Wat weet jij over vermout?
Voor velen zal vermout geen onbekende drank zijn, maar toch geldt dit lang niet voor iedereen. Reden genoeg om je kennis te laten maken met een zeer veelzijdige dranksoort die aan de basis staat van tal van bekende cocktails, waaronder de Manhattan en Negroni. Lees hier alles over vermout: wat het is, hoe het smaakt, hoe je het drinkt en meer.
Wat is vermout?
Hoewel je het misschien niet zou verwachten, is vermout een versterkte wijn die men van druiven maakt. Deze wijn wordt verder op smaak gebracht door het toevoegen van kruiden en specerijen. Er zijn meerdere versterkte wijnen zoals sherry, port en marsala, maar toch onderscheid vermout zich van het stel doordat dit de enige wijn is waaraan alsem toegevoegd wordt. Al jaren is deze drank onlosmakelijk verbonden aan cocktails, zowel klassiekers als meer moderne varianten.
Voor wie gek is op feiten:
- Vermout moet minstens één kruidensoort bevatten die afkomstig is van de zogeheten absintalsem familie.
- Minstens 75% procent van het eindproduct moet uit wijn bestaan conform regels van de Europese Unie op het gebied van wijn.
- Het alcoholpercentage van vermout ligt veelal tussen de 14,5-22%.
Een stukje uit de geschiedenis van deze drank
Versterkte wijnen zijn niets nieuws. Reeds duizenden jaren geleden maakte men dit al in onder andere China en India. De naam van deze drank is op een opvallende wijze tot standgekomen. Vermout, en ‘vermouth’ in het Engels, is afkomstig van het Duitse woord ‘wermut’, waarmee alsem wordt aangeduid – juist, het basisingrediënt van dit drankje. Zelfs rond 400 voor Christus zijn er al tekenen die wijzen op het bestaan van een soortgelijke drank. Hippocrates, een bekende Griekse arts, zou rond die tijd bezig zijn geweest met het laten weken van alsem en planten in sterke zoete Griekse wijn. Hiermee creërde hij een digestief dat bekendstond als ‘Hippocratische wijn’ die hij voorschreef voor verschillende lichamelijke klachten.
Naar verluidt groeide de populariteit van versterkte wijnen in Europa na de Renaissance. Ook na deze periode bracht men de wijnen op smaak met gebruik van botanicals, waaronder alsem. De populariteit van de wijn raakte in een stroomversnelling door een veel grotere beschikbaarheid aan exotische kruiden uit verschillende landen. De wijnen, waarin alsem steevast een belangrijke rol had, werden ook in deze periode voorgeschreven als medicijn. In de Middeleeuwen ontstonden er plekken waar men significant meer versterkte wijnen creëerde dan op andere plekken. Met name in Piëmont (Italië) gebeurde dit, maar ook zeker in het zuidwesten van Frankrijk.
Twee personen die hier jaren later bekendheid mee verkregen waren Antonio Benedetto Carpano uit Italië en Joseph Noilly uit Frankrijk. Antonio is naar verluidt de eerste die een zoete vermout introduceerde (rond 1786), terwijl Joseph de eerste droge variant aan het begin van de 19e eeuw op de markt bracht.
Soorten vermout
Er zijn verschillende vermout soorten die zich op basis van geur, kleur en smaak van elkaar onderscheiden. Indien deze drank relatief nieuw voor je is, kan het lastig zijn om de verschillen te begrijpen. We maken onderscheid tussen droge witte en zoete rode vermout soorten. Verder vind je onderlinge verschillen terug als gevolg van de kwaliteit van de wijn en de gebruikte ingrediënten die producenten gebruiken om de wijn op smaak te brengen. Van oudsher classificeert men Italiaanse vermout als ‘zoet’ en de Franse als ‘droog’, maar in de praktijk zien we terug dat producenten in beide landen zowel zoete als droge soorten op de markt brengen.
We categoriseren vermout als ‘droog’ of ‘zoet’ op basis van het suikergehalte en dit resulteert in de onderstaande soorten;
- Extra dry: bevat minder dan 30 gram suiker per liter;
- Dry: bevat minder dan 50 gram suiker per liter;
- Semi-dry: bevat tussen de 50 en 90 gram suiker per liter;
- Semi-sweet: bevat tussen de 90 en minder dan 130 gram suiker per liter;
- Sweet: bevat meer dan 130 gram suiker per liter.
Hoe drink je het?
Droge soorten zijn wit van kleur of bevatten een lichtgouden schittering. Je serveert ze uitstekend gekoeld als aperitief met een citroenschijfje, maar toch komen de smaken hiervan in cocktails en mixdranken het best tot uiting. De Martini cocktail is hier het meest bekende voorbeeld, maar uiteraard kun je hier nog vele andere cocktails mee maken. Denk aan mixen met gin, wodka of tequila. Bekende smaakkenmerken zijn specerijen, kruiden, citrus en florale invloeden, maar of en in welke mate dit terugkomt verschilt per merk/soort.
Zoetere vermout soorten hebben een donkere kleur. Deze soort is over het algemeen rijk van smaak en komt het best tot z’n recht in de mix of als onderdeel van een cocktail. Aroma’s van rood en donker fruit, kruiden, bitterzoete invloeden en hints van hout kun je hierin tegenkomen. Ook hier geldt dat dit per merk/soort verschilt. Naast deze twee basissoorten is er ook nog rosé vermout die als het ware tussen de witte en gekleurde soorten inzit qua smaak.
Wil je deze drank verder ontdekken? Bekijk dan ons vermout assortiment op de website.
Interessant: lees alles over sherry.
Sinds 2016 ben ik werkzaam bij DrankDozijn als online marketeer. Dranken zijn mijn passie met whisky als absolute nummer één.
Ik voorzie je van informatie, nieuws en wetenswaardigheden via ons blog op gebied van al je favoriete dranken. Proost!