Ben je bekend met de term cask strength whisky? Zo niet, misschien dat ‘whisky op vatsterkte’ je meer zegt. Eigenlijk geeft dit al aan wat de term inhoudt, maar toch is er een hoop over te delen waardoor we dit hier bundelen. Interessant leesvoer voor de whiskyliefhebber die graag whisky met (vaak) een hoog alcoholpercentage drinkt.
Wat is cask strength whisky?
Indien je nog redelijk nieuw in de whiskywereld bent, dan raden we aan eerst meer over het productieproces van whisky te lezen voordat je hiermee verdergaat. Mocht je hier al een stuk meer over weten, dan houden we je niet langer in spanning en gaan we het hebben over het onderwerp waarvoor je hier gekomen bent.
De term cask strength hangt samen met het alcoholpercentage van whisky. Specifiek gaat het hier om whisky die op cask strength, oftewel ‘vatsterkte’, gebotteld wordt. De whisky wordt afgevuld op flessen op hetzelfde alcoholpercentage als dat het in het vat had, zonder dat men er water aan toevoegt om het alcoholpercentage te verlagen. Doorgaans ligt dit tussen de 50-65% alcohol, maar dit is geen verplichting. Ook whisky op een lager alcoholpercentage kan whisky op vatsterkte betreffen; zolang het maar gebotteld wordt op het alcoholpercentage dat de whisky in het vat heeft zonder toevoeging van water.
Een veel voorkomend verschijnsel bij whisky is dat er water aan de inhoud in de vaten wordt toegevoegd net vóórdat het afvullen op flessen plaatsvindt. Dit gebeurt met als doel om het alcoholpercentage te verlagen en zo de gewenste drinksterkte te bereiken. Dit is veelal 40-46% alcohol. Dit ‘afwateren’ zoals dit heet, gebeurt verder om consistentie op smaakgebied te creëren zodat je favoriete whisky in principe altijd hetzelfde smaakt. Ook maakt dit de whisky toegankelijker voor een groter publiek. Niet iedereen is immers fan van drank met zo’n hoog alcoholpercentage.
Hoe beïnvloedt dit de smaak?
Wanneer eikenhouten vaten gevuld worden met een vers distillaat, dan zijn de smaken van dit distillaat nog wat eentonig. Het unieke karakter van de distilleerderij komt hier uiteraard wel in terug, maar de verdere diepgang op smaakgebied ontbreekt nog. Met verloop van tijd verrijkt het eikenhout het distillaat op gebied van geur en smaak en krijgt dit meer karakter. De whisky in het vat ontwikkelt zich tot intens en robuust van smaak, wat tot dé kenmerkende karakteristieken van cask strength whisky behoort.
Whisky die onder de noemer ‘cask strength’ valt, heeft veelal een hoog alcoholpercentage – vaak ligt dit tussen de 55-60% alcohol. Toch zijn er ook whisky’s die op vatsterkte gebotteld worden, maar een alcoholpercentage hebben dat een stuk lager ligt. Denk aan whisky’s die enkele tientallen jaren hebben gerijpt. Door de jaren heen treedt er verdamping op, de zogeheten ‘angles share’, waardoor het alcoholpercentage van de whisky in het vat met de tijd afneemt. Desondanks kan men nog steeds de whisky afvullen op de sterkte die het in het vat heeft zonder hieraan water toe te voegen. Zodoende noemen ze dit nog steeds cask strength.
Hoe drink je cask strength whisky?
Hoewel een hoog alcoholpercentage wellicht niet iedereens voorkeur heeft, biedt het wel voordelen:
- Het biedt je de mogelijkheid whisky in z’n ‘pure’ vorm te ontdekken, rechtstreeks uit het vat.
- De smaken zijn vaak een stuk intenser als gevolg van een hoger alcoholpercentage.
- Jij krijgt de mogelijkheid om zelf ‘blender’ te spelen, doordat jij bepaalt of en hoeveel water je toevoegt aan je glas zonder dat dit al gedaan is bij de distilleerderij en jij hier verder geen invloed meer op hebt.
- Misschien kom je soms wel eens een whisky tegen op 40-46% alcohol die lekker smaakt, maar net dat beetje power ontbeekt om écht aan je smaak te voldoen. Als het een cask strenght whisky was geweest, had je zelf naar wens water kunnen toevoegen om tot de ideale sterkte te komen.
Je drinkt cask strength whisky zoals jij het wilt, puur, over ijs of met water. Een veel voorkomend verschijnsel is het toevoegen van waterdruppels. Voeg – indien gewenst – een/meerdere druppe(s) water toe aan je glas met een pipet of een theelepel. Begin met twee kleine druppels en beoordeel de whisky dan om te zien of de smaken naar wens zijn. Indien dit niet het geval is, voeg dan nogmaals een of twee druppel(s) toe. Je merkt al snel dat met ieder druppeltje dat je toevoegt, kleine veranderingen optreden in de smaak. De whisky zal zich meer openen en tegelijkertijd toegankelijker worden
Feiten over whisky op vatsterkte
Doorgewinterde whisky-liefhebbers, of fans van whisky die over méér power beschikken, zijn vaak gek op whisky op vatsterkte. Wanneer je voor cask strength whisky kiest, kies je voor een drank die intens van karakter is. Dit is een direct gevolg van het hoge alcoholpercentage. Er zijn een aantal interessante feiten te delen over deze whisky.
Dit vormt het slotstuk van dit artikel doordat we hiermee de belangrijkste informatie samenvatten.
- Cask strength whisky staat garant voor krachtige whisky
We weten nu dat de term ‘cask strength’ duidt op whisky die op hetzelfde alcoholpercentage wordt afgevuld als deze in het vat had. Dit betekent dat er geen water wordt toegevoegd om het alcoholpercentage te verlagen.
- Zelf de keuze om wel of geen water toe te voegen
Tegelijkertijd zorgt het niet afwateren van de whisky ervoor dat jij, als drinker, de mogelijkheid hebt om zelf te beslissen of je wel of geen water toevoegt. Wanneer een whisky te sterk voor je is, kan je deze toegankelijker maken door wat druppels water toe te voegen. - Intense smaakbeleving
Soms heb je gewoon zin in een intense smaakbeleving of wil je whisky beoordelen op een manier zoals de makers ‘m voor ogen hadden: puur en op volle sterkte. Voor dat soort momenten is er geen betere whisky dan whisky op vatsterkte. - Vaak gelimiteerd in oplage
In de praktijk zien we veelal terug dat whisky die op vatsterkte gebotteld wordt, tot op een bepaalde hoogte gelimiteerd is. Toch gaat deze vlieger niet altijd op, maar mochten limited editions iets zijn dat jouw aanspreekt, dan is dit leuk meegenomen. Het voegt uiteraard verder niets toe aan de smaak.
Sinds 2016 ben ik werkzaam bij DrankDozijn als online marketeer. Dranken zijn mijn passie met whisky als absolute nummer één.
Ik voorzie je van informatie, nieuws en wetenswaardigheden via ons blog op gebied van al je favoriete dranken. Proost!
Altijd leuk om je blogs te lezen Danny.