Maak eenvoudig zelf een Daiquiri.
De Daiquiri is een klassieker binnen de cocktailwereld, waardoor we je graag van een eenvoudig stappenplan voorzien. In dit blog lees je alles over de Daiquiri cocktail, het recept en natuurlijk hoe je ‘m eenvoudig zelf kunt maken met gebruik van een eenvoudig stappenplan.
Onderstaand lees je meer over het verhaal achter de cocktail. Verder naar onder vind je direct het stappenplan om zelf een Daiquiri te maken.
Een stukje uit de geschiedenis van deze cocktail
Deze cocktail staat onlosmakelijk verbonden met Cuba, maar toch zijn er meer meerdere versies van het echte verhaal erachter. Een veel gehoorde versie is dat de Daiquiri aan het begin van de 20e eeuw is ontstaan in een gelijknamig klein Cubaans stadje. Een hoofdrol binnen dit verhaal is weggelegd voor Jennings Stockton Cox, een Amerikaanse ingenieur die ten tijde van de Amerikaans-Spaanse oorlog in 1898 neerstreek in het stadje voor zijn werk. In die tijd bevonden zich veel Amerikanen in Cuba, mede door de ijzermijnbouw, en Jennings Stockton Cox was een van de eersten die leiding gaf aan een expeditie daar.
De heren die onderdeel uitmaakte van de groep van Stockton Cox, kregen een mooi salaris, voldoende Cubaanse sigaren en werden tevens maandelijks getrakteerd op een portie lokale rum: Bacardi Carta Blanca. Het viel de Amerikanen op dat de lokale Cubaanse werkers de rum veelvuldig aan hun koffie toevoegden, waardoor de Amerikanen zelf ook begonnen te experimenteren. Naar verluidt besprak Stockton Cox het onderwerp van cocktails maken op een dag met een collega op basis van ingrediënten die zij op dat moment tot hun beschikking hadden; rum, limoen en suiker.
Er is ook een iets andere versie van het verhaal die verteld is door de kleindochter van Stockton Cox. Zij gaf aan dat haar grootvader tijdens een afspraak met Amerikaanse gasten drank wilde serveren, maar geen gin meer voor handen had. Gin was toentertijd mateloos populair in Amerika, maar gezien dit op was moest Stockton Cox improviseren. Hij beschikte nog wel over rum en bedacht toen een oplossing.
In plaats van zijn gasten rum puur te laten drinken, besloot hij hier limoen en suiker aan toe te voegen om de smaken aangenamer te maken; de Daiquiri zoals we deze hedendaags kennen. Welke variant van het verhaal ook de waarheid is, het eindresultaat is uitgegroeid tot een klassieker.
Daiquiri maken: gebruikt dit recept
Zo, je weet nu meer over de achtergrond van dit drankje. Het is tijd om zelf een klassieke Daiquiri te maken met gebruik van het onderstaande cocktailrecept. De benoemde hoeveelheden zijn voor het serveren van één glas, waardoor je er ook eenvoudig mee aan de slag kunt gaan indien je meerdere glazen serveert. Volg de stappen en succes is verzekerd!
Benodigdheden:
- Shaker
- IJsklontjes
- Jigger/barmaatje
- Citrusperser
- 45 ml rum
- 10 ml suikersiroop
- Halve limoen
Plaats een mooi cocktailglas van te voren enige tijd in de koelkast, zodat dit lekker koud is. Pak je shaker erbij en vul deze met voldoende ijsklontjes. Schenk 45 ml rum en 10 ml suikersiroop in de shaker met gebruik van je jigger/barmaatje. Vervolgens pak je je citrusperser erbij, pers je het sap van een halve limoen uit en voeg je ook dit toe aan de shaker.
Schud de inhoud goed door elkaar totdat je condens op de shaker ziet, dan is het pas koud genoeg. Schenk de inhoud vervolgens uit in het glas zonder de toevoeging van ijs. Je glas is immers al koud van het koelen. Garneer met een limoenschijfje en zie daar; we hebben zelf een Daiquiri gemaakt. Nu is het tijd om heerlijk te genieten!
Nog een blog lezen? Maak cocktails met de Kuyper of lees alles over Tanqueray.
Sinds 2016 ben ik werkzaam bij DrankDozijn als online marketeer. Dranken zijn mijn passie met whisky als absolute nummer één.
Ik voorzie je van informatie, nieuws en wetenswaardigheden via ons blog op gebied van al je favoriete dranken. Proost!