Spaanse cognac is een term die we zo nu en dan voorbij zien komen, waardoor we graag voor wat extra informatie zorgen. Heel kort door de bocht genomen; Spaanse cognac bestaat niet. Waarom? Dat lees je hier.
Bestaat Spaanse cognac?
Wanneer men over Spaanse cognac spreekt, bedoelt men brandy. Brandy is afkomstig van het Nederlandse woord ‘brandewijn’, waarmee op gebrande wijn wordt gedoeld. Dit is weer een oude benaming voor wijn die gedistilleerd wordt en laat dat nu net zijn hoe brandy ontstaat. Goed om te weten: brandy, als drank zijnde, creëert men in verschillende landen waardoor de drank niet enkel in Spanje gemaakt wordt.
Vergeet Spaanse Cognac, ontdek Spaanse Brandy!
Brandy uit Spanje komt grotendeels uit twee regio’s voort; uit het tropische Andalusië en het meer mediterrane Catalonië. Kenmerkend voor de productie van brandy uit Spanje is dat dit rijpt via een solera-systeem. Dit systeem staat bekend als een traditionele manier van rijpen in Spanje die reeds honderden jaren oud is. Een solera-systeem is een systeem waarin vaten in rijen opgestapeld liggen, waarbij de vaten op elkaar zijn aangesloten met slangen. Bovenin rusten de jongste distillaten en onderin de oudste. Aan de onderzijde tapt met vloeistof af die op de fles gaat en het ‘verlies’ aan inhoud uit de onderste vaten, wordt aangevuld met de inhoud uit de vaten daarboven. De bovenste vaten worden op hun beurt aangevuld met een vers alcoholisch distillaat. Deze manier van rijpen zorgt ervoor dat de drank die op de fles gaat een constante kwaliteit heeft.
Het verschil tussen cognac en brandy
Brandy wordt soms als Spaanse cognac gezien en heel gek is het niet, maar toch bestaat dit feitelijk niet. Waarom? Cognac is afkomstig uit Frankrijk en moet verplicht in de Cognacregio gedistilleerd worden. Doordat Spaanse brandy per definitie niet in de Cognacregio wordt gemaakt, mag het geen ‘cognac’ heten. Daarnaast is de productie van cognac gebonden aan diverse andere regels waardoor er maar een échte cognac is en dat is de Franse drank uit de gelijknamige regio. Dit gegeven is bijvoorbeeld ook van toepassing op armagnac; een andere dranksoort die soms met cognac verward wordt, maar ook anders is.
Kenmerken van brandy
Als het goed is, is het nu helder dat Spaanse cognac niet bestaat. Misschien vraag je je af wat dan kenmerkend voor Spaanse brandy is; brandy is qua smaak vaak rijk en soms uitgesproken waarbij de exacte smaakinvloeden per brandysoort verschillen. Het minimum alcoholpercentage van deze drank is 36%, maar in de praktijk zien ook vaak hogere percentages terug. Daarnaast is het rijpen middels een solera-systeem, zoals bovenstaand uitgelegd wordt, kenmerkend hiervoor. De drank zelf heeft wellicht een wat stoffig imago, maar toch zien we dit ook in een moderne vorm terugkomen; als onderdeel van mixdranken en cocktails. Toch kun je ook gewoon puur van je glaasje genieten zoals men dit sinds oudsher al doet.
Het warme klimaat waarin de drank gemaakt wordt en waarin de druiven zich ontwikkelen, is van invloed op de smaak. De ligging van de wijngaarden, de bodemsoort waarop de druiven aangeplant staan en de hoeveelheid zonuren die de druiven maken spelen hierbij een belangrijke rol, maar ook de werkwijze die een producent erop nahoudt is belangrijk. Spaanse brandy is een unieke presentatie van hoe een druivendistillaat moet zijn. Als de drank ouder wordt, blijft de smaak zich ontwikkelen, waardoor je als liefhebber van deze drank zeker eens een oudere brandysoort geprobeerd moet hebben.
Brandy drinken doe je zo!
De schoonheid van brandy uit Spanje zit ‘m in de veelzijdigheid van deze drank. Doordat het een drank met karakter is, houdt deze zich nagenoeg staande in iedere cocktail. De French 75 is bijvoorbeeld een heerlijke cocktail die je als twist op een klassieker absoluut eens met brandy moet proberen! Dit is simpel om zelf te maken en je combineert hiervoor 30 ml brandy, 15 ml citroensap, 10 ml suikersiroop met 90 ml champagne.
Bij diverse cocktailklassiekers die je met cognac, gin of whisky maakt, kun een poging wagen om de cocktail met brandy te maken als alternatief hierop. Ook een mix met ginger ale zorgt voor een heerlijke smaakcombinatie die het ontdekken waard is en daarnaast kun je dus ook zeker met andere frisdranken mixen. Drink je liever puur een glas brandy? Ook dit kan!
Kortom, de mogelijkheden zijn groots waardoor het aan te raden is om dit zelf verder ontdekken en om te genieten van de diversiteit van deze dranksoort. Als tip zijnde voor een brandy om mee te mixen raden we Torres Brandy 10 Imperial aan en wanneer je graag puur van deze drank geniet, probeer dan zeker eens de Lepanto Oloroso Viejo of de Carlos I Brandy Pedro Ximenez.
Sinds 2016 ben ik werkzaam bij DrankDozijn als online marketeer. Dranken zijn mijn passie met whisky als absolute nummer één.
Ik voorzie je van informatie, nieuws en wetenswaardigheden via ons blog op gebied van al je favoriete dranken. Proost!