Campbeltown whisky: afkomstig uit een regio met historie.
Campbeltown whisky heeft een lange en roerige geschiedenis. Deze regio was op de top van z’n kunnen groots met maar liefst 34 actieve distilleerderijen, terwijl dit hedendaags op één hand te tellen is. Hoe dit heeft kunnen gebeuren? Dit en véél meer lees je in dit blog.
Periodiek lichten we één van de Schotse whiskyregio’s uit om uiteindelijk een complete gids aan te bieden. We begonnen deze serie met een blog over Highland whisky, waarna Speyside whisky volgde. Hier lees je alles over Campbeltown whisky, de geschiedenis die hier achter schuilgaat en lichten we belangrijke hoogte- en dieptepunten uit de historie uit.
Een regio met lange distilleertradities
Campbeltown ligt in het oosten van het Schotse schiereiland Kintyre en bevindt zich relatief dicht bij het vasteland (zie afbeelding hieronder). Deze regio was in de 19e eeuw een serieuze speler in de whiskywereld met op het hoogtepunt maar liefst 34 actieve distilleerderijen. De aanwezigheid van een baai zorgde er al vroeg voor dat de whisky gemakkelijk op transport ging. Vanuit hier ging het naar grote binnenlandse steden zoals Glasgow, maar ook overzees naar Amerika.
In eerste instantie was dit een voordeel, waardoor veel distilleerderijen zich optimaal ontwikkelde. Later bleek de export echter een nadeel, daarover zo meer. Het aantal distilleerderijen was rond 1850 al gehalveerd en vanaf hier bleef het bergafwaarts gaan.
De belangrijkste reden: een daling in de kwaliteit van Campbeltown whisky. De regio heeft een onderscheidende whiskystijl die in de 19e eeuw zowel in het binnen- als buitenland bijzonder populair was. Toen het allemaal nog iets rooskleuriger was en distilleerderijen zéér veel vraag hadden, besloten sommige producenten zich echter meer op massaproductie toe te leggen wat ten koste van de kwaliteit ging. Whisky uit deze regio was populair onder blenders, maar toen de kwaliteit afnam, hield dit snel op.
Tel daarbij op dat aan het begin van de twintigste eeuw de Eerste Wereldoorlog plaats vond, wat tot een algemene consumptieafname van (blended) whisky leidde. Om het allemaal nog nét even erger te maken, kreeg Amerika de drooglegging voor z’n kiezen. Hierdoor was de regio in één klap zijn belangrijkste exportmarkt kwijt. De vraag bleef dalen en distilleerderijen sloten hun deuren. Er waren slechts twee firma’s die deze crisis overleefden: Glen Scotia en Springbank.
De oudste en nog actieve Campbeltown whiskydistilleerderijen uitgelicht
De Springbank distilleerderij is het oudst van deze twee. Opgericht in 1828 door de familie Mitchell die hedendaags nog steeds eigenaar van het merk is. Bij Springbank is alles gericht op kwaliteit en ambachtelijk vakmanschap. Alle stappen uit het productieproces voeren zij zelf uit, van het mouten van de gerst tot het bottelen van de flessen.
Een bijzonder verschijnsel is dat men bij deze distilleerderij drie whiskystijlen produceert, die allen onder hun eigen merknaam de markt bereiken:
Springbank single malt whisky
Dit is de oudste whiskystijl afkomstig van deze distilleerderij. Het gebruik van licht geturfd gerst in combinatie met een tweeënhalve distillatie geeft Springbank zijn onderscheidende karakter. De huisstijl is vol en complex met vaak een ziltige randje, een stijl die bij velen in de smaak valt. Door de jaren heen zijn talloze voortreffelijke bottelingen verschenen, zowel oud als jong. Daarnaast passeren ook veelvuldig expressies die op bijzondere vaten hebben gerijpt de revue, denk aan ex-rum-, ex-port- en ex-sherryvaten.
Longrow single malt whisky
Voor het eerst in 1973 vervaardigd, als experiment van een oud-medewerker van de distilleerderij. Hij had het idee dat geturfde whisky niet alleen bij Islay thuishoorde, maar ook zeker bij Campbeltown paste. En gelijk had hij zeker! Hedendaags is Longrow whisky niet weg te denken uit het assortiment, vol, rijk en heerlijk rokerig.
