Lees meer over wijn uit Chili.
Als je liefhebber van goede wijnen bent dan is wijn uit Chili iets om verder te ontdekken. Reden te meer om dit prachtige land en de wijnbouwomstandigheden verder uit te lichten in dit blog. Lees je graag over wijn? Klik dan hier.
Wijn uit Chili staat bekend om de uitstekende kwaliteit en tegelijkertijd om de diversiteit binnen het aanbod. Men vervaardigt uiteenlopende wijnsoorten op basis van verschillende druivenvariëteiten, waardoor er voor ieder wat wils is. Onderstaand lees je meer over de geschiedenis, lichten we enkele ontwikkelingen uit en natuurlijk lees je meer over Chileense wijn in het algemeen.
Een stukje uit de Chileense wijngeschiedenis
De historie van Chili als wijnland is een aantal eeuwen oud. In een ver verleden is de basis gelegd voor de wijnbouw, zoals we deze vandaag de dag kennen. Bijzonder om te weten is dat de start van de wijnbouw in Chili nauw verband houd met de Spaanse overheersing. Het waren namelijk de Spanjaarden die rond 1800 de vruchtbaarheid van het land erkenden en hier de eerste druivenrassen aanplanten. Dit waren van origine Europese druivenrassen die je ook vandaag de dag nog terugvindt in Chili.
Een belangrijke ontwikkeling deed zich voor in het begin van de 19e eeuw toen zakenlieden uit Frankrijk en welgestelde Europese families, mede door grote economische groei, begonnen met het reizen naar verschillende wijngebieden. Enerzijds deden ze dit om de omgeving te verkennen en te genieten van hun welvaart, anderzijds zagen ze hier brood in. Hier vloeide het idee namelijk uit voort om het beste van verschillende wijngebieden vanuit de hele wereld te combineren en waar kon dit nou beter dan in Chili? De wijnbouwomstandigheden hier waren (en zijn) immers ideaal.
Druivenrassen en het moderniseren van de wijnbouw
Deze ontwikkeling zorgde ervoor dat veel druivenrassen uit verschillende landen aangeplant werden op de Chileense wijngaarden. Denk hierbij aan de bekende Cabernet Sauvignon, Merlot, Chardonnay en Sauvignon Blanc. Daarnaast veroverde Chili ook de wijnwereld met een andere druifsoort: de Carménère. Wijn op basis van deze druif staat bekend als de specialiteit van het land. Ondanks dat het van origine een Franse druif is, kom je deze vaker in Chili dan Frankrijk tegen.
Een ander belangrijk moment dat leidde tot wijn uit Chili zoals we dit vandaag kennen, vond plaats rond 1980. Een bekende Spaanse wijnproducent, Miguel Torres, heeft aan de basis gestaan van het moderniseren van de Chileense wijnbouw. Hij was de eerste die roestvrijstalen tanks en houten vaten van Frans eiken introduceerden ter verbetering van de wijnen. Zoals hij de fundering legde, zo namen Chileense wijnproducenten dit over. Dit leidde op termijn tot een enorme groei in de aanplant van druivenstokken en de export van Chileense wijnen naar andere landen.
Gek op wijn uit Chili? Ontdek Central Valley
Een toonaangevende wijnregio is de Chileense Central Valley. Hier bevinden zich de eerste aangeplante wijngaarden van het land en tevens komt hier tot op de dag vandaag een groot deel van alle wijn vandaan. Zoals ook in de rest van de wijngebieden, zijn de klimatologische omstandigheden voor wijnbouw uitstekend. De Central Valley regio bestaat op z’n beurt weer uit verschillende subregio’s met ieder verschillende klimaten. Van woestijnklimaten tot mediterrane klimaten, je komt het allemaal tegen.
Overdag ligt de algemene temperatuur lekker hoog, terwijl het gedurende de nacht goed afkoelt. Dit zorgt ervoor dat de aangeplante druiven voldoende zonuren maken en tevens de nodige verkoeling krijgen. Uiteindelijk leidt dit weer tot wijnen die rijker en intenser van karakter zijn.
Nog een blog lezen? Ontdek deze Spaanse biologische wijnen of lees alles over de chardonnay druif.
Sinds 2016 ben ik werkzaam bij DrankDozijn als online marketeer. Dranken zijn mijn passie met whisky als absolute nummer één.
Ik voorzie je van informatie, nieuws en wetenswaardigheden via ons blog op gebied van al je favoriete dranken. Proost!