Centraal binnen de feestdagen staat het samenkomen met anderen en gezelligheid – en vaak gaat dit gepaard met lekker eten en drinken. Over dit laatste gaan we hier de diepte in; je leest hier meer over de ultieme drankselectie voor de feestdagen zodat je lekker kunt tafelen.
Wat de feestdagen zo bijzonder maakt, is dat we doorgaans iets méér uitpakken dan normaal. We kopen bijvoorbeeld een bijzondere fles om samen van te genieten, we serveren een extra lekkere wijn bij het eten of we doen, ons best om een cocktail te maken die normaal misschien iets te veel moeite kost. In dit artikel ontdek je hoe je de perfecte drankselectie voor de feestdagen samenstelt. Van mousserende wijnen tot sterke dranken, van feestcocktails tot klassiekers bij gerechten — alles komt aan bod.
Belangrijke punten samengevat
| Onderwerp | Samenvatting |
|---|---|
| Drankselectie | De juiste keuze aan dranken versterkt het eten én de sfeer tijdens de feestdagen. |
| Wijnsoorten | Mousserende wijnen als aperitief, witte en rode wijnen als begeleiders van gerechten. |
| Wijn & spijs | Harmonie op gebied van smaak is het uitgangspunt. |
| Cocktails | Klassiekers zoals Negroni, Old Fashioned en Baileys-creaties scoren altijd. |
| Sterke drank | Liever afsluiten met sterke drank? Dat kan ook! |
| Presentatie | Glaswerk en stijl geven de ervaring nét wat meer. |
Het belang van de juiste drankenselectie
Een goede drankselectie is soms meer dan een paar willekeurige flessen op tafel zetten. Uiteraard kan dit zeker wel en hier is ook echt niks mis mee. Drank kan eten ondersteunen en begeleiden, waarbij je kan kiezen voor meerdere mogelijkheden op gebied van smaak. Denk aan fris en sprankelend, uitgesproken en complex, of iets wat hier tussenin zit. De juiste selectie zorgt voor balans en synergie.
Feestdagen staan naast gezelligheid vaak synoniem voor gastvrijheid en de sfeer begint er vaak al goed in te komen rondom het aperitief. Een mousserende wijn zoals cava, prosecco of champagne is hierbij een uitstekende keuzen. Daarna kun je bijvoorbeeld een stap verdergaan op gebied van wijn en een witte of rode wijn combineren met een gerecht dat hierbij past.
Een goed georganiseerde selectie aan dranken helpt om speciale momenten nét dat beetje extra te geven en zeker bij de feestdagen past dit uitstekend. Door de juiste balans te zoeken tussen de drank die jouw voorkeur heeft, ongeacht of dit wijn, sterke drank of een alcoholvrij alternatief is, kun je zelf de gewenste ervaring creëren.
![]()
Wijnen die altijd scoren tijdens de feestdagen
Wijn is een van de dranken die bij velen éxtra rijkelijk zal vloeien. Denk aan klassiekers zoals witte en rode wijn, maar ook zeker mousserende wijnen in de vorm van cava, champagne of prosecco.
Mousserende wijn
Mousserende wijnen zijn misschien wel de wijnen met het hoogste ”feestgehalte”. Champagne is een klassieke keuze, maar alternatieven zoals cava en prosecco zijn ook populair – en doorgaans een stuk goedkoper. Deze wijnen worden vaak als aperitief geschonken bij een borrelhapje of bijvoorbeeld als begeleider van lichte voorgerechten.
Witte wijn
Veel witte wijnen zijn fris van karakter en deze wijnen worden veelvuldig ingezet bij het aperitief of als begeleider van een maaltijd. De bekendste witte wijnen zijn de chardonnay en sauvignon blanc en hiermee kun je goed combineren. Chardonnay wordt vaak geschonken bij vis, wit vlees en vegetarische gerechten. Sauvignon blancs doen het vaak goed bij verschillende salades, diverse gerechten met gekruid vlees en ook bij gerechten uit de Aziatische keuken met wat meer pit.
Rode wijn
De feestdagen zijn vaak dagen waarop vlees op tafel komt, zoals wild vlees of stoofgerechten. Rode wijn is dan voor velen de meest gekozen wijnsoort doordat deze wijnen doorgaans goed aansluiten op vleesgerechten. Hier kun je vollere wijnen voor kiezen, variërend van cabernet sauvginon tot malbec en meer – het is maar net wat je voorkeur heeft.