Hazelburn single malt whisky
De jongste whisky toebehorend aan deze distilleerderij, Hazelburn is voor het eerst in 1997 gedistilleerd. Bekend is dat men voor deze whisky enkel met lucht gedroogde gerst gebruikt en een drievoudige distillatie toepast. Samen zorgt dit ervoor dat Hazelburn whisky licht, fruitig en subtiel qua karakter is. Leuk detail: de whisky is naar een oude Campbeltown distilleerderij vernoemd.
Glen Scotia is de andere Campbeltown distilleerderij, opgericht in 1832, waardoor ook dit merk een lange historie heeft. De whiskystijlen van met name Springbank en Longrow voeren de boventoon wanneer het op deze regio aankomt, maar Glen Scotia mag er ook zeker wezen. Typerend voor de hedendaagse huisstijl van dit merk is een veel lichter en soms zelfs ietwat grassig karakter in vergelijking met de andere giganten uit deze regio. Hierdoor zorgt dit voor een smaakvol contrast.
Zo nu en dan verschijnt er een nieuwe expressie van dit merk op het toneel. Bekijk je nu het aanbod van Glen Scotia dan vind je single malt whisky’s met oplopende leeftijden terug, beginnend bij twaalf jaar. Diverse fruitsoorten, zoetigheden en kruiden zijn bekende smaaknotities. De mate waarin dit terugkomt verschilt echter per expressie. Lijkt dit je wat? Ontdek dan het aanbod en geniet van het vakmanschap van Campbeltown.
De jongste Campbeltown distilleerderij
De familie Mitchell, eigenaar van de Springbank distilleerderij, besloot in 2004 de Glengyle Distillery op te knappen en weer in gebruik te nemen. Deze distilleerderij is tachtig jaar inactief geweest. De whisky die men hier vervaardigt, bereikt de markt onder de naam Kilkerran. De whisky kan geen Glengyle whisky genoemd worden, doordat deze naam reeds als merk geregistreerd was.
De eerste whisky van dit merk is in 2009 uitgebracht en dit begon met de Work in Progress serie. Kilkerran staat bekend om uiterst smaakvolle whisky met uiteenlopende smaaknotities, waaronder diverse fruitsoorten, butterscotch, vanille, mout en zilt.
Welke Campbeltown whisky’s moet je absoluut proberen?
Dit hangt natuurlijk erg van je persoonlijke smaakvoorkeur af. Alle whisky die men op dit schiereiland maakt, ademen vakmanschap. Het ambachtelijke staat centraal waarbij met name de Springbank distilleerderij voorloper op dit gebied is. Vraag je je af waar je kunt beginnen? Ontdek dan zeker eens ons assortiment Springbank whisky. Kies bijvoorbeeld voor de Springbank 10 years en werk vanaf daar je weg omhoog binnen het assortiment. Wil je toch een lichter whisky of juist een zwaarder geturfde variant? Maak dan de overstap naar Hazelburn of Longrow.
Ben je al bekender met deze merken? Waag dan eens de overstap naar Kilkerran of Glen Scotia. Bij de eerst genoemde kies je uit een acht of twaalf jaar oude expressie, waar de eerste op vatsterkte is afgevuld. Bij Glen Scotia vind je verschillende whisky’s met uiteenlopende smaakinvloeden terug. Van zoetigheden tot fris fruit en hout, je komt het allemaal tegen. Daarnaast vind je tevens whisky’s met oplopende leeftijden, van twaalf tot vijfentwintig jaar, waardoor er genoeg te ontdekken is.
Hiermee sluiten we dit blog af. Hopelijk heb je genoten van dit stuk over één van Schotlands mooiste whiskyregio’s. We hebben je meegenomen door de historie achter de regio, de overlevende distilleerderijen en natuurlijk de whisky. Benieuwd naar het volgende blog in deze serie? Dit gaat over whisky van de Schotse eilanden.
Sinds 2016 ben ik werkzaam bij DrankDozijn als online marketeer. Dranken zijn mijn passie met whisky als absolute nummer één.
Ik voorzie je van informatie, nieuws en wetenswaardigheden via ons blog op gebied van al je favoriete dranken. Proost!