Logo laden
Avondje (spring)bank hangen, doe je mee?

Avondje (spring)bank hangen, doe je mee?

Avondje (spring)bank hangen, doe je mee? Er gaat toch niets boven een avondje bank hangen, open haard in de fik. Lekker muziekje op de achtergrond en gezellig zitten kletsen met vrienden. Correctie: Er gaat toch niets boven een avondje Springbank proeven met lekker hapjes erbij, een goede film en heerlijk rustig alleen genieten?! Waarom niet het beste van twee werelden; steek je bank in de fik en drink Springbank met vrienden! Want Springbank is rauw, het is puur, het is alles wat single malt whisky moet zijn. Dit komt van een distilleerderij zonder marketing afdeling, hier is geen ‘bank’ de baas (ik bedoel nu de financiële instelling, dat jullie dit niet door elkaar halen). Springbank is de oudste distilleerderij van Schotland en nog altijd in handen van de oudste distilleerdersfamilie, de nazaten van oprichter Archibald Mitchell. Sir Archibald Mitchell is gestart met de Springbank distilleerderij in 1828. Gelegen aan de westkust, dichtbij Campbeltown Loch, ooit één van ’s werelds grootste natuurlijke havens. In Campeltown staat de tijd stil, je hebt er met je iPhone géén bereik, maar er groeit het beste gerst van de regio. Er zijn slechts nog maar een paar distilleerderijen die zelf hun eigen gerst verbouwen. Juist mijn […]

Whisky: NAS of NASTY?

Whisky: NAS of NASTY?

Whisky – NAS of NASTY? Het is een hot-topic in de wereld van whisky en houdt de gemoederen nu nog steeds bezig; NAS whisky, ofwel whisky zonder expliciete leeftijdsaanduiding. Uiteraard is deze whisky wel altijd ouder dan drie jaar plus één dag, daar het distillaat anders geen whisky genoemd mag worden. Distilleerderijen kampen met voorraadtekorten door de alsmaar toenemende vraag naar de godendrank. Relatief oude whisky wordt steeds schaarser en duurder, waardoor distilleerderijen de stap hebben gemaakt om NAS whisky te introduceren. Dit heeft ervoor gezorgd dat er sneller whisky op de markt gebracht kan worden, doordat de distilleerderij de whisky minder lang laat rijpen. Op deze manier kan sneller aan de alsmaar toenemende vraag worden voldaan. Whisky wordt immers sneller verkocht dan het wordt geproduceerd. Het is gemakkelijker om een distillaat korter te laten rijpen en dan te verkopen. Dit zorgt ervoor dat er sneller omzet wordt binnengehaald. Iets wat de gemoederen ook erg bezig houdt is de kwaliteit van deze NAS whisky. De gedachte bestaat soms nog dat oudere whisky gelijk staat aan betere whisky, waardoor NAS whisky dus per definitie minder goed zou zijn. Dit is niet waar!   Persoonlijk lijkt het mij dat de kwaliteit van een […]

Nieuw: Licor 43 Orochata

Nieuw: Licor 43 Orochata

Nieuw: Licor 43 Orochata. Een update voor Licor 43, ook bekend als Cuarenta Y Tres; het merk bekend van de vertrouwde zwoele likeur uit Zuid-Spanje introduceert de romige Licor 43 Orochata. Eigenlijk niets nieuw onder de zon, want Orochata is een eeuwenoud recept uit de omgeving van Valencia. Een onlosmakelijk onderdeel van de Zuid-Spaanse cultuur. Achter de naam van de nieuwe likeur gaat een mooie legende schuil; Bij een bezoek aan Valencia kreeg koning van Aragon Jaime I een glas horchata aangeboden door een jong meisje. Toen hij vroeg naar de inhoud antwoordde zij: ‘het is aard-amandelmelk’, waarop de koning reageerde: ‘Dit is geen melk, dit is goud, lief meisje.’ De nieuwe Licor 43 Orochata is een lichte en zijdezachte romige likeur. De inhoud bestaat uit Licor 43 Original en is daarnaast geïnspireerd op de regionale specialiteit Horchata. Horchata is een cocktail op basis van aard-amandelmelk, een vleugje kaneel en citrus. Aardamandelen zijn knolletjes van de Cyperus Esculentus plant die onder de grond groeien en deze zijn van nature zoet met een noot-achtige smaak. Met deze verfijnde en zoete Mediterrane smaak brengt Licor 43 Orochata een unieke likeur voor een lekker zomerse cocktail. Drink het gekoeld met ijs op een zwoele zomer avond en […]