Ongeacht de combinatie die je maakt, is het van belang dat de smaken elkaar balanceren of versterken. Hoewel wijn en spijs combineren soms als lastig wordt ervaren, helpen we je graag op weg. De sleutel tot succes ligt ‘m in harmonie op gebied van smaak.
Wat past bij vleesgerechten?
- Rood vlees: cabernet sauvignon, malbec en syrah.
- Lichter vlees zoals kalkoen of kip: pinot noir of soepelere cabernet sauvignon.
- Wild vlees: malbec of bijvoorbeeld Amarone wijnen
Kies voor een wijn die zich qua body kan meten met de intensiteit van het gerecht, zodat de smaken goed tot uiting komen.
Wat past bij vis en schaaldieren?
- Zalm en tonijn: chardonnay, pinot gris.
- Witvis: sauvignon blanc of albariño.
- Schaal- en schelpdieren: mousserende wijnen.
Wat past bij vegetarische gerechten?
- Hartige gerechten: viognier of pinot noir
- Gerechten met champignons of paddenstoelen: riesling of pinot noir
- Gerechten met pompoen: chardonnay of viognier
![]()
Cocktails om indruk mee te maken
Feestdagen en cocktails vormen ook een uitstekende combinatie; het is immers maar net wat je eigen drankvoorkeur is. Een goede cocktail is veelal een lust voor het oog en smaakt goed. Hieronder delen we wat cocktailinspiratie;
- Negroni
- klik hier voor een Negroni recept.
- Old Fashioned
- Klik hier voor een Old Fashioned recept.
- Baileys Tiramisu: sommigen zullen het een dessert noemen en anderen een cocktail. Ongeacht hoe je het noemt, dit is heerlijk dus maak dit zeker als je van Baileys of tiramisu houdt.
- Klik hier voor een Baileys recept.
Op gebied van cocktails zijn dit klassiekers die altijd in de smaak vallen en niet té moeilijk zijn om te maken.
Sterke dranken en likeuren om na een maaltijd te serveren
Ook sterke drank of een likeurtje zijn uitermate geschikt om een maaltijd mee af te sluiten. Heerlijk rustig zitten en lekker nippen van je favoriete drank, wie is er niet gek op? Een paar goede keuzes zijn:
- Amaretto: zacht, met een rijke amandelsmaak.
- Tip: Disaronno:
- Cognac: een Franse klassieker met in de basis een fruitig karakter.
- Tip: vind hier onze beste cognacsoorten.
- Whisky: een van de meest diverse drankensoorten.
- Tip: vind hier onze beste whiskysoorten.
Met een goed glas ga je op een smaakvolle manier over van het diner naar (als het goed is) het laatste deel van de avond. Dus schenk een lekker glaasje in en geniet ervan!
![]()
In stijl tafelen: tips voor glaswerk en presentatie
Om het feest compleet te maken, kun je de dranken die je hebt uitgekozen serveren in daarbij passende glazen. Denk aan champagneglazen voor bubbels, een breed wijnglas voor rode wijn en een smaller wijnglas voor witte wijnen. Ook voor sterke dranken kun je specifieke glassoorten kiezen die bijdragen aan de smaakervaring, zoals een tulpvormig glas waar je uit kunt nippen of cocktailglazen voor cocktails.
De algemene presentatie helpt om bij te dragen aan een bepaalde sfeer, zoals informeel, feestelijk of luxe. Denk bijvoorbeeld verder aan details zoals het stijlvol dekken van de tafel, karaffen met water op tafel zetten, een wijnkoeler gebruiken en bijvoorbeeld schaaltjes met citroen neerzetten, of kleine bites neerzetten om tussendoor te pakken.
Proost op het samenzijn!
De feestdagen draaien om gezelligheid, samenkomen en leiden de weg in naar het nieuwe jaar. Tijdens deze dagen blikken we terug op het afgelopen jaar met de mensen die belangrijk zijn. Door na te denken over je drankkeuze kun je net voor dat beetje extra zorgen, ongeacht wat je uiteindelijk kiest. Door aandacht te besteden aan het creëren van harmonie tussen drank en een gerecht, bouw je aan sfeer en gezelligheid – en dat is uiteindelijk waar de feestelijke dagen om draaien. Proost alvast!
Sinds 2016 ben ik werkzaam bij DrankDozijn als online marketeer. Dranken zijn mijn passie met whisky als absolute nummer één.
Ik voorzie je van informatie, nieuws en wetenswaardigheden via ons blog op gebied van al je favoriete dranken. Proost!