Zelf whiskysaus maken klinkt lastiger dan het is. Ben jij de chef thuis of bedien je altijd de barbecue bij mooi weer? Ga dan eens aan de slag met onderstaande stappenplan om zelf je eigen saus te creëren. Hiermee geef je een smaakdimensie aan een diversiteit aan gerechten en daarnaast is het ook gewoon heel leuk om te proberen. Hier lees je meer over de ingrediënten en de bereidingswijze, zodat je direct kunt beginnen.
Wat heb je nodig om zelf whiskysaus te maken?
- 250ml ketchup
- 1 rood gesnipperd uitje
- 150ml; whisky/bourbon whiskey (merk naar keuze)
- 150ml; witte wijn azijn
- 2el Worchestershiresaus
- 4el Dijon mosterd
- 4 teentjes knoflook
- 4el basterdsuiker
Voeg alle ingrediënten samen in een pan en zet een vuurtje aan. Het doel is om dit enige tijd te verhitten en om het vervolgens door te laten pruttelen. Uiteindelijk moet alle vocht verdampen, zodat de saus vanzelf dikker wordt. Tussentijds proeven is uiteraard geen probleem; je moet immers wel weten of je je op de juiste koers bevindt.
Tip: je kunt verschillende whisky’s als basis voor de saus gebruiken, afhankelijk van je eigen smaakvoorkeur of het doel dat je voor ogen hebt. Kies bijvoorbeeld voor een rokerige whisky, bourbon whiskey of gebruik whisky die al tijden in je kast staat en die je nauwelijks drinkt.
We raden niet aan whisky’s met elkaar te combineren om deze dan daarna voor je saus te gebruiken; beperk je tot één whisky per saus. Als de saus eenmaal ingedikt is, kun je deze ‘on the side’ serveren bij vleesgerechten, frites, salades en meer. Het marineren van vlees is ook een leuke manier om dit te gebruiken; zeker bij vleesgerechten van de barbecue zoals spareribs of satéspiesjes. Je wilt natuurlijk niet je mooiste whisky hiervoor gebruiken; een voordelige whisky is meer dan voldoende. Kun je nog wel een flesje gebruiken? Bekijk onze whisky en whiskey aanbiedingen hier!
Foodpairing aanrader: ontdek hoe je Ardbeg whisky en kaas combineert.
Sinds 2016 ben ik werkzaam bij DrankDozijn als online marketeer. Dranken zijn mijn passie met whisky als absolute nummer één.
Ik voorzie je van informatie, nieuws en wetenswaardigheden via ons blog op gebied van al je favoriete dranken. Proost!