Disaronno cocktails: smaakvol genieten met deze authentieke likeur.
Met Disaronno cocktails kun je ontzettend veel smaakvolle creaties serveren. Deze drank leent zich als uitstekende basis door de verfijnde, zoete en kruidige smaken. Ben je gek op dit drankje en wil je hier wel eens op een andere manier van genieten? Lees dan ons blog en volg de stappen.
Het merk heeft een rijke historie met een fraai verhaal dat uiteindelijk tot de oprichting leidde. Benieuwd naar het verhaal achter de meest populaire likeur van Italië? Bekijk dit dan onderstaand. Wanneer je liever direct aan de slag gaat met de cocktails, scroll dan verder naar onder.
Disaronno: lees meer over de historie van het merk
Disaronno is een bekend likeurmerk dat afkomstig is uit Italië. Het merk heeft een rijke geschiedenis die meer dan vijf eeuwen oud is. Het verhaal dat uiteindelijk tot de oprichting van het merk leidde, speelde zich af in 1525 in de stad Saronno. In dit jaar kreeg Bernadino Luini, een oud-leerling van Leonardo da Vinci, de opdracht om een schilderij te maken van de heilige Madonna. Bernadino wilde Madonna zo goed mogelijk schilderen, waardoor hij een beeldschone en lokale herbergierster als model inhuurde. Deze jonge dame maakte als blijk van waardering een amberkleurige likeur die zij aan de schilder gaf. Zij vervaardigde deze likeur op basis van abrikozenpitten geweekt in cognac. Dit was de voorloper van Amaretto Disaronno, zoals wij dit vandaag de dag kennen.
Ondanks dat de naam van deze jonge dame niet bekend is, speelt zij een belangrijke rol binnen de historie van het merk. We spoelen een stuk vooruit in de tijd, naar de 17e eeuw. In deze periode kwam het veelvuldig voor dat families thuis likeuren distilleerden, zo ook in de familie van Giovanni Reina. Giovanni had voor Lazzaroni Amaretto gewerkt, een firma die hedendaags nog steeds bekend staat om de productie van hun voortreffelijke bitterkoekjes. Giovanni vond per toeval het oude recept van de jonge dame die de likeur voor de schilder had gemaakt, waarbij het vooralsnog onbekend is hoe hij hier exact aankwam. Het recept bleef binnen de familie Reina en werd van generatie op generatie doorgeven.
Uiteindelijk was het Domenico Reina die in het begin van de 20e eeuw een winkel opende in Saronno waar hij diverse eigen gemaakte producten verkocht, waaronder een likeur. Het recept dat al lange tijd binnen de familie was, was hiervoor zijn basis. Hij verkocht zijn drank onder de naam Amaretto Disaronno Originale.
Disaronno cocktails maken: wat zijn onze favorieten?
Het is tijd om aan de slag te gaan met het maken van twee relatief simpele, maar uiterst smaakvolle Disaronno cocktails. Na het lezen van de onderstaande stappen krijg je hopelijk inspiratie om op andere manieren te genieten van de meest populaire likeur die Italië rijk is.
Disaronno Sparkling, heerlijk voor tijdens de feestdagen.
De Disaronno Sparkling past perfect bij de feestdagen en is heerlijk om aan gasten te serveren, maar ook om zelf van te genieten. Een verrassende mix van deze Italiaanse likeur en het levendige van champagne zorgt samen voor een licht en verfrissend drankje.
- Champagneglazen
- 35ml Disaronno
- een gekoelde mousserende wijn naar keuze
- Fruit als garnering
Deze cocktail is ontzettend simpel om te maken, waardoor je snel klaar bent om te genieten. Vul een champagneglas met de Disaronno en top dit af met een gekoelde mousserende wijn naar keuze, bijvoorbeeld een champagne of prosecco. Liefhebber van een special touch? Voeg dan wat fruit toe, zoals cranberry’s of bessen.
Disaronno Sour, een twist op een klassieker.
De Disaronno Sour combineert uitersten op het gebied van smaak: het zoete en kruidige van Disaronno, aangevuld met het frisse en ietwat zure van citroenen. Het eindresultaat is een goed gebalanceerde cocktail, heerlijk om op uiteenlopende momenten van te genieten. Wat heb je nodig?
- 50ml Disaronno
- 25ml (bij voorkeur vers) geperst citroensap
- 5 ml suikersiroop
- Eiwit
- Ijsklontjes
- Schijfje citroen
Vul een shaker de drank, het citroensap en de suikersiroop. Vervolgens voeg je een aantal ijsklontjes toe naar gelang je eigen voorkeur. Schenk hier het eiwit overheen en schudt het geheel goed door elkaar. Hierna ben je klaar om de inhoud in een glas naar keuze te schenken, zelf kiezen wij voor een groot cocktail glas of een ‘jar’. Garneer met een schijfje citroen en je bent klaar om te genieten, proost!
Meer lezen over andere dranken? Bekijk ons Piper-Heidsieck blog voor een bruisend jaareinde.
Sinds 2016 ben ik werkzaam bij DrankDozijn als online marketeer. Dranken zijn mijn passie met whisky als absolute nummer één.
Ik voorzie je van informatie, nieuws en wetenswaardigheden via ons blog op gebied van al je favoriete dranken. Proost!