Ontdek de geschiedenis van rum.
Geniet jij ook zo erg van je favoriete rum? Wij ook! Reden te meer om eens dieper in te gaan op de geschiedenis van rum, hedendaags een van de meest populaire dranksoorten. Je leest hier over verschillende ontwikkelingen die uiteindelijk tot de dranksoort hebben geleid, zoals we deze vandaag de dag kennen.
Lees meer over de oorsprong
Rum is als dranksoort een geliefd onderdeel van vele populaire mixdranken en cocktails, maar wist je dat er heel wat aan voorafgegaan is om tot deze dranksoort te geraken? Er doen verschillende verhalen de ronde over waar rum exact vandaan komt.
Een veelvoorkomende versie is dat de basis in de 15e eeuw is gelegd met het verkennen van de ‘Nieuw Wereld’. Suiker was in deze periode een belangrijk koopwaar, waardoor ontdekkingsreiziger Christoffel Columbus suikerrietzaden meenam op zijn zeereis om voor de handel te gebruiken. Hij was ervan overtuigd naar India te varen, maar eindigde uiteindelijk in Centraal-Amerika. Dit was wellicht niet helemaal zijn bedoeling, maar voor de zaadjes was dit geen probleem. Deze werden aangeplant in het warme klimaat en groeiden hier uitstekend.
Met het planten van de zaden lag de basis van rum er, maar toch distilleerde men nog niet. Het duurde nog honderden jaren voordat men dit deed op basis van een bijproduct van suikerriet: melasse. Dit is uitermate geschikt om rum te vervaardigen en het warme Caribische klimaat zorgde ervoor dat het suikerriet zich optimaal ontwikkelde. Plantagehouders kwamen er in de 16e eeuw achter dat ze, door het distilleren van het bijproduct van hun suikerriet, relatief veel winst konden maken. Hierdoor werd met grote aandacht gewerkt aan het vervaardigen van deze drank.
Een belangrijke ontwikkeling in de geschiedenis van rum
Rum is hedendaags natuurlijk een ontzettend diverse dranksoort. We onderscheiden verschillende rum soorten, waaronder bruine en witte rum. Het leek nog niet op de drank zoals wij deze hedendaags kennen, doordat de drank in het verleden van een relatief slechte kwaliteit was. Het was bitter, scherp en rook ietwat vreemd. Ondanks de soms wat twijfelachtige kwaliteit was het uiterst populair. Het was dé favoriete drank van maritieme kolonisten die in Centraal-Amerika gestationeerd waren. Via schepen kwam de drank in andere delen van de wereld terecht, waar het ook uiterst populair werd. Zo verspreide rum zich eenvoudig over de gehele wereld.
Er is nog een hele belangrijke ontwikkeling geweest die de productie enorm opschroefde en een belangrijke bijdrage in de geschiedenis van rum heeft geleverd: de kolomdistillatie. In 1848 deed dit zijn intrede in het Caribisch gebied waarmee massaproductie een feit werd en het de gehele wereld over ging. Met de kolomdistillatie stookte men in een continu proces alcohol die van een veel hogere kwaliteit was dan voorheen. En er werd meer geproduceerd, erg handig zodat aan de als maar toenemende vraag voldaan kon worden.
De populariteit van rum bleef toenemen en met name het rum merk Bacardi, opgericht in 1862, droeg hieraan bij. De rum die zij vervaardigden was zacht, puur en erg toegankelijk. Hiermee onderscheidden zij zich van producenten op de Caribische eilanden waar zij vooral donkere en krachtige rum vervaardigden.
Rum in de twintigste eeuw
We spoelen een stuk vooruit in de tijd, naar de twintigste eeuw. Rum was ontzettend populair in Amerika en met name tijdens de Drooglegging (1920-1933), door de grote schaarste. De populariteit van deze drank was echter niet volledig opgewassen tegen de Grote Depressie van Amerika (1929-1939). Deze depressie had een relatief grote invloed op de wereldwijde rum consumptie die als gevolg hiervan omlaag ging, waardoor uiteindelijk tal van producenten de deuren sloten.
Rum kende rond de Tweede Wereldoorlog weer een stijging in de populariteit. Dit kreeg een enorme boost op het moment dat Bacardi voor het eerst hun witte rum op de markt bracht. Hedendaags staat deze expressie bekend als de Bacardi Carta Blanca. De Bacardi firma bleek een meester op het gebied van marketing te zijn en speelde handig in op de vraag vanuit de markt naar minder complexe dranken.
De opmars van Bacardi
De rum stijl van de Caribische eilanden was niet voor iedereen geschikt en hier speelde het Cubaanse rum merk handig op in. Zo toonaangevend als Bacardi was, zorgde dit er tevens voor dat meer en meer producenten zich op lichtere rum toespitsten. Dit had als gevolgd dat het overgrote deel aan bruin rum enkel nog op de binnenlandse markten geconsumeerd werd.
Gaandeweg de jaren ’80 en ’90 bleef witte rum uiterst populair. Dit kende wel een kleine terugval door de opmars van wodka, maar vele liefhebbers bleven rum op de lange termijn trouw. Halverwege de jaren ’90 nam de populariteit van bruin rum weer toe. Producenten hadden door dat zij zich moesten onderscheiden om weer in beeld te komen. Dit deden zij met exclusieve varianten: (langer) gerijpte rum en experimentele expressies, waarmee duidelijke verschillen zichtbaar werden. Dit laatste heeft raakvlak met informatie uit ons blog over de verschillende rum stijlen, waar we dieper ingaan op verschillende soorten.
Hiermee komt een eind aan ons blog over de geschiedenis van rum, maar er zal binnenkort meer leesvoer volgen. In een volgend blog zullen we verder ingaan op hoe rum gemaakt wordt. Zodoende bieden we je op termijn een complete gids met informatie aan. Kun je niet wachten tot het zover is en wil gelijk ons uitgebreide rum aanbod bekijken? Klik dan op de link. Mocht je nog even verder willen lezen; ontdek meer over puur drinken van deze drank.
Sinds 2016 ben ik werkzaam bij DrankDozijn als online marketeer. Dranken zijn mijn passie met whisky als absolute nummer één.
Ik voorzie je van informatie, nieuws en wetenswaardigheden via ons blog op gebied van al je favoriete dranken. Proost!