Tiramisu recept met een twist

Tiramisu recept met een twist

Tiramisu recept met een twist. Er zijn maar weinig toetjes zo bemind, begeerlijk, beroemd én wellicht berucht als een échte Tiramisu! Een echt origineel Tiramisu recept gaat over van mama op mama. Dit zijn de best bewaarde keuken geheimen. Maar het is eigenlijk niet moeilijk, want dé perfecte Tiramisu bestaat niet. Gewoon proberen en wellicht overtref je de stoutste verwachtingen met dit recept! Wist je dat tiramisu vrij vertaald ‘trek mij omhoog’ betekent, waarmee men eigenlijk wil zeggen; ‘fleur mij op’ of ‘maak mij blij’. Tiramisu is zoveel meer dan een dessert; het is een tover-toetje, het maakt je super blij, het is een humeur medicijn, dé passionele zoete liefdesverleidring op een bord. KLASSIEKE ITALIAANSE TIRAMISU MET AMARETTO DISARONNO Ingrediënten 2 eetlepels Amaretto Disaronno 1 kop sterke espresso of sterke koffie 250 gram mascarpone 30 gram suiker 3 hele eieren 1 pak lange vingers En wat cacaopoeder Mijn bereidingswijze, succes verzekerd: Splits de eitjes en klop het eiwit goed stijf, want voor dit Tiramisu recept is het erg belangrijk dat het eiwit niet te slap blijft. Meng nu het eigeel met al het suiker tot je een schuimig geheel krijgt. Voeg nadien de mascarpone al roerend aan het geheel toe. Doe de […]

Orderpickers: van 0 tot 12 in 3 minuten…

Orderpickers: van 0 tot 12 in 3 minuten…

Drankdozijn orderpickers: van 0 tot 12 in 3 minuten. Zij zijn sneller dan het licht, stressbesteding en zo lenig als een aap; de orderpickers van Drankdozijn. Zij zien het verzamelen van uw bestelling als een olympische topsport. Het tempo ligt hoog, maar zij houden het hoofd altijd koel. Hier op Facebook vindt u een video van onze (h)orderpicker Wesley 🙂 Benieuwd hoe de “slijterij van de toekomst” precies werkt? Dagelijks verstuurt Drankdozijn.nl vele pakketten met een diversiteit aan lekkere dranken; van bekende merken tot en met de meest exclusieve single malt whisky’s. Uw order wordt direct digitaal verwerkt, waardoor er géén pen en papier meer aan te pas komt. De orders worden verdeeld onder de orderpickers die werken met een geavanceerd voice-pick systeem. Dit is te vergelijken met een navigatiesysteem, waar vele auto’s mee zijn uitgerust. Dit systeem navigeert de orderpickers door de straten van ons magazijn. Ons slimme systeem plant speciaal voor uw bestelling de meest efficiënte route door ons drankendoolhof; ons state-of-the-art magazijn van ruim 10.000 m2. Terwijl u thuis lekker op de bank of achter de computer zit gaan wij uw order verzamelen.  De inhoud wordt anti-breuk verpakt, het pakket wordt gewogen en de inhoud wordt gefotografeerd. Dit alles […]

Onze nieuwe verpakkingsstraat

Onze nieuwe verpakkingsstraat

Onze nieuwe verpakkingsstraat. DrankDozijn.nl maakt efficiëntie slag met nieuwe volautomatische verpakkingsmachine. Met de ingebruikname van de eerste voor flessen geschikte Bestpack volautomatische verpakkingsmachine gaat men bij DrankDozijn.nl een nieuwe fase in wat betreft efficiëntie en innovatie bij het verzenden van kwetsbare flessen drank. De door een samenwerking van SIAT Benelux en ESAP Systems geleverde 16 meter lange ‘straat’ van modules met o.a. transportbanden, een dozen vouwmachine, hotmelt verlijming, HD camera’s, PostNL adressering en zelfs gewichtscontrole op flesniveau is uniek voor het dranksegment en DrankDozijn.nl is de eerste online slijterij die zo’n volledig automatische verpakkingsmachine toepast bij het verzendklaar maken van flessen wijn, bier, whisky en andere dranken. Constant investeren in gecontroleerd, snel en veilig verzenden van flessen drank. De dubbele Bestpack verpakkingsmachine kan tijdens stationair draaien elke 5 seconden de bekende DrankDozijn.nl verzenddoos produceren. De verzenddoos is vanaf nu extra sterk uitgevoerd om breukvrij de flessen drank per post te versturen. De verpakkingsmachine is uitgevoerd met de meest toonaangevende hardware modules en is volledig op afstand te monitoren en te besturen. Speciaal voor de verpakkingsmachine werden er nieuwe glasvezel verbindingen aangelegd en werden de laatste innovaties ingebouwd. De algemene voordelen op een rijtje: Efficiëntie; 10 keer sneller inpakken dan met […]

