Balvenie Stories: Speyside whisky die het ontdekken waard is.
Balvenie Stories is een nieuwe whiskyserie afkomstig van deze geliefde Speyside distilleerderij. Iedere expressie vertelt het verhaal achter de ambacht en en de productie van deze whisky’s. Fan van Balvenie of goede whisky in het algemeen? Lees dan verder.
Met de Balvenie Stories brengt deze distilleerderij in één keer drie whisky’s op de markt die variëren in leeftijd en karakter. De serie vertelt verhalen in een vloeibare vorm. Op deze wijze krijgen whiskydrinkers van over de gehele wereld de mogelijkheid om meer over de ambacht van het merk te weten te komen. Iedere Balvenie whisky vertelt zijn eigen verhaal op basis van input van verschillende (oud-)medewerkers die hierbij betrokken waren.
De kern van ieder verhaal zit verweven in de titel van iedere expressie, maar toont zich ook op de fraai vormgegeven verpakkingen. We houden je niet langer in spanning, onderstaand lees je meer over de whisky’s van de Balvenie Stories serie.
Deze 12 jaar oude whisky is de jongste telg uit de serie
- Balvenie 12 years – The Sweet Toast of American Oak
Het idee om deze 12 jaar oude Balvenie te vervaardigen kwam van Kelsey McKechnie die als Malt Master in opleiding werkzaam is bij de distilleerderij. Zij nam leiding over dit ‘project’ en werd hiervoor bijgestaan door David Stewart, al jaren verantwoordelijk voor de productie van Balvenie single malt.Belangrijk voor de rijping van deze Balvenie 12 years zijn zwaar geblakerde virgin oak vaten uit Kentucky. Vanuit Amerika gingen deze op transport naar de Speyside regio van Schotland. Hier is Balvenie whisky, gerijpt op ex-bourbonvaten, in deze virgin oak vaten overgeheveld. The Sweet Toast of American Oak is een tropische whisky met volle invloeden van kokos, vanille, bruine suiker en kruiden.</liBalvenie Stories gaat verder waar de huisstijl stopt
- Balvenie 14 years – The Week of Peat
The Week of Peat is de opvolger van de eerder uitgebrachte Balvenie 14 years Peat Week. Deze whisky is geïnspireerd op een trip die voormalig Distillery Manager, Ian Miller, in het verleden naar Islay maakte. Hier bekeek hij de productie van dichtbij om vervolgens turf gedroogd gerst voor de productie van Balvenie whisky te gebruiken. Hedendaags besteden zij één week per jaar om deze traditie in stand te houden.Ondanks dat het lijnrecht tegenover de huisstijl van het merk staat, is het niets nieuws. Integendeel zelfs, in het verleden werd uitsluitend whisky op basis van met turf gedroogd gerst gestookt en dit in alle regio’s van Schotland. Deze single malt van Balvenie kenmerkt zich door een excellente balans tussen volle toetsen van rook en lagen aan zoetigheden. Toetsen van turf, vanille, eiken, honing bloesem evenals citrus zijn aanwezig. De serie sluit af met een whisky op zéér hoge leeftijd:
- Balvenie 26 years – A Day of Dark Barley
Deze 26 jaar oude whisky, genaamd A Day of Dark Barley, is de oudste whisky van de Balvenie Stories serie. Het verhaal achter deze whisky gaat over een batch zwaar geroosterde gerst die per toeval bij de distilleerderij uitkwam. Deze zogeheten ‘chocolademout’ gebruikt men eerder voor de productie van bier dan voor whisky, maar toch besloten zij de gok te wagen.Na 26 lange rijpingsjaren was deze whisky een feit. Kenmerkend is een aangenaam en zacht karakter dat gepaard gaat met een ongekende complexiteit. Duidelijk aanwezige toetsen van rook en eiken komen samen met aroma’s die we vaker terugzien bij Balvenie: honing, vanille en citrus.
Een ander blog bekijken? Lees alles over Highland whisky
Sinds 2016 ben ik werkzaam bij DrankDozijn als online marketeer. Dranken zijn mijn passie met whisky als absolute nummer één.
Ik voorzie je van informatie, nieuws en wetenswaardigheden via ons blog op gebied van al je favoriete dranken. Proost!