Wat is appassimento?
Als wijnliefhebber zal je appassimento wel eens voorbij hebben zien komen, maar weet jij ook wat dit is? In dit blog zullen wij je algemene wijnkennis bijschaven, zodat appassimento voor jou geen geheimen meer kent. Uiteraard dragen wij ook enkele van onze favorieten aan.
Ons laatse wijnblog gemist? Lees hier het stuk over twee Zinfandel wijnen.
Appassimento, de techniek uitgelegd.
Appassimento is een wijntechniek, waarmee bijzonder smaakvolle, intense wijn wordt vervaardigd. Denk hierbij bijvoorbeeld aan de Amarone en Ripasso. Dit zijn wijnen die geroemd worden om de dieprode kleur en intense smaakbeleving. Qua historie gaat de appassimento techniek terug naar de Romeinse tijd, waarin deze methode voor het eerst is toegepast.
Typerend voor deze techniek is dat druiven zo lang mogelijk blijven rijpen op de druifstokken. Op het allerlaatste moment van de oogsttijd worden de druiven geplukt, wat resulteert in een hoger suikergehalte. De druiven worden met de hand geplukt, ter bevordering van de algehele kwaliteit.
De volgende stap is het laten drogen van de druiven op matten of speciale kratjes, dit gebeurt veelal tot februari. De kratten worden opgestapeld in de ‘frutaio‘, dit is een ruimte boven de wijnkelder die voorzien is van vele luiken. Dit zorgt ervoor dat de wind gemakkelijk door de luiken kan waaien. Wel gaan de luiken enkel open als het droog is en de luchtvochtigheid relatief laag is.
Door het drogen van de druiven verliezen deze een deel van hun vocht, waardoor een hoge concentratie aan suiker en aroma’s overblijft. Dit is de basis voor de uiteindelijk zéér smaakvolle wijn. Tot slot rijpt de wijn op houten vaten voor een periode van 12 tot 18 maanden, waarna een flesrijping van één jaar volgt.
De Amarone en Ripasso behoren tot het luxere wijnsegment, maar gelukkig kunt u via DrankDozijn ook gewoon zeer betaalbare Appassimento wijn kopen. Een aanrader die wij graag in de spotlight zetten is de Passo Antico Vecchie Vigne. Dit is een goede rode wijn, vol van smaak en sluit uitstekend aan op vleesgerechten. Ook de Castel Mare amarone verdient lof. Deze wijn is heerlijk vol en kruidig met toetsen van bessen, pruimen en chocolade.
Sinds 2016 ben ik werkzaam bij DrankDozijn als online marketeer. Dranken zijn mijn passie met whisky als absolute nummer één.
Ik voorzie je van informatie, nieuws en wetenswaardigheden via ons blog op gebied van al je favoriete dranken. Proost!