Wat is angel share?
In het land der whisky wordt (zo nu en dan) gesproken over angel share. Een chique term die in het Nederlands ‘het deel der engelen’ wordt genoemd. Weet jij wat angel share is? Je leest er hier alles over.
In whiskyland is angel share een bekend verschijnsen. Maar wat het nu precies is? We leggen het uit!
Wanneer whisky langzaamaan rijpt in vaten van eikenhout dan verdampt een kleine hoeveelheid van de inhoud door de porieën van het hout. Dit deel dat verdampt staat bekend als de angel share en hieronder leggen we daar meer over uit.
Wat moet je weten over angel share?
Ieder jaar verdampt globaal 2% van de inhoud van vaten als we het hebben over Schotse whisky. Dit betekent dat met het verstrijken van de jaren een groot deel whisky verdampt. Er liggen immers nagenoeg oneindig veel vaten opgeslagen in de pakhuizen van distilleerderijen. Verder zijn er een aantal belangrijke punten die verklaren waarom dit gebeurt, waaronder de volgende;
- De leeftijd van het distillaat
- Vanuit algemeen perspectief verdampt whisky sneller wanneer dit relatief jong is. Naar mate het distillaat langer rijpt, wordt dit proces langzamer. Dit betekent dat tijdens de beginjare de angel share relatief hoog ligt – geschat wordt dat dit rond de 3,5% ligt – en dat dit met de jaren afneemt. Ondanks de afname, zal de whisky altijd ‘last’ blijven houden van dit verschijnsel. Na ongeveer 20 jaar rijpen kan een vat wel 40% van de inhoud kwijt zijn aan dit fenomeen.
- De grootte van het vat
- Op gebied van angel share is de grootte van het vat van belang. Des te keiner een vat is, des te meer houtcontact het distillaat maakt. Andersom geldt ook; des te groter het vat is, des te minder houtcontact het distillaat relatief maakt. Hierdoor verdampt whisky die men in kleine vaten laat rusten relatief gezien sneller.
- Het klimaat
- Het klimaat in Schotland is relatief fris en in dit klimaat is de globale angel share ongeveer 2% per jaar. In andere klimaten gaat dit er beduidend anders aan toe. Laten we Kentucky, het kloppend hart van de bourbon-industrie, als voorbeeld nemen. Tijdens een zomer in Kentucky kan het bovenin de pakhuizen waar whiskey opgeslagen ligt soms wel 50-60°C graden worden, terwijl het in de onderste delen bijvoorbeeld net boven de 20°C is. Dit heeft een grote invloed op de rijpingssnelheid van het distillaat en óók op de verdamping.
- Bij de vaten die bovenin de pakhuizen liggen is de mate van verdamping relatief hoger. Doordat het klimaat in Kentucky ook nog eens vochtig is, zorgt dit er tegelijkertijd voor dat water éérst uit de vaten verdampt en niet alcohol. Dit leidt gek genoeg tot een toename in het alcoholpercentage. Hiermee ontstaat een groot contrast met wat er in Schotland gebeurt; door het koude klimaat is het daar juist de alcohol die eerst verdampt in plaats van water, wat ervoor zorgt dat het alcoholpercentage juist afneemt.
Procentueel gezien lijkt een verlies van globaal 2% van de inhoud niet als bijzonder. Maar wanneer je erover nadenkt hoeveel vaten er daadwerkelijk opgeslagen liggen in de pakhuizen van alle distilleerderijen, dan omvat dit onnoemelijk veel liters. Het is (helaas) een bekend verschijnsel dat onlosmakelijk verbonden is aan de productie van whisky. Veranderen doen we het niet, maar het is zeker interessant om hier over te weten.
Wil je meer lezen over whisky? Check hoe whisky gemaakt wordt of ontdek de verschillende whisky soorten.
Sinds 2016 ben ik werkzaam bij DrankDozijn als online marketeer. Dranken zijn mijn passie met whisky als absolute nummer één.
Ik voorzie je van informatie, nieuws en wetenswaardigheden via ons blog op gebied van al je favoriete dranken. Proost!