Born in the USA, Bourbon.
Hamburgers, Elvis Presley en Bourbon whiskey zijn de bekendste export producten van de VS. Elke seconde worden er 17 hamburgers verkocht bij McDonalds en Elvis verkocht ruim 500 miljoen platen. Vandaag de dag is Bourbon (klik) niet meer weg te denken uit ons assortiment.
Een stukje geschiedenis; Amerikaanse Bourbon Whiskey toont net zo veel verschillen als gelijkenissen met de Schotse Whisky. De benaming Bourbon is afkomstig van de gelijknamige County, een district aan de grens tussen de staten Virginia en Kentucky. Hier werden in de tweede helft van de negentiende eeuw talrijke bekende distilleerderijen gevestigd.
In begin werd Bourbon voornamelijk gemaakt met rogge en maïs, dit waren de goedkopere gewassen en relatief eenvoudig te verbouwen. In Schotland wordt juist uitsluitend gerst-mout gebruikt.
Door de strenge ‘Booze-wet’ dient het aandeel maïs tenminste 51% van het beslag te zijn voor het distilleren van de klassieke Straight Bourbon. Voor Straight Rye dienst het beslag voor minimaal 51% uit rogge te bestaan. Andere vereisten voor Bourbon zijn dat het niet meer dan 80% alcohol mag bevatten en altijd gerijpt moet zijn in ongebruikte (virgin) vaten, altijd van eikenhout. Nadat de vaten zijn gebruikt voor de lagering mogen ze niet nogmaals gevuld worden voor een nieuw distillaat, vandaar dat de vaten vaak worden geëxporteerd naar Schotland voor een tweede leven als whiskyvat. Dit maakt de cirkel weer rond. Meer lezen over vaten? Klik dan hier.
Er geldt geen minimale rijpingstijd voor ‘reguliere’ Bourbon. Eer het distillaat de naam ‘Straight’ mag voeren dan moet het minimaal twee jaar gerijpt zijn.
Wist je dat Jack Daniel’s onterecht als bourbon beschouwd wordt? Jack is een Tennessee Sour Mash Whiskey, omdat het nog gefilterd is door houtskool van esdoorn.
Ik mag me gelukkig prijzen veel, niet alledaagse, soorten te hebben geproefd en daar zitten echt een paar pareltjes bij. Sta je aan het begin van je Bourbon ontdekking, probeer dan eens een Bulleit of Wild Turkey. Of ga je meteen voor ongekende Amerikaanse kwaliteit;Rittenhouse en/of Bookers Bourbon.
Vaak zijn de Bourbons iets zoeter bij aanvang wat natuurlijk een gevolg is van het gebruik van de mais. Maar dat maakt Bourbon zeker géén slappe drank, vaak is de bourbon zeer krachtig en complex van smaak. Je proeft fruit zoals kersen, vanille van het nieuwe eiken, zachte rook van de verkoolde vaten en een diepe lange kruidige finish, soms zelfs met een pepertje.
Sinds 2016 ben ik werkzaam bij DrankDozijn als online marketeer. Dranken zijn mijn passie met whisky als absolute nummer één.
Ik voorzie je van informatie, nieuws en wetenswaardigheden via ons blog op gebied van al je favoriete dranken. Proost!