Texels: Lammetjes en zo

Texels: Lammetjes en zo

Lammetjes en zo, tijd voor Texels. Kun je de voorjaarswind proeven in een glas bier? De steeds hoger klimmende zon boven de duinen? Bij Texels vinden ze van wel, de bovengistende speciaal bieren van Texels ruiken en smaken naar ’t eiland, maar hoe dan? Nou met louter mout van granen van ’t eiland en zuiver water uit de duinen.  Doe daar een vleugje vakmanschap bij en voila; een bijzonder biertje spoelt aan. Wanneer de dagen weer langer worden en de natuur op het eiland groen begint te kleuren, als de kieviet, grutto en scholekster terug over het eiland scheren en je de eerste lammetjes ziet, dan is het tijd voor Skuumkoppe, by far het populairste bier van ’t eiland. Het dankt zijn naam aan hoe de strandjutters de koppen noemen op de golven van de ruwe zee. Die naam is treffend, het is een gul schuimend, donker blond tarwebier. Onze oosterburen zouden het DunkelWeizen noemen. Texels Skuumkoppe combineert goed bij salades met gegrilde kip of vis. Of wat te denken van een scheut Skuumkoppe door het pannenkoekenbeslag (vervang de helft van de melk door het speciaalbier). Kinderen kunnen heerlijk mee-eten, de alcohol vervliegt tijdens het bakken.

Lagavulin: 200 jaar, hoera!

Lagavulin: 200 jaar, hoera!

200 jaar Lagavulin, hoera! Lagavulin viert zijn 200ste jubileum wat reden is voor een feestje. Zeg nu zelf; bij een feestje hoort toch een cadeau? De Lagavulin 8 years is uitgebracht ter ere van de verjaardag van de distilleerderij. De 8 jaar oude whisky heeft gerijpt op re-fill Amerikaans eiken vaten. Waarom is deze whisky nu gebotteld op achtjarige leeftijd? Ongeveer 200 jaar geleden, ten tijde van het begin van Lagavulin, streek een bekende schrijver neer op het Schotse eiland Islay. Hij dronk een 8 jaar oude botteling die hij bestempelde als ‘uitzonderlijk goed’. Dit verhaal diende als inspiratie voor deze nieuwe 8 jaar oude variant. “De Lagavulin 8 staat bekend als een whisky die, ondanks zijn jonge leeftijd, over de nodige power beschikt. Op dit gebied toont deze jongeling gelijkenissen met zijn oudere broers.” Verwacht een aroma dat wordt vormgegeven door turf, leer, tabak, chocolade en spek. Op de achtergrond zweven frisse tonen, die doen denke naan citrus. De smaak is vrij gezouten aan het begin. Langzaamaan maakt dit plaats voor drop, turf, rook, chocolade, munt en fruit. De afdronk is middellang en licht gekruid en wat pittig. Verder wat geturfd met zoete invloeden. De smaken zijn bijzonder goed in balans […]

Alles over Glenlivet, met de nadruk op Nadurra

Alles over Glenlivet, met de nadruk op Nadurra

Alles over Glenlivet, met de nadruk op Nadurra. The Glenlivet komt van een relatief grote distilleerderij, prachtig gelegen in het graafschap Banffshire, verstopt tussen Tomintoul en Dufftown. Een bezoek aan The Glenlivet is zeker de moeite waard; de omgeving is werkelijk prachtig en rondom de distilleerderij zijn er nog genoeg leuke bezienswaardigheden. Wat te denken van een sprookjesachtig, nog volledig in takt zijnde, kasteel uit 1546? De naam Glenlivet komt uit de oude Gallische taal, het betekent ‘Vallei van de Livet’. De distilleerderij was de eerste officiële en legale stokerij in het Schotse Speyside welke met een vergunning werd gerund door Sir George Smith.  Sindsdien is de distilleerderij altijd actief geweest.  Enkel tijdens de Tweede Wereld Oorlog werd de productie noodgedwongen gestaakt. Dit is niet heel gek aangezien vrijwel alle distilleerderijen herhaaldelijk hun deuren sloten, de productie staakte, failliet gingen of nóg erger; zijn afgebrand. Met Nadurra heeft Glenlivet een goede troef in handen, in deze range experimenteert de distilleerderij met niet alledaagse vatfinishes. Past het niet in het standaard gamma van Glenlivet en is het te spannend voor de trouwe drinker, dan is het perfect voor de Nadurra serie. Wat hebben we zoal voorbij zien komen in de afgelopen […]