De Kuyper likeuren: échte Nederlandse ambacht.
In dit blog staat vakmanschap van eigen bodem in de spotlight: de Kuyper likeuren. Dit merk staat te boeken als een toonaangevende speler op het gebied van uiteenlopende lekkere likeuren en binnen het assortiment heb je tal van mogelijkheden. Van Blue Curaçao tot dropshot en fruitlikeuren, de Kuyper biedt het allemaal.
Onderstaand lees je meer over de achtergrond van het merk, doordat de lange historie het belichten waard is. Ontdek het verhaal en wordt bekend met de oer-Hollandse ambacht die schuilgaat achter het brede en kleurrijke assortiment aan likeuren van de Kuyper.
De geschiedenis van de Kuyper: hoe het begon
Het verhaal achter de Kuyper dranken gaat terug tot 1695, het jaar waarin Petrus de Kuyper het familiebedrijf oprichtte. Initieel startte de firma als kuiperij waarbij het houten kuipen en tonnen maakte. Hierdoor hield het zich al indirect bezig met dranken, maar produceerde het zelf nog niet. Petrus de Kuyper had meerdere zoons en één van hen, Jan, besloot jaren laten om een distilleerderij in Schiedam te openen en zich op de gin productie toe te leggen. De basis van de Kuyper dranken is hier gelegd.
Het bedrijf groeide hard onder het bewind van Jan de Kuyper. Exportmarkten werden aangelegd en met onder andere het Verenigd Koninkrijk en Canada was het merk in verschillende landen verkrijgbaar. Toch zijn er ook tegenslagen gekend, zoals uit de historie naar voren komt. Onderstaand halen we nog enkele belangrijke of interessante momenten uit de geschiedenis aan.
In voor- en tegenspoed
Tussen 1795 en 1813, een periode waarin Napoleon aan de macht was, was de export vanuit Europa naar het Verenigd Koninkrijk verboden. Voor de Kuyper betekende dit dat een belangrijke afzetmarkt onbereikbaar was geworden. Desondanks hield de familie tijdens deze periode de rug recht. Er worden zelfs tussen 1804 en 1816 meerdere binnenlandse distilleerderijen opgekocht, waaruit hun financiële kracht blijkt.
Gedurende de tweede helft van de 19e eeuw neemt de vraag naar Nederlands gedistilleerde dranken in het buitenland toe, waardoor de Kuyper kan floreren. Noord-Amerika is de belangrijkste afzetmarkt van het merk, maar de dranken gaan ook naar andere delen van de wereld. Een belangrijke klant is het Britse Matthew & Clark (hedendaags nog steeds actief) wat dranken van de Kuyper voor zowel de Britse markt als Britse koloniën kocht. Rond 1870 gaat 85% van de export naar het Verenigd Koninkrijk en Canada toe.
Door de jaren heen blijft men bezig met het uitbouwen van het merk. Meerdere lastige periodes volgen, waaronder de Amerikaanse drooglegging en de Eerste Wereldoorlog. Desondanks overwint het bedrijf alle tegenslagen en komen zij hier sterker uit. In de 20e eeuw groeiden zij uit tot een wereldwijd gerespecteerde naam die in alle uithoeken van de wereld verkrijgbaar was. Een belangrijke ontwikkeling is dat sinds 1920 de Kuyper likeuren begon te produceren. In de daaropvolgende jaren, ontwikkelden zij bijna twintig variaties. Vandaag de dag plukt het bedrijf hier de vruchten van; De Kuyper likeuren zijn onmisbaar in de internationale cocktailwereld en de basis hiervoor is geruime tijd geleden gelegd.
De Kuyper likeuren vandaag de dag
Het aanbod van de Kuyper dranken is breed en divers waarbij het allemaal om één ding draait: smaak! Om een constante hoge kwaliteit te waarborgen worden verschillende technieken toegepast om zo puur mogelijke smaken uit de ingrediënten te krijgen:
- Distilleren; het scheiden van twee of meer vloeistoffen door verdamping.
- Macereren: het weken van ingrediënten in een mengsel van alcohol en water om op deze wijze de smaak hiervan te onttrekken.
- Percolatie: een dynamisch proces waarin een mix van alcohol en water continue door een luchtdichte tank stroomt, waarin zich tevens een mand met gaten bevind. In deze mand liggen ingrediënten en deze verrijken uiteindelijk de mix van alcohol en water met hun aroma’s en smaken.
Wat valt onder de Kuyper Likeuren?
Genoeg historie, we gaan het over lekkere dranken hebben! Het assortiment aan de Kuyper likeuren is breed, kleurrijk en rijk aan smaak is. Het assortiment verdeelt men onder in verschillende categorieën waarvan de onderstaande het bekendst zijn;
- Essentiële mixers, zoals de Kuyper Blue Curaçao, Crème de Cassis en Crème de Cacao.
- Variaties voor traditionele cocktails; de Kuyper Watermelon, aardbei en ananas.
- Specialiteiten waarvan de Kuyper Dropshot en Peachtree al jaren een favoriet van velen zijn.
Het assortiment is nóg een stuk diverser dan wat wij hierboven delen. Deze en vele andere dranken van de Kuyper vind je terug bij ons in de webshop. Historie en innovatie komen samen binnen het aanbod; je vindt hier klassiekers terug zoals gin, jenever en vieux, maar ook moderne likeuren en een relatief nieuwe naam zoals Dropshot. De diversiteit binnen het aanbod zorgt ervoor dat er voor ieder moment een geschikte fles is. Mixdrankjes, cocktails, shotjes of ‘gewoon’ puur van je drankje genieten, je kunt alle kanten op!
Ga je binnenkort creatief aan de slag met het maken van de lekkerste drankjes? Werp dan zeker een blik op het aanbod van de Kuyper. De kans is groot dat je hier dé ideale basis voor jouw drankjes vindt. Proost alvast!
Een ander blog lezen? lees alles over XO cognac of ontdek de verschillende jenever soorten.
Sinds 2016 ben ik werkzaam bij DrankDozijn als online marketeer. Dranken zijn mijn passie met whisky als absolute nummer één.
Ik voorzie je van informatie, nieuws en wetenswaardigheden via ons blog op gebied van al je favoriete dranken. Proost!