Limoncello kennen we als een van de meest populaire likeuren uit Italië. Deze citroenlikeur staat bekend om de z’n gele kleur en frisse citroensmaken, maar er is meer te delen dan enkel dit. Wat precies? Dat lees je hier.
Wat is limoncello?
Limoncello is een likeur die gemaakt wordt van citroenschillen, alcohol, suiker en water. Deze drank is ontstaan in het zuiden van Italië en dan rondom het westelijke gedeelte van dit gebied. Sorrento, Capri en Amalfi worden genoemd als de thuisbasis van deze drank waarbij het onduidelijk is waar men het daadwerkelijk als eerst maakte. Men maakt deze drank dus zeker in verschillende delen van Italië, maar ook buiten Italië gebeurt dit. Het verschil tussen limoncello soorten onderling vloeit vaak voort uit het belangrijkste ingrediënt: de citroenen, maar ook de werkwijzen van de producent heeft hier invloed op.
De originele Sorrento citroenen die producenten veelvuldig gebruiken, moeten uit een specifiek gebied komen dat van Vico Equense tot Massa Lubrense en het eiland Capri gaat. De manier waarop men hier citroenen teelt is geperfectioneerd op basis van de klimatologische omstandigheden in dat gebied. Volgens velen komen hier de beste citroenen vandaan en daarmee maakt men naar eigen zeggen dan ook de beste limoncello. Kortom, goed om in gedachten te houden.
Hoe wordt limoncello gemaakt?
We weten nu dat de citroenen het belangrijkst zijn voor de kwaliteit van de drank, maar toch bestaat het productieproces uit meer dan enkel dit. Producenten gebruiken namelijk niet de citroenen zelf, maar enkel de schillen. In de schil zitten de geur-, kleur- en smaakstoffen en deze citroenen schilt men uiterst secuur met de hand. De citroenenschillen weekt men in alcohol zodat de alcohol de smaken opneemt en verkleurt. De alcoholische drank die dan ontstaat vullen ze aan met suiker(siroop) en uiteindelijk met water. Dit laatste gebeurt om de drank op het gewenste alcoholpercentage te brengen.
Hoe drink je het?
Traditiegetrouw drinkt men in Italië een glaasje limoncello als afsluiter van een maaltijd. Wanneer je het drankje gekoeld serveert dan komen de smaken hiervan het best tot uiting. IJsklontjes toevoegen aan je glas is een optie, maar dan bestaat de mogelijkheid dat de ijsklontjes gaan smelten en je drankje waterig wordt. Koelstenen zijn eventueel een vervanger hiervan.
Ondanks dat puur drinken de beste manier is om de kwaliteit van je limoncello écht te beoordelen kun je hier ook mee mixen. Lijkt dit je wat? Kies dan voor een groot glas met ijsklontjes een combinatie van limoncello en tonic met een citroenschijfje als garnering. Mocht je meer van de bubbels zijn, kies dan voor een combinatie met prosecco en een scheutje bruisend water om zo van een echte limoncello Spritz te genieten!
Smaakt dit naar meer? Zelf limoncello kopen begint bij DrankDozijn. Je vindt hier klassieke soorten zoals Villa Massa en Isolabella Limoncello terug, maar uiteraard is er nog véél meer te ontdekken binnen het aanbod.
Meer lezen over dranken en cocktails? Ontdek alles over Grand Marnier of maak een Mimosa.
Sinds 2016 ben ik werkzaam bij DrankDozijn als online marketeer. Dranken zijn mijn passie met whisky als absolute nummer één.
Ik voorzie je van informatie, nieuws en wetenswaardigheden via ons blog op gebied van al je favoriete dranken. Proost!