De wereld van speciaalbier is groot en divers met tal van stijlen, maar klassieke biersoorten zoals tripel bier kent nagenoeg iedereen. Hier lees je alles over de tripel!
Wat is een tripel?
Met zoveel bierstijlen om uit te kiezen, is het goed om bij het begin te beginnen en uit te leggen wat een tripel is. Wanneer je voor dit bier kiest, dan kies je in de regel een zwaar, bovengistend bier met een stevig alcoholpercentage dat vaak tussen de 7-10% alcohol ligt. Uiteraard kennen we uitzonderingen op de regel en zien we tripels voorbijkomen die een stuk hoger in de alcohol zitten, maar dan weet je enigszins wat je kunt verwachten. Ook op kleurgebied zien we verschillen; van blond tot amberachtige kleuren, het is allemaal mogelijk.
Een tripel hergist vaak op de fles en kennen we om de moutige smaken, een bittertje evenals soms wat zoete invloeden. Ook hier geldt dat dit geen vast gegeven is, waardoor er dus zeker tripel bieren te ontdekken zijn dit deze kenmerken niet of minder hebben.
Een stukje uit de geschiedenis van dit bier
De tripel is een échte Belgische bierstijl en is qua geschiedenis verbonden aan trappisten bier. Onder trappisten bier verstaan we bier dat door trappisten, ook bekend als monniken, wordt gebrouwen. Dit is iets wat al zéér lang gebeurt, maar toch is het ontstaan van de tripel zelf van recentere aard. Rond 1920, toen pils steeds populairder werd in Europa, was het chemicus Hendrik Verlinden van de Drie Linden Brouwerij die een formule ontwikkelde die we als de eerste moderne tripel kennen. In 1931 werd dit bier op de markt gebracht om bierliefhebbers te laten ontdekken dat er méér was dan pils dat toentertijd zo populair was.
Hoewel het trappisten label in 1931 nog geen officieel handelsmerk was, brouwden ook niet-trappisten het bier. Verlinden kwam hier mee weg doordat hij ook enige tijd in de rol van adviseur verbonden was aan de Westmalle brouwerij – wat een trappisten brouwerij is – en door zijn goede relatie kon hij als niet-trappist een tripel uitbrengen. De trappisten van Westmalle maakte in 1934 zelf hun eerste tripel en noemden deze ‘Superbier’. In 1956 werd de receptuur evenals de naam aangepast en toen is de basis gelegd voor het bier dat Westmalle Tripel is genoemd. Dit was het eerste officiële trappisten tripel bier en vandaag de dag is dit nog steeds een toonaangevende naam binnen deze stijl.
Kenmerken van tripel bier
Door het relatief hoge alcoholpercentage van een tripel, verwacht je in eerste instantie wellicht een rijk en intens bier, maar niets is minder waar. De smaak van een tripel is veelal juist fris en toegankelijk van karakter, waarin diverse smaakinvloeden terug te vinden zijn met een kenmerkend bittertje. Een lekkere dorstlesser met karakter! Uiteraard verschilt per expressie hoe en in welke mate dit terugkomt in de smaken van je bier.
Wat tot slot nog goed is om te benoemen; een tripel bier is anders dan een dubbel, wat ook een bekende biersoort is. Een tripel bevat meer alcohol dan een dubbel en tevens bevat een tripel wat meer koolzuur. Daarnaast gebruiken brouwers veelal meer mout in het brouwproces. Daarnaast zitten er méér suikers in dit bier; de aanwezigheid van méér suiker en extra koolzuur zorgt ervoor dat het alcoholpercentage hoger uitvalt. Ook op kleur gebied zijn er verschillen, maar dat is eenvoudiger te verklaren. Een tripel brouwt men veelal op basis van lichte(re) moutsoorten, waardoor de kleur van dit bier lichter uitvalt. Een dubbel daarentegen brouwt men veelal met gebruik van (meer) donkere moutsoorten, wat als resultaat heeft dat het bier donker(der) van kleur is.
Heb je genoeg gelezen over bier en wil je direct een tripel bier kopen? Bekijk dan ons assortiment op de website. Nog een blog lezen? Zo wordt bier gemaakt!
Sinds 2016 ben ik werkzaam bij DrankDozijn als online marketeer. Dranken zijn mijn passie met whisky als absolute nummer één.
Ik voorzie je van informatie, nieuws en wetenswaardigheden via ons blog op gebied van al je favoriete dranken. Proost!