Ontdek de chardonnay!
De chardonnay is een favoriet van menig witte wijnliefhebber. In dit blog lees je meer over dit populaire druivenras in de breedte; van algemene feiten tot de smaak van de wijn. Natuurlijk delen we ook enkele van onze favorieten.
Lees meer over dit druivenras
Het verhaal van de druif begint geruimte tijd geleden in het gelijknamige dorpje gelegen in de Bourgogne (Frankrijk). Hiervandaan hebben de druiven zich in de loop der jaren over de hele wereld verplaatst; hedendaags kom je de druif nog steeds tegen in Frankrijk, maar we kennen ook een chardonnay uit Chili, Zuid-Afrika en nog véél meer wijnlanden.
Wat dit druivenras kenmerkt, is dat het zich eenvoudig aanpast aan de bodem en het klimaat. Dit is dan ook de reden dat je de chardonnay in uiteenlopende landen tegenkomt. De klimatologische factoren die per land, regio of zelfs wijngaard kunnen verschillen, vertalen zich dan ook door naar het karakter van de wijn. Hierdoor zijn er de nodige verschillen op het gebied van smaak te ontdekken, maar daarover volgt straks meer.
Wat er verder voor zorgt dat dit druivenras de favoriet van menig wijnboer- en liefhebber is, is de veelzijdige inzet ervan. Er zijn heerlijke monocépage wijnen op basis van dit ras, wat betekent dat een wijn volledig op basis van één druivenras is vervaardigd. Maar ook als onderdeel van een blend kan de chardonnay een wijn nét dat beetje extra geven.
Dus naast dat de aanplant in verschillende landen en klimaten mogelijk is, kunnen wijnmakers de uiteindelijke wijn ook nog eens op verschillende manieren inzetten. Tot slot: wist je dat de chardonnay ook een belangrijke rol speelt bij de productie van champagne? Zo zie je maar; dit is nagenoeg een alleskunner.
Hoe smaakt chardonnay?
Het is een vraag die menig wijnliefhebber zich vast wel eens heeft gehad of voorbij heeft horen komen; ”is een chardonnay droog of zoet?” Het antwoord hierop is: droog. De daadwerkelijke smaak van chardonnay wijn hangt echter samen met waarvandaan de wijn afkomstig is. Zoals je net las, past dit druivenras zich eenvoudig aan bij verschillende klimatologische omstandigheden en dit vertaalt zich dan ook door naar de smaak van de wijn.
Verschillende klimaten, verschillende smaken!
Een chardonnay uit Frankrijk zal anders smaken dan een chardonnay uit Chili, maar toch is de basis van de wijn hetzelfde; de smaak is droog. Goede richtlijnen om te gebruiken zijn de volgende:
- Wanneer de wijn uit een relatief koel klimaat (bijv. Frankrijk) komt, dan heeft de wijn vaak meer zuren en vind je hierin klassieke fruitaroma’s terug, zoals appel en citroen. De wijn is droog van smaak en vaak wat strakker van karakter.
- Indien de wijn juist uit een iets warmer klimaat afkomstig is (bijv. Italië), dan zijn de wijnen vaak wat levendiger van smaak. Vaak kom je hierin dan subtiele aroma’s tegen zoals appel, peer en bijvoorbeeld meloen. Je merkt hierbij al dat de wijn wat soepeler in de mond is.
- Komt de chardonnay uit een land waar het relatief gezien écht warm is (bijv. Chili), dan vind je vaak tropische fruittinten terug in de wijn. Denk aan ananas, mango of bijvoorbeeld perzik. Deze variant is het meest levendig, maar tegelijkertijd ook weer het minst ‘klassiek’.
Houtrijping
Naast dat de klimatologische omstandigheden van invloed zijn voor het karakter van de wijn, geldt dit ook voor de werkwijze van de producent. Een bekend verschijnsel is bijvoorbeeld dat chardonnay wijnen een houtrijping ondergaan. Mocht je je afvragen wat voor effect dit heeft op de wijn; deze wordt over het algemeen wat vettiger en ronder van smaak.
Wellicht heb je wel eens gelezen dat een chardonnay een romige botersmaak heeft of prominent aanwezig tonen van vanille heeft. De kans is dan aanwezig dat de wijn op hout gerijpt is. Vaak vind je dit terug in productomschrijvingen van een wijn omdat het als een kwaliteitskenmerk gezien wordt. Toch is een houtrijping niet allesbepalend, je moet immers maar net van deze karakteristieken houden. En laat smaak nu net iets persoonlijks zijn.
Direct beginnen? Probeer deze chardonnay soorten
Je weet nu dat chardonnay wijnen onderling erg van elkaar kunnen verschillen. Dit is iets wat je dan ook zeker tegenkomt binnen ons aanbod aan wijnen. Om de keuze voor jou relatief eenvoudig te maken, geven we graag drie van onze eigen favorieten weer met een korte smaaknotitie.
- La Sereine Chablis
De Le Sereine Chablis is een must try voor de liefhebbers van deze wijnsoort, doordat deze volledig op basis van dit druivenras is vervaardigd (monocépage, ken je de term nog?). Een chablis smaakt overduidelijk anders dan de overige wijnen uit dit rijtje als gevolg van het specifieke klimaat waarin de druivenstokken aangeplant staan. Dit is een échte Franse chardonnay waarin je aroma’s van appel en peer tegenkomt met tevens licht minerale invloeden. - La Garrigue Limoux
De La Garrigue Limoux is een klassieker. We schreven eerder al dat de kans aanwezig is dat je bij een op hout gerijpte chardonnay boterige of romige smaakinvloeden tegenkomt met tevens hints van vanille; dit en meer vind je terug in de La Garrigue Limoux. Het eikenhout geeft de wijn meer diepgang en structuur mee, iets wat het ontdekken waard is. - El Pais Chardonnay
Een toegankelijke en levendige Chileense chardonnay uit de ‘Nieuwe Wereld’. Ook in dit land maken ze heerlijke wijnen op basis van dit druivenras. Voor wie graag iets meer de exotische kant van dit druivenras ontdekt, is er de El Pais. Verwacht tropische smaakinvloeden van banaan en meloen met hieromheen delicate tonen van citrus.
Meer over dit druivenras? Lees over de verschillen tussen chardonnay en sauvignon blanc of leer hoe je een chardonnay met eten combineert.
Ook interessant: lees alles over de sauvignon blanc.
Sinds 2016 ben ik werkzaam bij DrankDozijn als online marketeer. Dranken zijn mijn passie met whisky als absolute nummer één.
Ik voorzie je van informatie, nieuws en wetenswaardigheden via ons blog op gebied van al je favoriete dranken. Proost!