Bovengistend en ondergistend bier: lees er hier meer over.
Als bierliefhebber ben je het misschien wel eens tegengekomen; bovengistend en ondergistend bier. Dit zijn twee termen die je deels inzicht geven in hoe dit gemaakt wordt. In dit blog lees je meer over de verschillen tussen beide soorten.
Wat is gisten?
In ons blog over hoe bier gemaakt wordt lees je alles over het productieproces en de ingrediënten. In dit gaan we het hebben over gist en wat de invloed hiervan is op bier. Voordat je meer leest over het verschil tussen bovengistend en ondergistend bier, kijken we eerst naar wat ‘gisten’ eigenlijk is.
Gist wordt toegevoegd aan de wort, wat een suikerwater is dat ontstaat in het brouwproces van bier, nadat het graan gemouten en gekookt is. De gistcellen helpen om de suikers, die zich in het suikerwater bevinden, om te zetten naar alcohol – dit proces noemen we de vergisting. Zonder gisting is er dus geen alcoholhoudend bier. De manier van gisten is verder onder te verdelen en hierdoor kennen we dus zowel de termen bovengistend als ondergistend.
Bovengistend bier
Bovengistend bier heeft als kenmerk in het productieproces dat de gist z’n werk het best doet bij relatief hoge temperaturen die rond de 15-25 °C liggen. Daarnaast voegen de brouwers dit bovenin de ketel toe aan de wort. Samen heeft dit als gevolg dat de bieren relatief gezien minder tijd nodig hebben om tot volledige wasdom te komen en bekendstaan om een wat uitgesproken karakter. Diverse IPA’s, sommige bockbieren en weizen-bieren vallen onder deze categorie.
Ondergistend bier
Ondergistend bier heeft tegenovergestelde kenmerken. De naam, ondergisting, stamt af van het feit dat de gist vooral onderin de ketel terug te vinden is tijdens het brouwproces. Tevens liggen de temperaturen hierbij lager dan bij bovengistend bier; rond de 5-12 °C. Bij deze bieren duurt de lagering vaak wat langer, wat een direct resultaat is van de lagere temperaturen. Ondergistend bier is veelal toegankelijk van smaak zonder veel expressieve smaakkenmerken. Pilsner is hier het bekendste voorbeeld van, maar ook enkele bockbieren zijn ondergistende bieren.
De verschillen tussen bovengistend en ondergistend bier op een rijtje
Bovengistend bier:
- Gist bevindt zich bovenin de ketel;
- Temperaturen liggen relatief gezien hoger tijdens het brouwen;
- Meer uitgesproken smaak karakteristieken.
Ondergistend bier:
- Gist bevindt zich onderin de ketel;
- Temperaturen liggen relatief gezien lager tijdens het brouwen;
- Minder uitgesproken van smaak.
Sinds 2016 ben ik werkzaam bij DrankDozijn als online marketeer. Dranken zijn mijn passie met whisky als absolute nummer één.
Ik voorzie je van informatie, nieuws en wetenswaardigheden via ons blog op gebied van al je favoriete dranken. Proost!