De geschiedenis van gin: drank met een verhaal.
Fan van gin? Dan wil je natuurlijk alles weten over de geschiedenis van gin en hoe dit uiteindelijk tot één van de meest populaire dranksoorten van dit moment heeft geleid. In dit blog lees je meer over het verhaal achter de drank.
De rol van Nederland in de geschiedenis van gin
Het ontstaan van gin is onlosmakelijk verbonden aan een oer-Hollandse drank: jenever. Deze drank heeft Nederland in een ver verleden op de distilleerkaart gezet. Jenever heeft als basisingrediënt de jeneverbes, een ingrediënt dat eeuwen geleden als medicijn diende. Al in de elfde eeuw werd hiermee geëxperimenteerd, toen gebeurde dit door monniken die hun dranken van smaak voorzagen door hier jeneverbessen aan toe te voegen.
We spoelen een stuk vooruit in de geschiedenis van gin. Al in de Middeleeuwen was men in de Lage Landen bekend met de productie van sterke dranken, met name de brandewijn. Het was in deze tijd populair om een wijn nogmaals te distilleren en hier vervolgens kruiden en specerijen aan toe te voegen. Denk aan jeneverbessen, anijs, koriander etc. Deze dranken gebruikte men vervolgens ter bestrijding van ziekten. De eerste jenever zou eind 16e eeuw door een Nederlander, Franciscus Sylvius, zijn gemaakt.
In de 16e en 17e eeuw ontstonden de eerste jeneverstokerijen, zoals die van het merk Bols en De Kuyper. Het idee van een gedistilleerde drank verrijken met kruiden en specerijen lijkt al enigszins op de drank zoals wij deze vandaag de dag kennen, maar toch zijn we er nog niet.
Ook Engeland heeft een aandeel
Ondanks dat het zeer aannemelijk is dat de productie in Nederland is ontstaan, is er nog een land héél belangrijk geweest voor de ontwikkeling van deze drank: Engeland. Britse soldaten die door de jaren heen in Nederland gestationeerd waren, kwamen in aanraking met jenever en namen dit mee terug naar het eigen land. Hier verbasterden zij dit naar ‘gin’ en hielden zij er hun eigen productiewijze op na.
Wat mee hielp was dat Koning William III (ook bekend onder de naam Willem van Oranje) de productie van Britse gedistilleerde dranken aanmoedigde en dat de overheid productie zonder vergunning toestond. Daarnaast zorgde een import tax op buitenlands gedistilleerd ervoor dat men liever producten uit eigen land dronk. De productie steeg enorm snel, maar de kwaliteit van de dranken lieten echter te wensen over. We zijn er nog niet, de geschiedenis van gin gaat verder.
London is het epicentrum in de geschiedenis van gin
In Londen distilleerde men gedurende de 18e eeuw actief vanuit huis. Kenmerkend hierbij is dat de gin van die tijd vaak verrijkt werd met terpentijn. Dit zorgde voor houtachtige smaakinvloeden om karakteristieken van de jeneverbes te balanceren, maar tegelijkertijd was dit schadelijk voor de gezondheid. Dit leidde op termijn tot de ‘gin craze‘, een periode van de drank rijkelijk vloeide maar dit tegelijkertijd voor maatschappelijk onrust zorgde. Dit speelde zich met name af in de onderste lagen van de bevolking doordat het drankmisbruik hier het grootst was. Gin verloor in aanzien en werd zelfs enige tijd als ‘sociaal onaanvaardbaar’ bestempeld in Engeland.
Pas rond 1820 veranderde dit. De drank werd toen breder geaccepteerd en het liet zich ook steeds vaker in Noord-Amerika zien. De populariteit nam hier gestaag toe, mede doordat gin veelvuldig onderdeel van cocktails was. De Amerikanen waren gek op het aromatische karakter van deze drank. Na de Tweede Wereldoorlog kreeg de populariteit een enorme boost. Tal van Amerikaanse sterren verschenen toen in de media en gaven aan dat gin hun favoriete drank was. Dit hield enkel niet héél lang stand. Al snel moest gin wijken voor wodka, doordat de vraag naar een meer neutrale drank groter werd.
Is er een verschil tussen jenever en gin?
Hoewel gin afstamt van jenever en veel met de drank gemeen heeft, met name de aanwezigheid van jeneverbessen, zijn de eindproducten toch echt verschillend. Het is vastgelegd dat gin een alcoholpercentage van minstens 37,5% moet hebben, waarmee het zich ook onderscheidt van jenever.
Verder had jenever in het verleden moutwijn als basis, deze jeneversoort staat hedendaags bekend als oude jenever. Deze drank wordt middels een pot stil ketel vervaardigd en rijpt mogelijk nog enige tijd op eikenhouten vaten. Dit geeft de drank typische moutachtig karakter dat heel anders dan dit van menig gin.
Jonge jenever daarentegen vertoont wel gelijkenissen met gin, doordat neutrale graanalcohol hier de basis vormt. Verder distilleert men hier via een kolomdistillatie, iets wat ook in de gin industrie wordt gedaan. Deze manier van distilleren verscheen in de 19e eeuw op het toneel en zorgde ervoor dat er meer geproduceerd kon worden, terwijl de kosten omlaag gingen door het gebruik van goedkopere grondstoffen. Ondanks enkele overeenkomsten zijn toch ook jonge jenever en gin verschillend van elkaar.
Dit blog is het begin van een serie waarin we gin in de meest brede zin verder uitlichten. In een volgend blog lees je meer over hoe gin wordt gemaakt.
Sinds 2016 ben ik werkzaam bij DrankDozijn als online marketeer. Dranken zijn mijn passie met whisky als absolute nummer één.
Ik voorzie je van informatie, nieuws en wetenswaardigheden via ons blog op gebied van al je favoriete dranken. Proost!