras waarvan wijnmakers over het algemeen zéér lichte wijnen maken die soepel en toegankelijk van smaak zijn. Pinot noir vind je hedendaags terug in diverse bekende wijnlanden. Veel voorkomende karakteristieken van de wijn, ook aroma’s genoemd, zijn deze van diverse fruitsoorten zoals aardbeien, bessen en soms florale invloeden. Des te meer zon de pinot noir druiven krijgen, des te soepeler wordt de wijn. - Merlot
De merlot druif is ook van origine een Franse druif, maar wordt daarnaast in diverse landen aangeplant. Dit is een wijn die relatief gezien al iets meer body heeft dan een pinot noir, waardoor de wijn wat voller en rijker van smaak is. Aroma’s van kersen, frambozen, kruiden en soms zelfs hints van tabak kun je hierin tegenkomen. - Cabernet Sauvignon
De cabernet sauvignon is een klassieker op het gebied van rode wijn en ook bij dit druivenras liggen de roots in Frankrijk. Cabernet sauvignon wijnen zijn over het algemeen rijk en vol van smaak. Soms gebruiken wijnmakers de druiven om een blend van meer body te voorzien, maar ook in z’n eentje houdt dit druivenras zich uitstekend staande. Over het algemeen is de wijn rijk aan aroma’s van donker fruit, hints van chocolade en soms hints van hout. - Malbec
Dit is de meest krachtige wijn van het stel en wellicht voel je ‘m al aankomen; ook de malbec is van oorsprong Frans. Toch is Argentinië hét land waar dit druivenras z’n internationale doorbraak heeft beleefd. Mocht je van vaak stevige en complexe wijnen houden, dan is de Argentijnse malbec een absolute aanrader.
Wijn & Spijs
Rode wijn combineren met eten is altijd een feest! Er is maar weinig lekkerder dan een goed glas wijn bij een heerlijke maaltijd, toch? Voordat je wijn & spijs combinaties gaat bedenken, is het van belang na te denken over de smaken van zowel de wijn als het gerecht.
Je kunt de onderstaande stelregels aanhouden voor een goede basis, om vervolgens zelf je weg hierin te vinden;
- Lichte wijnen bij lichte maaltijden;
- Krachtige wijnen bij krachtige maaltijden;
- Zoete wijn bij gerechten met een zuurtje in de smaak
- Wijn met een hoge zuurgraad bij gerechten die een zoetje in de smaak hebben.
Om dit verder in de praktijk te brengen vind je onderstaand enkele tips die je als leidraad kan aanhouden per druivenras dat we eerder in dit blog hebben benoemd.
- Pinot noir wijn is over het algemeen soepel van smaak met vaak fruitige invloeden. Door de toegankelijkheid van de wijn sluit deze goed aan bij lichte gerechten, zoals kip, groenten, tonijn, vegetarische gerechten en kleine hapjes. Bij andere licht verteerbare maaltijden zonder romige sauzen is dit ook het proberen waard.
- Bij een lekkere merlot vind je vaak fruitinvloeden terug met soms hints van zoethout of zelfs iets aardeachtigs. Mocht je graag vlees eten, probeer dan eens een merlot in combinatie met gegrild vlees, wild of lam. Daarnaast is deze rode wijn ook bij diverse kazen en maaltijden met groenten een aanrader.
- Door z’n relatief volle en krachtige smaken – zeker in vergelijking met de pinot noir en merlot – combineer je een cabernet sauvignon uitstekend met stevige(re) gerechten. Gevogelte, biefstuk, wild, lam en pittige kazen zijn enkele van de vele opties. Doordat de wijn redelijk wat body heeft, houdt deze zich prima staande naast het gerecht.
- De malbec, de meest krachtige wijn van het stel, combineer je uitstekend met complexe, stevige gerechten met uitgesproken smaken. Denk steak, diverse pikante vleesgerechten, pittige- of groentengerechten met romige sauzen. Ook voor vegetariërs is dit een aanrader, bijvoorbeeld bij paddenstoelenrisotto of tempeh.
Interessant: Ontdek de verschillende soorten champagne of bekijk direct onze rode wijn aanbiedingen.
Sinds 2016 ben ik werkzaam bij DrankDozijn als online marketeer. Dranken zijn mijn passie met whisky als absolute nummer één.
Ik voorzie je van informatie, nieuws en wetenswaardigheden via ons blog op gebied van al je favoriete dranken. Proost!